ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Θοδωρής Δουλουμπέκης: Εγκλωβίζει το Μυλοπόταμο το προτεινόμενο Πολεοδομικό Σχέδιο του Υπουργείου

0

Τη στιγμή που θα περίμενε κανείς ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα να υπηρετεί εκτός των άλλων την αποαστικοποίηση και την αναβίωση της ελληνικής υπαίθρου μέσω της περιβαλλοντικά φιλικής, ορθής και σύγχρονης πολεοδόμησης “νέας γης” με τη μορφή επέκτασης επιλεγμένων οικισμών,  δυστυχώς η οδηγία του Υπουργείου για να μη γίνονται επεκτάσεις οικισμών εκεί όπου δεν υπήρξε αύξηση πληθυσμού, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των οικισμών, σε αστικοποίηση και τελικά μαρασμό της υπαίθρου.

Στο Δήμο Μυλοποτάμου, το προτεινόμενο σχέδιο πόλης που παρουσιάστηκε δυστυχώς εγκλωβίζει το σύνολο του Δήμου. Αν και δήμος δυναμικός με αναπτυσσόμενες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες κυρίως στο Βόρειο τμήμα του (Μπαλί, Πάνορμο και Πέραμα) και με έντονα παραγωγικός στο νοτιότερο και ορεινό τμήμα του, με αύξηση πληθυσμού σε συγκεκριμένους οικισμούς, ουσιαστικά η οδηγία του Υπουργείου αποκλείει κάθε επέκταση προκαλώντας ασφυξία σε δημότες.

Η οδηγία αυτή, δεν επιτρέπει στα χωριά να αναπτυχθούν και σταδιακά θα οδηγήσει κατοίκους μιας δυναμικής επαρχίας του Νομού μας, στην εγκατάλειψη του τόπου τους ή σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Το ίδιο φαινόμενο αναμένεται να αποτυπωθεί και στα προτεινόμενα ΤΠΣ των υπόλοιπων Δήμων του νομού καθώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ τον πολεοδομικό σχεδιασμό με μπόνους δόμησης σε μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοξενοδόχους και περιορισμό της περιβαλλοντικά φιλικής και σύγχρονης πολεοδόμησης για οικισμούς και κωμοπόλεις, που αφορά το δικαίωμα στην προσιτή κατοικία των ανθρώπων του τόπου μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό της υπαίθρου, σε ακόμη πιο ακριβή κατοικία και σε διαιώνιση της άναρχης υφιστάμενης πολεοδόμησης.

Χρειάζεται άμεσα αλλαγή αντίληψης από την κυβέρνηση και υπέρβαση των ιδεολογικών εμμονών της πριν εγκλωβιστεί το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου.

Θοδωρής Δουλουμπέκης
Γραμ. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ