ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Θαυματουργού Μαρίνης στην Κούφη

0

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στην Χάρη Της

Με  την δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάσθηκε και φέτος  η σεπτή μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος   Μαρίνης,  το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου  στον   Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο  της Κούφης Ρεθύμνης .Πολυάριθμοι οι  πιστοί που κατέκλυσαν αυτό το Ιερό Προσκύνημα την Μητροπόλεως μας , όπου παρακολούθησαν με ευλάβεια τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο προεξείχε  ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Μαντζουράνης κηρύττοντας  τον Θείο λόγο, καθώς με την ευλογία του Ποιμενάρχου μας κ.κ. Προδρόμου   είναι ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.   Στον πανηγυρικό εσπερινό  έλαβαν μέρος  επίσης πολλοί   κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Ενώ το αναλόγιο  διακόνησαν ο εφημέριος  της ενορίας Πανοσ. Αρχιμανδρίτης  Ρωμανός Αναστασιάδης   ο διπλωμάτης  κ. Μάρκος Τριπολιτάκης ,συνεπικουρούμενοι και από άλλους Ιεροψάλτες. Η γιορτή της Αγίας Μαρίνας ήταν πάντα και είναι συνυφασμένη  με την Κούφη , καθώς από όλα τα χωριά του πρώην δήμου  Λαππαίων αλλά και από το Ρέθυμνο  καταφθάνουν κάθε χρόνο προσκυνητές  κάθε ηλικίας για να ανάψουν ένα κερί στην Χάρη Της ή να   εκπληρώσουν ένα τάμα. Όμως τα τελευταία χρόνια που την ενορία διακονεί ο Πανοσ. Ρωμανός Αναστασιάδης έχει συμβάλει στα μέγιστα και έχει καταφέρει να  φέρει την νεολαία στην εκκλησία .Μέρες πριν από  την Μεγάλη Εορτή  στην Κούφη οι ενορίτισσες και ενορίτες , ο πολιτιστικός σύλλογος με τον πρόεδρο κ. Μανώλη Καστανιουδάκη ,ζουν στον ρυθμό της προετοιμασίας της μεγάλης γιορτής. Οι γυναίκες να ετοιμάσουν παραδοσιακά κεράσματα για την φιλοξενία των  προσκυνητών  και οι νέοι να φροντίσουν μαζί με τον δήμο την καθαριότητα του χωριού και την άψογη φιλοξενία των προσκυνητών .

Τα τρία ρήματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε χριστιανό βαπτισμένο. Πιστεύω , ομολογώ, προσδοκώ.

Στο κήρυγμα του ο Παν.Αρχιμανδτίτης  Άνθιμος καθήλωσε τους πιστούς με ένα μεστό και ουσιαστικό κήρυγμα λέγοντας μεταξύ άλλων :<  Το Ιερό Ευαγγέλιο  απαρτίζεται από πολλές σελίδες και αν θέλουμε να κάνουμε την περίληψη του θα μας δώσει το Σύμβολο της Πίστεως , το Πιστεύω δηλ που διαβάζουμε σε κάθε Θεία λειτουργία πριν τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων .Και αυτό γιατί; Γιατί  πρέπει να ομολογήσουμε την πίστη μας  στον αληθινό Θεό και στην συνέχεια να γίνει ο Καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων  για να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων . Αν λοιπόν στραγγίξουμε το Σύμβολο της Πίστεως θα κρατήσουμε τρεις  λέξεις . Πιστεύω, ομολογώ και προσδοκώ. Τρία ρήματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε χριστιανό βαπτισμένο. Δεν αρκεί να λέμε πιστεύω εγώ, πρέπει να έχουμε αληθινή πίστη ,η πίστη μας να είναι γνήσια. Κάτι  που απορρέει μέσα από την εκκλησία του Χριστού, μέσα από τους Αγίους .

Η Αγία Μαρίνα με το μαρτύριο της μας δείχνει ποια είναι η αληθινή πίστη.

Ενώ σε άλλο σημείο του κηρύγματος του ο πατέρας Άνθιμος τόνισε : «Η Αγία Μαρίνα μας δείχνει ποια είναι η αληθινή πίστη . Και πως το δείχνει ;  Με το μαρτύριο της , με την ζωή της .Εκείνη μας δείχνει τον δρόμο  πως πρέπει σωστά να πιστεύουμε . Γιατί πολλές φορές όλοι μας λέμε ότι πιστεύουμε και τι κάνουμε ; πιστεύουμε με τον δικό μας τρόπο. Τρόπος δικός στην ζωή της εκκλησίας δεν υπάρχει . Υπάρχει  πίστη στην εκκλησία που επαναλαμβάνω ,μας την δείχνει μέσα από την ζωή της η σημερινή εορταζομένη Αγία Μαρίνα Πως κατάφερε δηλ να διασκεδάσει όλους τους πειρασμούς της ζωής της και να έχει πίστη αδίστακτο , δηλ. χωρίς κανένα δισταγμό ακολουθώντας και εκείνη το παράδειγμα του Εσταυρωμένου Χριστού». Από την πλευρά του ο Παν. Ρωμανός ευχαρίστησε τον πατέρα Άνθιμο που αποδέχτηκε την πρόσκληση του , τους ιερείς που συμμετείχαν , τους ιεροψάλτες και όλο τον κόσμο που με την παρουσία του τίμησε την μνήμη της Αγίας Μαρίνας. Στο τέλος στην πλατεία ο πολιτιστικός σύλλογος πρόσφερε βραστό με πιλάφι σε όλους τους προσκυνητές. Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία λειτουργία την οποία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί , ενώ το βράδυ ως είθισται έγινε το καθιερωμένο πανηγύρι .

Βάλια Πετράκη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ