ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Ημερίδα της Διακλαδικής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

0

 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, στην Ημερίδα με θέμα: «Η Διακλαδική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, αρωγός στο Δημογραφικό Πρόβλημα της Ελλάδας», η οποία διοργανώθηκε από την Διακλαδική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), παρευρέθησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Φλώρος ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής ΝΝΑ Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) Σωτήριος Μωραΐτης ΠΝ, ο Διευθυντής της Διακλαδικής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Πλοίαρχος (ΥΙ) Νικόλαος Πετρογιάννης ΠΝ, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί υπόδειγμα διακλαδικής συνεργασίας, δίνοντας χαρά σε δεκάδες ζευγάρια που συνάντησαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς. Η προσέγγιση των ενδιαφερομένων από τα στελέχη της Μονάδας, με ενσυναίσθηση και ευαισθησία, σε συνδυασμό με την άρτια επιστημονική κατάρτιση και τις σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζουν, έχει συντελέσει στην αύξηση των ποσοστών των γεννήσεων, δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πλήθος ενδιαφερομένων και συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια άμβλυνσης του πολυσύνθετου προβλήματος της υπογεννητικότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια της ελληνικής οικογένειας για την απόκτηση παιδιών, τόσο με την παροχή διευκολύνσεων στους υποψήφιους γονείς όπως για παράδειγμα, με τη χορήγηση ειδικών αδειών, όσο και μέσω κινήτρων, όπως η δημιουργία μεγάλου αριθμού βρεφονηπιακών σταθμών.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να παραβρίσκομαι σήμερα στην Ημερίδα της Διακλαδικής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Μιας Μονάδας πρότυπο, όχι μόνο για τα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για εκείνα των δημοσίων και ιδιωτικών δομών υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους, όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση και στην αποτελεσματική λειτουργία αυτής της Μονάδας.

Η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι ένας τομέας της μαιευτικής γυναικολογίας που έχει σημειώσει ραγδαία εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση των ηλικιών τεκνοποίησης, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα προβλήματα ιατρικής φύσεως, αποτελούν κύριες αιτίες της υπογονιμότητας, με αποτέλεσμα, πολλά ζευγάρια να στερούνται της χαράς απόκτησης παιδιών. Αυτό έχει ως συνέπεια, εκείνα τα ζευγάρια να επωμίζονται ένα πολύ μεγάλο και πολλές φορές, μη διαχειρίσιμο κόστος. Και το κόστος βέβαια δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι θεραπείες γονιμότητας είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες, και για τους δύο γονείς, πρωτίστως όμως για τις γυναίκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι δυσκολίες αυτές, όπως γίνεται αντιληπτό, διογκώνονται για τους συμπολίτες μας που διαμένουν σε περιοχές απομακρυσμένες από την Αθήνα. Ειδικότερα, για τους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών, το αντίστοιχο κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο, έχει καταστεί αρωγός στην προσπάθεια αυτών των ζευγαριών. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπράκτως συνδράμουν στην προσπάθεια της ελληνικής οικογένειας για την απόκτηση παιδιών, τόσο με την παροχή διευκολύνσεων στους υποψήφιους γονείς όπως για παράδειγμα, με τη χορήγηση ειδικών αδειών, όσο και μέσω κινήτρων, όπως η δημιουργία μεγάλου αριθμού βρεφονηπιακών σταθμών. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και τιμώντας τις παραδόσεις της Χώρας μας, που από αρχαιοτάτων χρόνων στηρίζει τον θεσμό της οικογένειας, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, να επιστρατεύσουμε τα μέσα που διαθέτουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια για αύξηση των γεννήσεων.

Κύριε Υπαρχηγέ του Πολεμικού Ναυτικού, η Μονάδα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών αποτελεί υπόδειγμα διακλαδικής συνεργασίας, αλλά και την κορωνίδα του ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων για το προσωπικό. Η Μονάδα έχει συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση της τεκνοποίησης και παρέχει τη δυνατότητα επίλυσης ενός εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος. Η προσέγγιση των ενδιαφερομένων από τα στελέχη της Μονάδας, με ενσυναίσθηση και ευαισθησία, σε συνδυασμό με την άρτια επιστημονική κατάρτιση και τις σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζουν, έχει συντελέσει στην αύξηση των ποσοστών των γεννήσεων, δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πλήθος ενδιαφερομένων. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και μια υποδειγματική πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που το δημογραφικό αποτελεί σημείο ιδιαίτερου προβληματισμού για την Πολιτεία.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς, καλύπτουν υγειονομικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτικών και ακριτικών περιοχών, ενώ ταυτόχρονα, παρέχουν ενημέρωση για τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, χωρίς κόστος, και να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχει ένα τέτοιο σύγχρονο κέντρο αναφοράς. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεσμευόμαστε να είμαστε αρωγοί τέτοιων προσπαθειών, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν το αξιακό υπόβαθρο, τη γνώση, τη δυναμική και τη θέληση να επιτύχουν και να διακριθούν και στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αμβλύνοντας το πολυσύνθετο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Κύριε Διευθυντά, δεχτείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενός έργου που έχει δώσει χαρά και χαμόγελο σε δεκάδες ζευγάρια που συνάντησαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να γίνουν γονείς. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και όλο το προσωπικό της Μονάδας που εργάζεται ακούραστα για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιου ευγενούς σκοπού. Επιτρέψτε μου να πω σε όλους τους παρισταμένους ότι, στο πλαίσιο των επισκέψεών μου σε ακριτικούς Σχηματισμούς σύντομα θα επισκεφτώ μέρη, στα οποία έχουν γεννηθεί παιδιά με τη συνδρομή της μεθόδου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι καθήκον μας να αναδείξουμε την τεράστια προσπάθεια που επιτελείτε καθημερινά και να προάγουμε την αναβάθμιση του έργου σας. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της HOPEgenesis εξασφαλίζει μία πλειάδα εξαιρετικών παροχών στους ακρίτες 24 νησιών, όπως λόγου χάρη το κόστος εγκυμοσύνης, τοκετού και διαμονής.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Σοφία Ζαχαράκη, τόσο για την παρουσία της στη σημερινή εκδήλωση, όσο και για την υποστήριξή της στην επιτυχή λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας. Με την κυρία Υπουργό, δεδομένων των αρμοδιοτήτων της, έχουμε αναπτύξει μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία, που εστιάζεται στην ανάληψη δράσεων που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρίες και κύριοι δεχθείτε για ακόμα μία φορά τα συγχαρητήριά μου, για την αξιέπαινη προσπάθειά σας. Σας παροτρύνω να συνεχίσετε το ευγενές κοινωνικό σας έργο και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πάντα δίπλα σας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ