ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για αποζημιώσεις και την προστασία από αναζωπυρώσεις εξέφρασε κλιμάκιο του ΚΚΕ

0

Στις πυρόπληκτες περιοχές του νότιου Ρεθύμνου, την ώρα που ακόμα εξελισσόταν με διάσπαρτες εστίες η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, περιόδευσε την Παρασκευή κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος και τον Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Ρεθύμνου και δημοτικό σύμβουλο Ρεθύμνου εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους από τα χωριά Αποδούλου, Νίθαυρη, Αγ. Παρασκευή και Αγ. Ιωάννης, που εκκενώθηκαν από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμεναν στην περιοχή προκειμένου να διασώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Συναντήθηκε ακόμα με τις τοπικές αρχές και κλιμάκια της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στο έργο της πυρόσβεσης.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Πυροσβεστική, ελλείψεις στις υποδομές, σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, σε μέτρα πυροπροστασίας, σε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα η φωτιά, λόγω και των ισχυρών ανέμων, να μαίνεται για σχεδόν δύο μέρες, ανεξέλεγκτη. Σημείωσαν ακόμα πως οι ελάχιστοι κρουνοί που υπάρχουν στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής ήταν χωρίς νερό ενώ για αρκετές ώρες είχε διακοπεί η υδροδότηση (διακοπές σημειώνονται στην περιοχή και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα) λόγω και της έλλειψης ρεύματος εξαιτίας των σοβαρών καταστροφών σε κολώνες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν νερό για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Την αγωνία τους για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν, μετέφεραν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ οι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αγ. Παρασκευής αφού έχουν γίνει στάχτη μεγάλες εκτάσεις ελαιόδεντρων, έχει χαθεί ζωικό κεφάλαιο με καμένους στάβλους, αποθήκες, μελίσσια και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, εξέφρασαν την ανησυχία τους καθώς υπάρχει η εμπειρία από τις εκκρεμείς αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους αγρότες από την πυρκαγιά στους Μέλαμπες πριν περίπου 3 χρόνια.

Από την πλευρά τους τα μέλη του κλιμακίου ξεκαθάρισαν στους κατοίκους την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποζημιωθούν και να απαιτήσουν από το κράτος και την κυβέρνηση να περιφρουρηθεί η περιοχή τους ώστε να μην υπάρξουν πάλι αναζωπυρώσεις.

Η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΤΟ ΚΚΕ Ρεθύμνου:

«Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κλιμακίου της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αμαρίου, θέλουμε να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα μέτρα για την επιτήρηση των πληγεισων περιοχών ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις το επόμενο διάστημα.

Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να υπάρξει προγραμματισμός για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο 100%της ζημιάς, άμεσα και χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Βρισκόμαστε ακόμα σε κρίσιμη περίοδο για την εκδήλωση πυρκαγιών για αυτό απαιτούμε έστω και τώρα να ενισχυθούν όλα τα μέτρα πρόληψης.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις διαβεβαιώσεις υπουργού και τοπικών αρχών ότι ολα λειτουργούν άψογα.

 Άλλωστε ήταν τιτάνια η προσπάθεια που έκανε ο ντόπιος πληθυσμός μαζί με τους πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς. Ο ίδιος ο λαός έσωσε την περιουσία και τα σπίτια του.

Στην πραγματικότητα , όπως διαπιστώθηκε, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, υποδομές πρόληψης,  ακαι άμεσης κατάσβεσης επιδεινώνουν τους κινδύνους για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο λαός της περιοχής πρέπει να επαγρυπνεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες, οργάνωσης και διεκδίκησης για τη προστασία της ζωής και της περιουσίας του».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ