ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μιχάλης Χάσικος: «Θέλουμε να κάνουμε το Ρέθυμνο γαστρονομικό προορισμό»

0
  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ευπρεπισμός της παλιάς πόλης
  • Προβληματισμός για την ακρίβεια και την βαριά φορολογία στον κλάδο της εστίασης

Στην ανάδειξη του Ρεθύμνου σε γαστρονομικό προορισμό για ξένους και έλληνες επισκέπτες στοχεύει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής. Ο νέος Πρόεδρος του σωματείου, διακεκριμένος ΣΕΦ, καταξιωμένος στον χώρο της ελληνικής μαγειρικής τέχνης, στοχεύει να συμβάλει στο έργο της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από τον τομέα της γαστρονομίας και αναδείξει ένα κομμάτι τους κρητικού πολιτισμού που μπορεί να προσεγγίσει τον ταξιδιώτη που επιλέγει διακοπές και περιηγήσεις με βάση τον γαστρονομικά χάρτη κάθε περιοχής.

Ο λόγος για τον ΣΕΦ Μιχάλη Χάσικο, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ανέλυσε τα σχέδια του σωματείου που εκπροσωπεί και κατέθεσε την άποψη του για σειρά σημαντικών ζητημάτων του κλάδου του, συμπεριλαμβανομένου και του μείζονος προβλήματος της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων της παλιάς πόλης από τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Η αξιοποίηση της γαστρονομική παράδοσης της Κρήτης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει στο Ρέθυμνο, μπαίνει στον επίκεντρο του σχεδιασμού του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής.

«Το βάρος θα δοθεί από την πλευρά μας στο να καταφέρουμε να κάνουμε το Ρέθυμνο γαστρονομικό προορισμό» δήλωσε ο Μιχάλης Χάσικος, εξηγώντας: «Αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί μέσα από αυτό στοχεύεις σε ένα καλύτερο πελάτη, σε ένα άνθρωπο που αγαπάει και ενδιαφέρεται πολύ για το φαγητό και ξοδεύει για αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αλλάζει εντελώς το τουριστικό προϊόν. Μας ενδιαφέρει να προσεγγίσουμε όχι μόνο τον τουρίστα αλλά και τον έλληνα, τον ντόπιο, και στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να καταλάβουμε πως θα διατηρήσουμε τον γαστρονομικό πολιτισμό που έχουμε και να μην το καταστρέφουμε συνεχώς».

Εξηγώντας περαιτέρω ο κ. Χάσικος  είπε: «Θα εφαρμόσουμε κάποιες καινούργιες τεχνικές πατώντας στην γαστρονομική παράδοση της Κρήτης. Η σκέψη μας δεν αφορά μόνο την πόλη. Ήδη στον Δήμο Αγίου Βασιλείου ξεκινήσαμε και κάνουμε ένα γαστρονομικό χάρτη με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Πιλοτικά έχουμε εντάξει επτά καφενεία σε χωριά που λειτουργούν με παραδοσιακές συνταγές και μόνο κρητικά προϊόντα. Και έτσι σκεφτόμαστε σιγά – σιγά να αναπτύξουμε το προϊόν μας και να το κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει στα κατά το δυνατό περισσότερα καταστήματα εστίασης στην πόλη και στα χωριά. Στο πλαίσιο αυτό σαν σωματείο θέλουμε να αναλάβουμε όλο το γαστρονομικό κομμάτι των εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης, όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Η γαστρονομία αυτής της γιορτής πρέπει να περάσει σε εμάς».

ΜΕΤΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και βεβαίως τα θέματα ανάπτυξης του γαστρονομικού χάρτη του Ρεθύμνου μπορεί αν μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, όμως την ίδια ώρα τα προβλήματα «τρέχουν» και η καθημερινότητα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και στον τομέα της εστίασης.

Σχεδόν στο μέσο τη τουριστικής περιόδου και ο προβληματισμός είναι έντονος για την οικονομική δυναμική των φετινών επισκεπτών του Ρεθύμνου. «Δυστυχώς το τουριστικό προϊόν που έχουμε δεν είναι και το καλύτερο» απαντά ο Μιχάλης Χάσικος ερωτηθείς για το πώς καταγράφεται από την πλευρά της εστίασης η φετινή τουριστική κίνηση. «Είμαστε σε πολύ μέτρια κατάσταση σε ό,τι αφορά τους πελάτες – επισκέπτες της πόλης μας», σημειώνει ο ίδιος και λέει: «Ουσιαστικά μιλάμε για κάτω του μετρίου σε τουριστικό επίπεδο. Καθημερινά οι φόροι αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων συνεχώς ανεβαίνουν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τις απορροφήσουμε και εκ των πραγμάτων μεταφέρεται αυτή η αύξηση στον πελάτη μας, οπότε καταλαβαίνετε, ότι  με ένα μέτριο τουριστικό προϊόν και με ακριβές τιμές, δεν είναι μια καλή περίοδο για τα μαγαζιά».

Ακρίβεια και μικρής δυναμικής πελάτες, αποτελούν τον «βραχνά» της τρέχουσας καθημερινότητας του τομέα εστίασης που επίσης έχει να αντιμετωπίζει και τα ζητήματα της βαριάς φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ως σωματείο θέλουμε να αναπτύξουμε φωνή και να διεκδικήσουμε δυναμικά τα ζητήματα των συναδέλφων μας με έμφαση στην αυξημένη φορολογία που πρέπει να μειωθεί όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές που επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε την περικοπή τους, διότι απορροφούν τεράστιο μέρος του τζίρου μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής στην εφημερίδα «Ρέθεμνος».

Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα του ευπρεπισμού της παλιάς πόλης έχει μπει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου με αφορμή την νέα κανονιστική απόφαση που θέλει να εφαρμόσει ο Δήμος Ρεθύμνης.

Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προτάσεις έχουν αρχίσει να κατατίθενται και να εξετάζονται καθώς αποτελεί κοινός τόπος όλων των εμπλεκομένων πως πρέπει να περιοριστεί η έκταση που σήμερα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα αλλά και οι εμπορικοί πάγκοι έκθεσης των προιόντων, να ελεγχθεί ο δακτύλιος και να επανασχεδιαστεί το όλο της λειτουργίας του ιστορικού κέντρου.

Ο Μιχάλης Χάσικος, ειδικά στο κομμάτι των καταλήψεων από τραπεζοκαθίσματα, το οποίο αφορά τον επαγγελματικό κλάδο που εκπροσωπεί, αποδέχεται το μερίδιο ευθύνης που αφορά τους συναδέλφους του. «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Την μεγαλύτερη ευθύνη στις περισσότερες των περιπτώσεων την φέρουν οι πολίτες» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» και συνέχισε, λέγοντας: «Το να ρίχνουμε τις ευθύνες στον δήμο, είναι το πιο εύκολο. Αυτό που ζητάμε από τον δήμο είναι ισοτιμία. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο αρμόδιο γραφείο καταστημάτων που έχουν να κάνουν με τον δακτύλιο, την επαναφορά του κλεισίματος με μπάρες και τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης καθώς δεν τηρείται ο σχετικός κανονισμός. Πρέπει να μαζευτούν τα τραπεζοκαθίσματα, να συντονιστεί το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της παλιάς πόλης. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τα καταστήματα εστίασης αλλά αφορά και τα εμπορικά».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε υπέρ του ευπρεπισμού και της αποκατάστασης της τάξης στην παλιά πόλη και έχουμε πολλές προτάσεις να καταθέσουμε στον δημόσιο διάλογο. Βεβαίως δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα επιχειρηματία. Εμείς σαν σωματείο έχουμε συνεννόηση και κατανόηση. Το θέμα είναι να κινηθούμε με κοινές ιδέες και πάνω σε κοινά ζητήματα. Εννοείται μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των κατοίκων και των πελατών μας. Πρέπει να είναι ασφαλής η διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και γενικότερα υπηρεσιών άμεσης παρέμβασης αλλά αυτό δεν λύνεται οριζόντια και μαζικά. Πρέπει να πάμε στενό – στενό, μαγαζί – μαγαζί, άνθρωπο – άνθρωπο. Να συνεργαστούμε αρμονικά όλοι μαζί και για όλα τα θέματα προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη και να την κάνουμε πιο λειτουργική. Διότι αυτή η πόλη μας ταΐζει όλους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ