ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανώγεια: Αντιδρούν γονείς και μαθητές στην υποβάθμιση του σχολείου και κάνουν κατάληψη

0

 Λουκέτο στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ανωγείων από γονείς που αρνούνται να δεχτούν τη συρρίκνωση της εκπαίδευσης των παιδιών τους. Έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις τμημάτων, το δημοτικό από δεκαθέσιο γίνεται εξαθέσιο με αποτέλεσμα τη μείωση των καθηγητών σχεδόν στο μισό. Την ίδια στιγμή η λειτουργία εσπερινού σχολείου στα Ανώγεια δίνει το συναίσθημα της δύναμης με μεγάλους ανθρώπους να επιστρέφουν στα θρανία κυνηγώντας τους στόχους τους

Λουκέτο μπήκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στα Ανώγεια, καθώς οι γονείς προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις τμημάτων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Το σχολείο, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως δεκαθέσιο, έχει πλέον υποβαθμιστεί σε εξαθέσιο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών. Η κίνηση αυτή έχει φέρει τους γονείς και την τοπική κοινωνία σε οργή, καθώς η ποιότητα της εκπαίδευσης βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Οι μεγαλύτερες τάξεις και η έλλειψη δασκάλων καθιστούν τη διδασκαλία πιο δύσκολη και τα παιδιά στερούνται τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.
 

Η τοπική κοινωνία των Ανωγείων, που στηρίζει εδώ και χρόνια το σχολείο της, αντιδρά με πάθος σε αυτή την απόφαση. Οι γονείς διεκδικούν το δικαίωμα των παιδιών τους σε μια ποιοτική εκπαίδευση, απαλλαγμένη από υπερφορτωμένα τμήματα και υποβαθμισμένες δομές. Η κατάληψη δεν είναι απλώς μια πράξη διαμαρτυρίας, αλλά μια πράξη αντίστασης για την προστασία της μελλοντικής γενιάς. Οι τοπικές αρχές υπογραμμίζουν πως η γεωγραφική θέση και οι ανάγκες της περιοχής είναι πολύ ιδιαίτερες, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για την εκπαίδευση των παιδιών.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα για την εκπαίδευση, μια θετική πρωτοβουλία ξεχωρίζει με τη λειτουργία εσπερινού σχολείου στα Ανώγεια. Σε αυτό το σχολείο φοιτούν μαθητές όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, άνθρωποι που παρά τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις επέστρεψαν στα θρανία. Η συγκινητική αυτή πράξη δείχνει την πίστη της τοπικής κοινωνίας στη δια βίου μάθηση, και αποδεικνύει πως η εκπαίδευση δεν γνωρίζει ηλικία.


neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ