ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πολέμων απαντάμε: Με πιο ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας!

0

 Στις λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιούνη, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει το Κόμμα μας ακόμα ψηλότερα. Ενισχυμένο ΚΚΕ στην ευρωβουλή σημαίνει πιο ανίσχυρα τα κόμματα που ευθύνονται για την δύσκολη καθημερινότητα μας. Σημαίνει πανευρωπαϊκό μήνυμα αισιοδοξίας προς τους λαούς που αγωνίζονται, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνει πλέον ξεκάθαρα τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα.

Απευθυνόμαστε στον κόσμο που ανησυχεί και προβληματίζεται από τα πολεμικά μέτωπα που διευρύνονται. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την σφαγή στην Παλαιστίνη, τις πολεμικές αναμετρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα , από όλες τις μεγάλες και μικρές εστίες που ξεπηδούν στην γειτονιά μας, σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και αλλού. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων, το Κεφάλαιο δεν διστάζει να διαπράξει το οποιοδήποτε έγκλημα. Το ΚΚΕ διαχρονικά, με συνέπεια, έχει καταγγείλει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση των μονοπωλίων, ως ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Και ως τέτοια ένωση, όχι απλά προετοιμάζεται, αλλά συμμετέχει ενεργά στις πολεμικές αναμετρήσεις. Ρίχνει «λάδι στη φωτιά», με κίνδυνο την γενίκευση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Ε.Ε. ως τμήμα του ευρωατλαντικού «μπλοκ» χωρών, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο το «μπλοκ» εκείνων των χωρών που διαμορφώνεται υπό τις Ρωσία και Κίνα. Ανταγωνίζονται για το μοίρασμα των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων. Ένα μοίρασμα που στο έδαφος της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο αδίστακτο και πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, αποτελεί τον πυρήνα της λειτουργίας της Ε.Ε. Έτσι λοιπόν, η Ε.Ε. των πολέμων, δεν είναι απλά θέμα «επιλογής» για τα κόμματα που την στηρίζουν. Είναι απλώς η άλλη πλευρά του νομίσματος.

Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η θέση της Ε.Ε. υπέρ του Ισραήλ, βαφτίζοντας την γενοκτονία που διαπράττει ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» - και μάλιστα η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά το νέο έγκλημα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ στη Ράφα, οργανώνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μαζί του. Εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί ούτε η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ιερή αμυντική συμμαχία». Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί «αριστερό» ή ριζοσπαστικό.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει η απόφαση – «μπαρούτι» των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τροφοδοτήσουν με επιπλέον οπλισμό την Ουκρανία και να δώσουν το «πράσινο φως» να χρησιμοποιηθεί αυτός ο οπλισμός για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Όλα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και ζητάνε την λαϊκή ψήφο, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ και τα «συμπληρώματά» τους, Ελ. Λύση, Νέα Αριστερά έως και ΜΕΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας, έχουν τεράστιες ευθύνες. Όχι μόνο γιατί αποκρύπτουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και γιατί, ως κυβερνήσεις ή στα πλαίσια κάποιας από τις συγκυβερνήσεις που ζήσαμε, μας οδήγησαν εδώ. Στήριξαν με την ψήφο τους να δοθούν 100δις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι. Υπερψήφισαν για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην  Ουκρανία, με αποστολή οπλισμού και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας.

Στήριξαν, με λόγια, έργα και ψήφο, τα ευρωπαϊκά σχέδια για «πράσινες» επενδύσεις. Το υπερ-μνημόνιο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης. Όλο τον «οδικό χάρτη» που θα δώσει επενδυτικό διέξοδο στα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Όμως, όπως ο λαός μας ήδη ξέρει, καπιταλιστικές επενδύσεις και λαϊκή ευημερία δεν συμβαδίζουν. Η λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας - απαραίτητος όρος για τις επενδύσεις και τα «μαξιλάρια» του προϋπολογισμού όπως ακούμε- έχει χτιστεί πάνω στα εξαντλητικά ωράρια, στους μειωμένους μισθούς, στην αυξημένη ακρίβεια, στο ψαλίδισμα δικαιωμάτων.

Επιπλέον όμως, τα αναπτυξιακά αυτά σχέδια, εντείνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των αντίπαλων καπιταλιστικών μπλοκ. Διότι κανένα οικονομικό συμφέρον δεν συμβιβάζεται με ένα ξαναμοίρασμα των αγορών εις βάρος του. Και επειδή τα γεράκια των Βρυξελλών γνωρίζουν καλά ότι τα οικονομικά σύνορα χαράσσονται με αίμα, ήδη παίρνουν τα μέτρα τους. Γι αυτό οι πολεμικές δαπάνες των χωρών της ΕΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 380δις €, το 2% του ΑΕΠ. Και επιπλέον α ευρωπαϊκά επιτελεία συζητάνε τους όρους με τους οποίους μπορούν να εκδώσουν «πολεμικό» ευρωομόλογο.

Στην κάλπη της 9ης Ιούνη, πρέπει να καταψηφιστούν τα κόμματα που «απογείωσαν» τις στρατηγικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, που ευθύνονται για την λειτουργία και επιχειρησιακή επέκταση της βάσης της Σούδας. Μιας βάσης - αγκάθι στα φιλειρηνικά αισθήματα του κρητικού λαού και που επιπλέον αποτελεί πολεμικό στόχο για τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ. Τα κόμματα αυτά που με διάφορες αφορμές εγκαλούν την Ε.Ε. για έλλειψη «στρατηγικής αυτονομίας», κρύβουν ότι ακριβώς στα πλαίσια αυτής της αυτονομίας, οι ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπονται σε στρατιωτικοποιημένες φυλακές για τους λαούς. Αυτή η στρατηγική ωθεί την ελληνική κυβέρνηση να ξοδεύει μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στους Χούθι και ταυτόχρονα βρίσκει υπέρογκο το κόστος να μειώσει, για παράδειγμα, τον ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για την υπηρέτηση αυτής της στρατηγικής διεξάγεται και το γεωπολιτικό παζάρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από τα μάτια του λαού. Σε ένα τέτοιο παζάρι, οι καπιταλιστές δεν θα διστάσουν να παραχωρήσουν ούτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

‘Όμως τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς! Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπορούν να είναι εμπόδιο και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις αλλά και αποκούμπι στους καθημερινούς αγώνες στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς. Δυνατό ΚΚΕ για μαχητική αντιπολίτευση, ενάντια στην ΕΕ του πολέμου και της εκμετάλλευσης!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ