ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πλήθος κόσμου και φέτος στον Άγιο Φανούριο στα Καπεδιανά Ρεθύμνου

0

 Για ακόμα μια χρονιά πλήθος πιστών με δεκάδες Φανουρόπιτες έσπευσαν να τιμήσουν τον Άγιο Φανούριο στο ομώνυμο Εκκλησάκι στα Καπεδιανά Ρεθύμνου.

Το προσκύνημα του Αγίου Φανουρίου στα Καπεδιανά βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κάθε χρόνο δέχεται μεγάλη επισκεψιμότητα από τους πιστούς που σπεύδουν να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Ειδικότερα  την περασμένη Δευτέρα 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός με αρτοκλασία, ενώ την Κυριακή 27 Αυγούστου ανήμερα της εορτής του Αγίου εψάλη ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Για μια ακόμα χρονιά τηρήθηκε το έθιμο με τις φανουρόπιτες που ευλογήθηκαν και μοιράστηκαν στον κόσμο.

Η νηστίσιμη αυτή, γλυκιά πίτα, φτιάχνεται σαν τάμα στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προκειμένου εκείνος να φανερώσει είτε αντικείμενα που έχουν χαθεί ή ποτέ πριν δεν έχουν αποκτηθεί, είτε πρόσωπα που αγνοούνται.

Το έθιμο της φανουρόπιτας έχει κατά κάποιον τρόπο διευρυνθεί και αφορά και σε πολλά άλλα κατά περίπτωση αιτήματα προς τον Αγιο Φανούριο, όπως την ανεύρεση ευτυχίας ή πιο συγκεκριμένα δουλειάς. υγείας, παιδιού ή συντρόφου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 ή 11, σε κάθε περίπτωση μονός αριθμός, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα Αγγελικά τάγματα.

Κατά τη διάρκεια της παρασκευής της φανουρόπιτας, υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα, ενώ υπάρχει και η σχετική προσευχή.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή και απάνθρωπη με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ άσχημα. Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Άγιος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για τη μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ