ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Κρεβατσούλης: Οι προτάσεις για την περιοχή του Λατζιμά

0

Ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης, κ. Μανώλης Κρεβατσούλης, μιλάει τόσο για τη σημασία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όσο και για την πρόταση την οποία έχουν διαμορφώσει παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής του Λατζιμά. 

Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής

 

Τι είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ποια είναι η σημασία του για τους δημότες του Ρεθύμνου;

«Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο εκπονείται την ίδια στιγμή, περίπου σε όλη την Ελλάδα και θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της περιοχής για την επόμενη δεκαπενταετία. Το πολεοδομικό σχέδιο ή ΤΠΣ όπως είναι γνωστό, θα ορίζει χρήσεις γης και δυνατότητες ανάπτυξης ανά περιοχή. Φυσικά, ανάλογα με τα συγκριτικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε άρση συγκρούσεων χρήσεων γης, θα έχουμε χωροθετήσεις οικονομικών δραστηριοτήτων και βέβαια ευελπιστούμε ότι θα λύσει επιτέλους και κάποια από τα προβλήματα των οικισμών οι οποίοι έχουν ακυρωθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας να βρίσκονται σε ομηρία. Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο εκτός από τις καταγραφές της υφιστάμενης κατάστασης αναλύει τρία σενάρια και το κάθε σενάριο χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες. Κάθε κατηγορία εξετάζει και αναλύει χωριστά κάποια δεδομένα. Είναι οι οικιστικές περιοχές που αφορούν το σχέδιο πόλης, τους οικισμούς και τις επεκτάσεις τους, αλλά και τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. Εδώ, θα καθοριστούν χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης, πιθανοί περιορισμοί δόμησης κτλ. Η δεύτερη κατηγορία είναι η περιοχή παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εδώ θα καθοριστούν οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές περιοχές, καθώς και η όχληση της κάθε περιοχής. Επίσης θα καθοριστούν και οι περιοχές εμπορίου, γραφείων καταστημάτων, ξενοδοχειακών μονάδων, οτιδήποτε δηλαδή αποτελεί μία επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα. Η τρίτη κατηγορία αφορά στις περιοχές προστασίας, που είναι περιοχές με ειδικό νομοθετικό καθεστώς. Αφορούν περιοχές με αξιόλογα φυσικά και πολιτιστικά στοιχεία που χρήζουν προστασίας όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δασικές περιοχές, ο αιγιαλός, η παραλία, τα ποτάμια, ακόμα και η ζώνη της αγροτικής γης με υψηλή παραγωγικότητα. Το τέταρτο είναι οι περιοχές ελέγχου χρήσεων γης, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό αφορά τις μη πολεοδομημένες περιοχές που βρίσκονται εκτός οικισμού και εκτός σχεδίου πόλεως, αλλά είναι κοντά σε οικισμούς. Για τις περιοχές αυτές μπορούν να καθοριστούν ειδικοί όροι δόμησης και ν αποφασιστεί για παράδειγμα αν πολεοδομηθούν ή όχι.

Αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις τις εξετάζουμε στα τρία διαφορετικά σενάρια. Δηλαδή, είτε να μην υπάρξουν αλλαγές, είτε οι αλλαγές να είναι ήπιες, είτε δραστικές αλλαγές.  

Και στα τρία σενάρια υπάρχουν πολλά κοινά και από αυτά θα αναφερθώ στις επεκτάσεις των οικισμών, καθώς και στα τρία σενάρια προτείνεται επέκταση στον Αδελιανό Κάμπο, στο Βιολί Χαράκι, στη Σκαλέτα και στο Σταυρωμένο. Γενικότερα στις οικιστικές περιοχές προβλέπεται η οριοθέτηση των οικισμών που είτε δεν έχουν οροθετηθεί, είτε θα οριοθετηθούν, εφόσον η οριοθέτησή τους έχει καταπέσει (βλέπε ακτίνα 800μ) επειδή έχει γίνει από αναρμόδια όργανα.»

Πρόκειται για το πρόβλημα της ζώνης των 800 και τώρα συζητάμε για την οριοθέτηση των οικισμών η οποία θα γίνει μέσα από τα ΤΠΣ

«Κρατάμε πολύ μικρό καλάθι κ. Ρακιντζή, δεν θα έχουμε μεγάλες επεκτάσεις.» 

Τι προοπτικές υπάρχουν για περιοχές όπως είναι ο Πρίνος;

«Για την οριοθέτηση του οικισμού Πρίνος εγώ ως τεχνικός σύμβουλος μαζί με το τοπικό συμβούλιο τον πρόεδρο αλλά και πολλούς δημότες και ιδιοκτήτες της περιοχής, αφού καθίσαμε και συζητήσαμε αναλυτικά αποφασίσαμε κάποια πράγματα, τα οποία θα τα βάλουμε πάνω στους χάρτες. Καταρχάς υπάρχει ο οικισμός του Πρίνου στον οποίο γίνεται μία μικρή επέμβαση γιατί υπάρχει κάποιο σφάλμα το οποίο απλά το διορθώνουμε και ο οικισμός διατηρείται ως έχει. Υπάρχει ένα τοπικό ρυμοτομικό το οποίο είναι εγκεκριμένο με υπουργική απόφαση που δε φαίνεται καν στο προτεινόμενο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Αυτό μπαίνει μέσα στον οικισμό και υπάρχουν πάρα πολλές κατοικίες που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία εντός της πρώην ακτίνας των 800 μέτρων τα οποία προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε, αφού φυσικά αφαιρέσουμε το υφιστάμενο ρέμα, την παραρεμάτια ζώνη, την αρχαιολογική περιοχή και οργανώνουμε ένα μεγαλύτερο οικισμό, περίπου διπλάσιο από αυτόν που έχουμε σήμερα, βάζοντας τις περισσότερες, αν όχι όλες τις κατοικίες, οι οποίες είχαν εκδοθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, υφίστανται 20 και πλέον έτη και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την ιδιότυπη κατάσταση που δεν μπορούν ούτε να μεταβιβαστούν ούτε να οικοδομηθούν, ούτε να γίνει καμία εργασία.

Θα θέσω ένα στοιχείο για να αποδείξω ότι υπάρχουν πολλοί οικισμοί οι οποίοι εφόσον τους δοθεί το κίνητρο αναπτύσσονται πάρα πολύ ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στον οικισμό του Πρίνου το 1981 υπήρχαν 211 κάτοικοι, το 1991 υπήρχαν 216. Μετά δημιουργείται η ακτίνα των 800 μέτρων οπότε το 2001 υπερδιπλασιάζονται και γίνονται 526. Το 2011 συνεχίζεται η ανάπτυξη με τις άδειες που είχαν ήδη εκδοθεί -γιατί τότε ξεκίνησε η κατάργηση της ακτίνας των 800 μέτρων- και γίνονται 660. Το 2021 με την κατάργηση των 800 μέτρων, βλέπουμε μία μικρή μείωση του πληθυσμού και γίνονται 616 κάτοικοι. Με αυτό το παράδειγμα βλέπουμε ότι όταν δίνονται τα κίνητρα από την πολιτεία πόσο εύκολο είναι να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ένας οικισμός.»

Για την περιοχή του Λατζιμά;

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι υπάρχουν πάρα πολλές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, και υπάρχει και η λατομική ζώνη. Όλα αυτά είναι διάσπαρτα στην περιοχή Λατζιμά. Το ΤΠΣ λέει ότι υπάρχει μία άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση. Δεν είναι ακριβώς έτσι, ωστόσο υπάρχει μία συγκέντρωση βιοτεχνιών. Θέλαμε να του βάλουμε κάποιους κανόνες. Μαζευτήκαμε λοιπόν από την περιοχή και έχουμε οργανώσει μία πρόταση για την περιοχή Λατζιμά. Λέμε ότι δεχόμαστε τη δημιουργία παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δηλαδή βιοτεχνική συγκέντρωση στην περιοχή του Λατζιμά, αλλά στα όρια τα οποία βάζουμε εμείς, όπου βρίσκονται όλες οι μέχρι σήμερα υφιστάμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Όλες οι λειτουργούσες μέχρι σήμερα. Απαιτούμε φυσικά, να υπάρχει μέση και χαμηλή όχληση και όχι υψηλή όχληση, γιατί κάποιο σημείο αναφέρει όλη η περιοχή Λατζιμά υψηλή όχληση. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ούτε εμείς ούτε οι ξενοδόχοι που βρίσκονται σε κοντινή περιοχή με την περιοχή του Λατζιμά. Την περιοχή αυτή την ονομάζουμε περιοχή με στοιχείο 1, η οποία είναι συνολικά 3635 στρέμματα. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη περιοχή και για να έχουμε ένα συγκριτικό στοιχείο σας λέω ότι είναι 21 φορές μεγαλύτερη από το ΒΙΟΠΑ που έχουμε στα Χάρκια και δύο φορές μεγαλύτερη από τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Απαιτούμε λοιπόν να περιοριστεί η συγκέντρωση των βιοτεχνιών μέσα σε αυτή την έκταση, αν είναι δυνατόν το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο να τη μειώσει και μάλιστα ορίζουμε σε ποια περιοχή θα θέλαμε να τη μειώσει, μεταστεγάζοντας κάποιες βιοτεχνίες εντός του πυκνοδομημένου ιστού των βιοτεχνιών. Πέριξ της βιομηχανικής περιοχής ορίζουμε μία περιοχή με αγροτική γη, δηλαδή είναι μία ζώνη η οποία επιβάλλεται να υφίσταται, για να μην έχουμε πολύ κοντά με τη βιοτεχνική περιοχή, κατοικίες. Για αυτό ορίζουμε ενδιάμεση περιοχή η οποία είναι περιοχή αγροτικής γης. Έχουμε όμως την απαίτηση οι κάτοικοι του Πρίνου καθώς και οι έχοντες γη στην περιοχή, να οριστεί στη βόρεια πλευρά μία περιοχή που θα έχει παραγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι εμπόριο, αναψυχή και τουρισμός. Είναι η περιοχή βόρεια της εθνικής οδού και μέχρι στη θάλασσα και ένα κομμάτι νότια της εθνικής οδού που υπάρχουν ήδη ενοικιαζόμενες βίλες, μικρά ξενοδοχεία, διάφορα άλλα τέτοια καταλύματα. Αυτό το θέτουμε ως προϋπόθεση για να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη βιοτεχνική περιοχή. Φυσικά αναφέρουμε τους οικισμούς των τραπεζοϋπαλλήλων και των εφοριακών που βρίσκονται στην περιοχή Λατζιμά. Η πρόταση έχει κατατεθεί στο ΤΕΕ, ενώ ακόμα εκκρεμεί μία συνάντηση με τους βιοτέχνες της περιοχής Λατζιμά και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις  στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Θα λύσουν πολλά προβλήματα αυτές οι προτάσεις γιατί υπάρχουν χρήσεις γης οι οποίες είναι η μία μέσα στην άλλη. Υπάρχουν πολλά τέτοια προβλήματα στην περιοχή. Θεωρώ ότι όλα θα λυθούν από το ΤΠΣ αν και εφόσον σεβαστεί και τη δική μας πρόταση, γιατί ορίζουμε χρήσεις γης που είναι απόλυτες, σωστές, δίνονται με συντεταγμένες και πλέον ξέρουμε που θα χωροθετείται τί και μάλιστα ζητούμε και πολεοδόμηση ιδιαίτερα της βιομηχανικής περιοχής, έτσι ώστε να υπάρχει μια σωστή και πλήρης ανάπτυξη.» 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ