ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Τοποδιατροφής στα Απλαδιανά: Ο Πολιτισμός και η Γαστρονομία της Κρήτης στο Επίκεντρο

0

 Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου η 2η Γιορτή Τοποδιατροφής στα Απλαδιανά Μυλοποτάμου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Θερινού Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου. Εκατοντάδες πολίτες αγκάλιασαν την εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε γιορτή της κρητικής γαστρονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού.


Την εκδήλωση άνοιξε με ένα θερμό καλωσόρισμα ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης και προώθησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Χαιρετισμό απηύθηναν επίσης ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουήλ Χνάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Βάμβουκας Μιχαήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας  κ. Σταύρος Τζεδάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Σαρρής Μιχαήλ,  ο Αντιδήμαρχος κ. Ζαχαρίας Λαδιανος και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Απλαδιανών κ. Λυρώνης Εμμανουήλ.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυλοποτάμου, απονεμήθηκαν απο το Δήμαρχο κ. Κλάδο Γεώργιο, τιμητικές πλακέτες στους πρώην προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη και πολυετή προσφορά τους στον τόπο.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι παρακάτω :
κ. Αριστείδης Λυρώνης (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Απλαδιανών), κ. Εμμανουήλ Σκουλούδης (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Κρυονερίου) και ο αείμνηστος Νικόλαος Πλαίτης (πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Δοξαρού).
Η Γιορτή Τοποδιατροφής ανέδειξε τη δύναμη της συνεργασίας για τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, αποδεικνύοντας ότι ο Μυλοπόταμος, με την πλούσια παράδοση, την αυθεντική γαστρονομία, την αυτάρκειά του, τα μοναδικά του προϊόντα και τη ζεστή του φιλοξενία, αξίζει να αναγνωρίζεται και να προβάλλεται διεθνώς.
Ένας ακόμα  βασικός στόχος της εν λόγω δράσης είναι και η καταγραφή των παλιών συνταγών που κινδυνεύουν να χαθούν στο πέρασμα των χρόνων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός γαστρονομικού χάρτη με αναφορές στην παραδοσιακή κουζίνα  της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου. Με αυτό το τρόπο οι  επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις καθώς και τις παλιές τεχνικές συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων.
Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν καθοριστικά ο Δήμος Μυλοποτάμου, το Κ.Η.Φ.Η., το Κ.Α.Π.Η., οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών που συμμετείχαν , η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» και η Περιφέρεια Κρήτης.
Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δ.Μυλοποτάμου κ. Νύκταρης Αστρινός, κ.Βουκάλης Ιωσήφ, κ. Καλυβιανάκης Εμμανουήλ, o κ. Ζερβός Μιχαήλ, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μυλοποτάμου κ. Κιαγιάς Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου κ. Ρουμπάκης Μηνάς, ο Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου κ.Σκλαβάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Απλαδιανών Κ. Λυρώνης Στυλιανός, ο Γενικός Γραμματέας της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής Πλοηγός  κ. Ζερβός Γεώργιος, απο το Δ. Αμαρίου ο αντιδήμαρχος κ. Κλάδος Βασίλειος και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών όπως και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και στήριξαν τη Γιορτή Τοποδιατροφής. Συνεχίζουμε να προβάλλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αυθεντικότητα του τόπου μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ