ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το «πράσινο» σχέδιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι εχθρικό για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες

0

Το δήθεν «πράσινο» και «φίλοπεριβαλλοντικό» σχέδιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδήμησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΚΟ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στο Δημοτικό Κήπο, με θέμα: «Πόσο "πράσινη" είναι η Πράσινη Μετάβαση της ΕΕ; Αγώνας για πραγματική προστασία του Περιβάλλοντος – το παράδειγμα του Ρεθύμνου».

Ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε πως οι σχεδιασμοί αυτοί, τους οποίους αντιπαλεύει και ο λαός της Κρήτης, «δεν είναι συμπτωματικοί, αλλά αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Σάββας Βασιλειάδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Μετά την κεντρική ομιλία, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από:

  •     Την Βάνα Σφακιανάκη, αρχιτέκτονα, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ που μίλησε για για τους Ενεργειακούς Σχεδιασμούς στην Κρήτη.
  •     Τον Βαλάντη Μανωλεσάκη, γενικό γραμματέα Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου που αναφέρθηκε στην κακοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου.
  •     Τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και δημοτικό Σύμβουλο Ρεθύμνου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» που εστίασε στην διαχείριση των απορριμμάτων.
  •     Την Κατερίνα Κορρέ, ιδρυτικό μέλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου που ανέπτυξε την εμπειρία από την οργάνωση των αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο.
  •     Τον Γιάννη Βασιλάκη, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ που αναφέρθηκε στην παγκρήτια δικτύωση για το περιβάλλον.
  •     Την Ελεάνα Καζίλα, βιολόγο που μίλησε για την προστασία του νερού ως κοινωνικό αγαθό.
  •     Την Βενετία Γίγη, μέλος της επιτροπής κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων που επικέντρωσε στους κίνδυνους από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις.
  •     Τον Αντώνη Κλάδο, πρόεδρο του ΤΟΕΒ Επισκοπής για την διαχείριση του αρδευτικού νερού.

«Tο ΚΚΕ παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που κλαίγονται δήθεν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όμως είναι οι ίδιοι που την προκαλούν. Την προκαλούν με τους πολέμους, με την ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, με την μετατροπή του σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια», σημείωσε ο Κ. Παπαδάκης στην ομιλία του και πρόσθεσε πως «μέσα από την πράσινη Συμφωνία, το λεγόμενο "πράσινο New Deal" επιδιώκεται μια εκτεταμένη απαξίωση μεγάλου όγκου υποδομών και ήδη επενδυμένου κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κόσμο και αντικατάστασή του με νέο και ταυτόχρονα τη στήριξη των σχετικών επενδύσεων».

Στάθηκε στον κλάδο της ενέργειας που «είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς για να εξεταστεί ως παράδειγμα. Σε αυτόν, όπως και στους σιδηροδρόμους προωθήθηκε η απελευθέρωση της αγοράς, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε κομμάτια και ο διαμοιρασμός των πιο κερδοφόρων κομματιών της στους ομίλους. Έτσι προωθήθηκαν κι οι προτεραιότητες του κεφαλαίου με το μανδύα της "πράσινης" δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι βαφτίστηκε "πράσινο" ό,τι βγάζει μεγάλα και γρήγορα κέρδη και "μαύρο" ό,τι τα καθυστερεί ή δεν αποφέρει το ύψος της κερδοφορίας που υπολογίζουν».

Έτσι, συνέχισε, «με αυτό το κριτήριο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις απέρριψαν το λιγνίτη και προώθησαν την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο όλων των εργοστασίων λιγνιτοπαραγωγής, με το ίδιο κριτήριο επέβαλαν την υποβάθμιση των υδροηλεκτρικών. Με γνώμονα αυτά τα μεγάλα συμφέροντα προωθήθηκε η εφαρμογή της πολιτικής "εμπορίου ρύπων" της ΕΕ. Με αυτές τις κατευθύνσεις μετά την παραγωγή του, το ρεύμα περνά από το "φίλτρο" του χρηματιστηρίου της ενέργειας που εγκαθίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε αυτή της ΝΔ. Ως χρηματιστηριακό προϊόν η τιμή του απογειώθηκε κι η οποία αποκλιμάκωση θα κινείται σε πολύ πιο ακριβές τιμές από αυτές πριν την υλοποίηση της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης“. Η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει την αφαίμαξη του λαού. Γιατί ποτέ άλλοτε δεν περικλειόταν ο λαός από κοιτάσματα, αγωγούς, εξορύξεις και ποντίσεις καλωδίων και πότε άλλοτε η ενέργεια δεν ήταν πιο ακριβή».

Ο Κ. Παπαδάκης, σημείωσε πως επιλέχθηκε με σκοπιμότητα η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, γιατί αφενός «με αυτές οι ενεργειακοί όμιλοι στο ζύγι κόστος - κέρδος κερδίζουν πολύ περισσότερα από άλλες μορφές ενέργειας ενώ επιδοτούνται σταθερά από την ΕΕ και τη στρατηγική της με επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης με τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων» και ταυτόχρονα «απολαμβάνουν ως έξτρα μπόνους τα πράσινα χαράτσια που όπως άλλωστε και τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο τις πληρώνει ο λαός. Σε αυτό το περιβάλλον εξασφαλισμένης κερδοφορίας αντισταθμίζεται ως κι η αστάθεια που δημιουργούν οι ΑΠΕ με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα υπάρχει πρόβλημα αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. από φωτοβολταϊκά τις μεσημεριανές ώρες) και της απόδοσής της στο δίκτυο σε ώρες αυξημένης ζήτησης».

Μίλησε για την αντιδραστική Οδηγία για τις ταχύτατες, fast track αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ που την υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβρη του 2022. Μόνο το ΚΚΕ την καταψήφισε, αντιτάχθηκε σε αυτή, την αποκάλυψε και ενημέρωσε με ευθύνη το λαό. Η Οδηγία αυτή ξεμπλοκάρει διαδικασίες για να αδειοδοτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα έργα ΑΠΕ αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει τις λαϊκές αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταφανούς κινδύνου για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον αφού πλέον και με τη βούλα της ΕΕ η εγκατάσταση ΑΠΕ θεωρείται «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον». Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η κρατική καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων.

«Από όπου και να πιάσεις την ευρωενωσιακή νομοθεσία αυτή αβαντάρει τις μπίζνες των ομίλων. Όπως για παράδειγμα η παλαιότερη οδηγία η αποκαλούμενη "για τους οικοτόπους" που αναφέρει χαρακτηριστικά "δεν αποκλείει εκ των προτέρων την υλοποίηση έργων αιολικών πάρκων εντός ή πλησίον τόπων Natura 2000. Αυτά τα έργα πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση"» τόνισε και συμπλήρωσε πως «στην Ελλάδα και μόνο τα παρακάτω στοιχεία αρκούν για το πώς εννοούν την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ, όλες οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναδεικνύοντας τους σχεδιασμούς κυβερνήσεων, ΕΕ και μονοπωλιακών ομίλων».

Καταλήγοντας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως ο λαός μπορεί σήμερα να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση των άλλων κομμάτων που τώρα μπροστά στις ευρωεκλογές, για να θολώσουν τα νερά, κατά καιρούς με τα τοπικά στελέχη τους, τους εκλεγμένους τους στην Τοπική Διοίκηση υποκριτικά «χτυπούν την πλάτη» των αγωνιζόμενων διαδηλωτών, υποδυόμενοι τους αλληλέγγυους. Ενώ πίσω από την πλάτη τους, στο ευρωκοινοβούλιο ψηφίσαν αυτά τα εκτρώματα. «Γιατί στο Ευρωκοινοβούλιο οι οδηγίες κι οι κανονισμοί έχουν τη υπογραφή των λόμπι των ομίλων, των ΜΚΟ και των ανταγωνισμών των μεγαλοσυμφερόντων τους. Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά και θέτει το καίριο ζήτημα ποιος έχει την ιδιοκτησία των οικονομικών εργαλείων, ποιος την καρπώνεται και ποιος πληρώνει. Ποιο κόμμα και ποιους ευρωβουλευτές λοιπόν θα στείλει ο λαός, Αυτούς των κομμάτων που τα ψηφίζουν όλα, συναινούν και μάλιστα μετά τα κρύβουν ή τα ωραιοποιούν; Η του ΚΚΕ που έγκαιρα ξεσκεπάζουν, αποκαλύπτουν τα εκτρώματα σε βάρος του λαού, τον ενημερώνουν για το τι θα βρει μπροστά του, στηρίζοντας το μόνο Κόμμα που είναι στο πλάι του καθημερινά στην οργάνωση της πάλης του. Στο δρόμο λοιπόν της αγωνιστικής συμπόρευσης απέναντι στο κοινό μας αντίπαλο γινόμαστε πιο δυνατοί και με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές», ανέφερε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ