ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νίκος Προβιάς: «Τα ολυμπιακά μετάλλια δεν έρχονται τυχαία»

0

 Ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, υπεύθυνος σε θέματα αθλητισμού κ. Νίκος Προβιάς, ο οποίος  και ήταν ένας εκ των κριτών της ενόργανης γυμναστικής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι μίλησε για όσα έζησε εκεί, αλλά και για τη σημαντική εμπειρία του με τον Λευτέρη Πετρούνια που κατέκτησε για ακόμα μία φορά ολυμπιακό μετάλλιο. Μάλιστα, αξίζει ν αναφερθεί ότι ο μεγάλος μας Ολυμπιονίκης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον κ. Νίκο Προβιά τόσο για την προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και για αυτή την μεγάλη επιτυχία.

Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής

Είστε στη φάση της επιστροφής Αντιδήμαρχε;

«Γυρίζουμε με γεμάτες αποσκευές από το Παρίσι, γεμάτοι εμπειρίες, μετάλλιο και μεγάλη χαρά, οπότε είμαστε στη φάση επιστροφής, έτοιμοι να γυρίσουμε και στα καθήκοντά μας που έχουμε αναλάβει στην πόλη μας.»

Μιλήστε μας γι’ αυτήν την εμπειρία.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι μια επανεκκίνηση του Ολυμπιακού κινήματος γιατί μετά τους αγώνες στο Τόκιο που είχαμε τον κόβιντ, περιορισμούς, έλλειψη ελευθερίας κινήσεων, στάδια άδεια, διάφορες άτυχες στιγμές για τον αθλητισμό, εδώ ζούμε κάτι τελείως διαφορετικό. Όλα τα στάδια είναι γεμάτα, πράγμα που αποδεικνύει τη δίψα του φίλαθλου κόσμου, όλων των εθνών να παραβρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε έχει γίνει ρεκόρ εισιτηρίων.  Έχουν πουληθεί περίπου 9 εκατομμύρια εισιτήρια για όλους τους αγώνες. Νομίζω στο αθλητικό κομμάτι και στο οργανωτικό από πλευράς σταδίων, προετοιμασίας και επιπέδου θεατών, έχουν πετύχει 100% οι Γάλλοι.»

Σε επίπεδο διοργάνωσης, οι αθλητές έχουν όσα χρειάζονται;  

«Οι αθλητές πραγματικά έχουν τις συνθήκες που χρειάζονται και το επίπεδο των υπηρεσιών που μας παρέχονται για να έχουν αγώνες χωρίς να σκέφτονται διάφορα άλλα πράγματα. Το Ολυμπιακό χωριό είναι πάρα πολύ ωραίο, πιστεύω έχετε δει διάφορες εικόνες.»

Αυτό που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα ελληνικά μέσα ήταν τα κρεβάτια από πεπιεσμένο χαρτί.

«Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι, γιατί το Ολυμπιακό χωριό είναι ένα μέρος όπου συνυπάρχουν ταυτόχρονα και μένουν 5.000 αθλητές. Είναι μια πολιτεία που περιλαμβάνει τα πάντα από σούπερ μάρκετ, μαγαζιά, χώρους διασκέδασης για τους αθλητές, ανοιχτούς χώρους για να βλέπουν τους αγώνες των υπολοίπων αθλητών. Είναι καλοστημένο, τα κτήρια είναι ολοκαίνουργια, οπότε το κομμάτι που παίζει με τα κρεβάτια αδικεί τους διοργανωτές. Νομίζω πρέπει να δούμε τη συλλογικότερη εικόνα. Εμάς οι αθλητές μας δεν είχαν τόσο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή ο Λευτέρης Πετρούνιας έμεινε όλες τις μέρες στο Ολυμπιακό χωριό. Το καλό είναι ότι όταν μπεις στο Ολυμπιακό χωριό συμμετέχεις και στον κόπο και στις επιδόσεις, στις επιτυχίες, στις αποτυχίες και των υπόλοιπων αθλητών. Τον Καραλή που πήρε το χάλκινο μετάλλιο, τον περίμεναν 50   Έλληνες αθλητές που έμεναν μαζί στο ίδιο χωριό, οπότε είναι όλο το πακέτο, πρέπει να το δούμε συνολικά.»

Δηλαδή σε σχέση με προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πιο σύγχρονη η διοργάνωση;

«Είναι πιο σύγχρονη αλλά και πιο ανθρώπινη. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές, το Παρίσι είναι μια πολύ φιλόξενη πόλη, που φιλοξενεί κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, οπότε στο κομμάτι της φιλοξενίας δεν χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις, δηλαδή έχουν τα αεροδρόμια, τα μετρό, τα τρένα, οπότε η μεταφορά από και προς το Παρίσι αλλά και μέσα στο Παρίσι ήταν πάρα πολύ εύκολη για όλους.»

Από πλευράς ασφάλειας;

«Πάντα πριν ξεκινήσουν οι αγώνες όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος βρίσκεις διάφορα πράγματα που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχουν προβλήματα. Όταν ξεκινήσει όμως η διοργάνωση και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές βγουν μπροστά, που είναι οι αθλητές, όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Παρόλα αυτά σε όλα τα αεροδρόμια, σε όλους τους σταθμούς, σε όλα τα γήπεδα η παρουσία της αστυνομίας είναι τεράστια. Περνάνε όλοι μέσα από έλεγχο, υπάρχουν μαγνητικές πόρτες παντού, οπότε νιώθεις περισσότερη ασφάλεια και από αυτή που πίστευες ότι θα βρεις εδώ πέρα.»

Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω και για την τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι εδώ συζητήθηκε πάρα πολύ και ακόμα συζητείται. Εσείς που ήσασταν εκεί πως είδατε, αυτό το οποίο συνέβη με το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η τελετή έναρξης ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός που εμάς τους ανθρώπους τους παραδοσιακούς του αθλητισμού, λιγάκι μας μπέρδεψε και μας χάλασε κάποια στιγμή, γιατί εξαφανίστηκε από το κάδρο της τελετής έναρξης ο αθλητής. Ήταν πιο πολύ πολιτιστικό και λιγότερο αθλητικό γεγονός»

Ενώ θα έπρεπε ο πρωταγωνιστής να ήταν ο αθλητής, ήταν η μέρα του αθλητή.

«Πουθενά δεν παρουσιάστηκε το μεγαλείο των αθλητών. Παρέλασαν αθλητές οι οποίοι είναι στα αθλήματα τους πρωταγωνιστές, στη χώρα τους πρωταγωνιστές και αυτό χάθηκε από την τελετή έναρξης. Επίσης, το ότι δεν ήταν μέσα σε ένα στάδιο δεν παραπέμπει σε ένα αθλητικό γεγονός. Έγινε σε ένα ποτάμι που πολλές φορές ο αθλητής όταν περνούσε με το καραβάκι, δεν καταλάβαινες πότε πέρασε μια χώρα ή τι έγινε. Ο θεατής είχε πολύ περιορισμένο κομμάτι που μπορούσε να παρακολουθήσει. Δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι το είδαν στην τηλεόραση και στις μεγάλες οθόνες».

Άρα κι εσείς δεν καταφέρατε σε σχέση με άλλες τελετές έναρξης να απολαύσετε την εκδήλωση.

«Ήταν μια τηλεοπτική παραγωγή που πραγματικά γι’ αυτόν που ήταν στην τηλεόραση θα ήταν καλύτερο από αυτό που πλήρωσε ένα πανάκριβο εισιτήριο»

Να έρθουμε τώρα και στο άθλημα στο οποίο συμμετείχατε, να μας πείτε λίγο και τη δική σας συμμετοχή, το πώς είδατε και φέτος τη διοργάνωση στο κομμάτι της ενόργανης.

«Η ενόργανη γυμναστική σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι το 2ο άθλημα όταν θα βγει η αξιολόγηση. Θα είναι 1ο ο στίβος και 2ο η ενόργανη γυμναστική. Είχαμε καταπληκτικά ποσοστά τηλεθέασης, το γήπεδο ήταν γεμάτο από τον 1ο αγώνα μέχρι τον τελευταίο. ‘Ήταν sold out όλα τα εισιτήρια, δεν υπήρχε ποτέ κενή μέρα. Να φανταστείτε ο γιος μου ήρθε εδώ για μερικούς αγώνες και καταφέραμε να βρούμε ένα εισιτήριο για να δει ένα session, όλα τα υπόλοιπα ήταν πουλημένα και ήταν και πάρα πολύ ακριβά. Εξαιτίας συγκεκριμένων αθλητών έχει κάνει τεράστια νούμερα τηλεθέασης στην Αμερική, στην Κίνα στην Ιαπωνία που δίνει μια προστιθέμενη αξία στο άθλημα και το άλλο είναι ότι δεν υπήρξαν παράπονα ότι κάποιος αθλητής ευνοήθηκε ή κάποιος άλλος αδικήθηκε οπότε η καθαρότητα του αθλήματος ανεβάζει την αξιολόγηση του αθλήματος πάρα πολύ ψηλά στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.»

Πως είδατε το κομμάτι της ενόργανης και από πλευράς επιπέδου αλλά και από άποψη οργάνωσης.

«Δεν βρήκα κάτι αρνητικό πουθενά. Οι Γάλλοι έκαναν μια φανταστική διοργάνωση, η τηλεοπτική παραγωγή ήταν πολύ καλή. Χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία μέσα τεχνολογίας από πλευράς οπτικοακουστικής παραγωγής. Το γήπεδο πραγματικά έζησε την κάθε στιγμή, χειροκροτούσε, πανηγύριζε, είχε πάρα πολύ ωραίο κομμάτι της παρουσίασης, οπότε μόνο θετικά μπορώ να πω για τη συγκεκριμένη ολυμπιακή διοργάνωση.»

Πως ήταν  γενικά το επίπεδο των αθλητών;

«Επειδή εγώ συμμετέχω και στα παγκόσμια πρωταθλήματα και στα ευρωπαϊκά, το επίπεδο ήταν το αναμενόμενο. Πάντα όμως οι αθλητές στην ολυμπιάδα κρατάνε ένα καλό κομμάτι, ένα ακόμα καλύτερο κομμάτι για να γίνουν και ολυμπιονίκες, οπότε ήταν ακόμα υψηλότερο από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα.»

Μιλήστε μας και για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον δικό μας, τον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος και στη δήλωσή του, σας ευχαρίστησε προσωπικά.

«Αυτό που κατάφερε ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς 20 χρόνων. Το ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε 3 ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία. Τα μετάλλια έρχονται με σωστή καθοδήγηση, προετοιμασία και συγκεκριμένη στοχοθεσία. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο. Όταν έφυγα από το Ρέθυμνο πριν 15 μέρες είπαμε ότι θα γυρίσουμε με μετάλλιο με τον Πετρούνια. Ο στόχος ήταν συγκεκριμένος, πήγαμε πάρα πολύ καλά και στο αθλητικό και στο ψυχολογικό κομμάτι, ο αθλητής άντεξε την πίεση του τελικού και τελικά γυρίζουμε με ακόμα ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.»  

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο συγκεκριμένο άθλημα κατακτά 3η συνεχόμενη φορά ολυμπιακό μετάλλιο κάτι που είχε να γίνει από τη δεκαετία του 20.

«Έτσι είναι πραγματικά. Αυτό που κάναμε με τον Πετρούνια είναι παγκόσμιο ρεκόρ από την άποψη ότι πήρε μετάλλιο σε 3 διαφορετικές ολυμπιάδες. Στην Ελλάδα λίγοι κατέχουν 3 ολυμπιακά μετάλλια, ο Πύρρος Δήμας, ο Καχιασβίλι, αυτοί είναι οι αθλητές που έχουν 3 ολυμπιακά  μετάλλια. Τώρα, ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι πραγματικά ένας θρύλος της γυμναστικής και του ολυμπιακού κινήματος.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Νίκος Προβιάς: «Τα ολυμπιακά μετάλλια δεν έρχονται τυχαία»

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ