Το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαιτέρως στα επαρχιακά Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πιο κρίσιμο από ποτέ και διαρκώς εντείνεται.
Προς την κατεύθυνση αντιστροφής αυτής της σοβαρής προβληματικής κατάστασης έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, κυρίως ιατρών, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για ορισμένες ειδικότητες και περιοχές με στόχο τη διατήρηση και προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αρ. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024) «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α' 225) και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, του ύψους, των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησής του».
Η εν λόγω ΚΥΑ ορίζει ότι στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές, δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές κατηγορίας Α' καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300€ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200€, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά αφορούν ακαθάριστες αποδοχές.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην Π.Ε. Ρεθύμνου, η ΚΥΑ συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία άγονων Α΄ το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου για πρώτη φορά και στην κατηγορία Β’ παραμένουν τα Κέντρα Υγείας Περάματος, Σπηλίου, Αγ. Φωτεινής και τα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης τους, όπως οριζόταν και με βάση ΠΔ 73/1987, παραβλέποντας την περιοχή των Ανωγείων και κατ’ επέκταση το Κέντρο Υγείας Ανωγείων.
νεται, ότι με βάση το ΠΔ 73/1987 περί χαρακτηρισμού των περιοχών ως προβληματικών, δυσπρόσιτων και άγονων ορίζεται ότι αυτές χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών και διακρίνονται περαιτέρω σε κατηγορίες Α’ και Β’. Στην νέα ΚΥΑ (αρ. Γ4α/οικ.46490/2024, ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024) παραμένουν αδίκως οι περιοχές Πέραμα, Σπήλι και Αγ. Φωτεινή στην κατηγορία Β’ καθώς οι περιοχές αυτές είναι ιδιαιτέρως απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα της Κρήτης και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην κατηγορία Α’ και επιπρόσθετα την περιοχή του Κέντρου Υγείας Ανωγείων να εξακολουθεί να μην χαρακτηρίζεται ως άγονη, δυσπρόσιτη και προβληματική, χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Να σημειωθεί ότι τα Ανώγεια είναι μία ορεινή περιοχή με ιδιαίτερα πολιτισμικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, δύσκολα προσβάσιμη, μακριά από αστικά κέντρα (54 χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου) και από δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δημόσιες δομές υγείας. Το ΚΥ Ανωγείων μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης του εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους των Ανωγείων αλλά και όλων των γύρω περιοχών και κοινοτήτων (~7.116 κατοίκους), παρέχοντας όλο το 24ωρο ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας και Προνοσοκομειακής Φροντίδας Υγείας, Πρόληψης, Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες, παρά την σοβαρή υποστελέχωση που διαρκώς επιδεινώνεται.
Συντρέχουν λοιπόν τα ανωτέρω κοινωνικά, γεωγραφικά, συγκοινωνιακά και οικιστικά κριτήρια για το χαρακτηρισμό και της περιοχής των Ανωγείων ως άγονη, δυσπρόσιτη και προβληματική στην κατηγορία Α’ όπως και των περιοχών του Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής. Το οικονομικό επίδομα του άγονου δυνητικά θα λειτουργούσε ως κίνητρο προσέλκυσης και διορισμού νέων ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων και στα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης του και με αυτό τον τρόπο να μην υποβαθμιστούν περαιτέρω οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, δημιουργώντας πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας. Αντιθέτως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο αποκλεισμός της περιοχής των Ανωγείων από τα προνόμια που χορηγεί η εν λόγω ΚΥΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην προσέλκυση νέων ιατρών.
Αναμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε διόρθωση της αδικίας, της απαξίας και της ανισότητας που παράγονται μεταξύ του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας της Π.Ε. Ρεθύμνης, αλλά και σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και θα συμπεριλάβει τα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής στην κατηγορία άγονου Α’ με τροποποίηση της επίμαχης ΚΥΑ.
Το δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε συνεχή λειτουργικά προβλήματα και σοβαρή φθίνουσα πορεία από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών έως σήμερα, προκαλώντας επαγγελματική, εργασιακή επισφάλεια, φυγή από το δημόσιο και από την χώρα στους υγειονομικούς και υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Προκειμένου να ενισχυθεί αποφασιστικά η στελέχωση του δημόσιου Συστήματος Υγείας απαιτούνται γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών και όχι επιδοματικού χαρακτήρα οικονομικές ενισχύσεις, άκριτα και ανεξέλεγκτα. Το αυξανόμενο κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και το μειούμενο συνεχώς επιστημονικό προσωπικό στα Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία με διαρκώς αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων γιγαντώνει το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης που εντείνεται περαιτέρω με την αποψίλωση που προκαλούν οι πρακτικές μετακινήσεων προσωπικού από νομό σε νομό, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο από τη δημόσια ΠΦΥ προς τα νοσοκομεία, πρακτικές που έχουν λάβει πλέον διαστάσεις «επιδημίας».
Η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας και το επιστημονικό ιατρικό προσωπικό τους, μέσω και της εφαρμογής του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού, μπορεί και έχει την επιστημονική κατάρτιση να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παροχή υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένων και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, φυσικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών που θα ενοποιήσουν τις κατακερματισμένες υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας υγείας πολυεπίπεδα, θα ενισχύσουν και θα εκσυγχρονίσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, θα ανασυγκροτήσουν και ενδυναμώσουν τα Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου των πόλεων για την ολοκληρωμένη φροντίδα των πολιτών και την αποτελεσματική αποσυμφόρηση νοσοκομείων και Τμημάτων Επειγόντων.
Ως Σύλλογος της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας στην Π.Ε. του Ρεθύμνου,
διεκδικούμε:
- Αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Παροχή κινήτρων προσέλκυσης (οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, προϋπηρεσίας, εκπαιδευτικά κ.α.) και άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων με μη γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Επαναφορά των μισθών των ιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ. Εφαρμογή του 48ωρου για τους ιατρούς ΕΣΥ. Επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και προσμέτρηση του χρόνου εφημερίας στον υπολογισμό της σύνταξης.
- Αναβάθμιση και ισχυροποίηση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κυρίως εντός του αστικού ιστού με ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Ρεθύμνου, με μόνιμο προσωπικό και νέο σύγχρονο οργανισμό και Διεύθυνση.
- Εκσυγχρονισμό των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Ρεθύμνης ώστε να ανταποκρίνονται τις σύγχρονες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας.
- ΟΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των δημόσιων Μονάδων Υγείας.
- Νέο νοσοκομείο εκτός του αστικού ιστού με σύγχρονο οργανισμό, στελεχωμένο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
- Ασφαλές πλαίσιο διακομιδών προνοσοκομειακά και σε διανοσοκομειακό επίπεδο με την ενίσχυση και οργάνωση ενός σύγχρονου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμους ιατρούς και διασώστες ΕΚΑΒ, ώστε να επιτελεί το έργο των διακομιδών που αποτελεί ευθύνη του.
- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική ευθύνη των ιατρών ΕΣΥ.
- Ένταξη των ιατρών ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ως ΣΥΓΕΝΙΑΡ αγωνιζόμαστε αμείωτα για την αναβάθμιση της παροχής δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνης, για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των λειτουργών της Δημόσιας Υγείας του νομού.