ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σκέψεις και για δεύτερο εργολάβο στην καθαριότητα

0

 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Για το σημαντικό πρόγραμμα της ανακύκλωσης αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το καλοκαίρι η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνης μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Σπανουδάκης. Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας του δήμου και με δεύτερο εργολάβο στον τομέα της καθαριότητας, ενώ μίλησε και για αύξηση των δημοτικών τελών, η οποία όπως υπογράμμισε δεν θα είναι οριζόντια.    

Συνέντευξη Σταύρος Ρακιντζής

Έχει κάπως ομαλοποιηθεί η κατάσταση τώρα που είμαστε στο τέλος της σεζόν;

«Αυτές τις ημέρες έχουν μειωθεί οι όγκοι των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών. Μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη που φεύγει ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών μας, η εικόνα αμέσως δείχνει διαφορετική σε σχέση με τους όγκους των απορριμμάτων. Το καλοκαίρι ήταν πολλοί παράγοντες που μας δυσκόλεψαν, γι’ αυτό και η εικόνα της καθαριότητας είχε προβλήματα, τα οποία πρέπει να δούμε ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην τα έχουμε ανάλογα θέματα. Από τη μία, ο τεράστιος όγκος των απορριμμάτων, που δυστυχώς και λόγω της νοοτροπίας μας τοποθετούνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν πάρα πολύ την αποκομιδή και να χαλά την εικόνα της πόλης.

Πρόβλημα δημιούργησε και η καθαριότητα των οικοπέδων, καθώς είχαμε τεράστιους όγκους κλαδιών πεταμένους είτε στους δρόμους, είτε στους παράλληλους δρόμους της εθνικής οδού, ή σε σημεία που ήταν σκοτεινά. Πήρε πολλές εργατοώρες η αποκομιδή τους, όλους τους μήνες του καλοκαιριού.

Φυσικά είναι και το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει σχέση με την ανακύκλωση, με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και τη μεταφορά από τα Χανιά στο Ηράκλειο, μετά τη ζημιά στο εργοστάσιο στα Χανιά, από τη φωτιά πού εκδηλώθηκε. Στο Ηράκλειο είναι ένα παρωχημένο εργοστάσιο, δηλαδή ακόμα γίνεται χειροδιαλογή στα ανακυκλώσιμα υλικά, δεν είναι όπως στα Χανιά που χρησιμοποιούν υπολογιστές. Το εργοστάσιο σήκωνε τον όγκο του νομού Ηρακλείου μαζί με το Λασίθι και στέλναμε και εμείς, με αποτέλεσμα και να μην μπορούμε να πάμε όσο υλικό είχαμε να διαθέσουμε και όταν στα ανακυκλώσιμα έβρισκαν και σκουπίδια μαζί, μας τα γύριζαν πίσω!»

Αυτά που περίσσευαν πώς τα διαχειριζόσασταν;

«Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπήρχε μία σχετική διαλογή από εμάς, με τα δικά μας μηχανήματα και το μεγαλύτερο μέρος το πηγαίναμε στα Χανιά όταν βέβαια μας το επέτρεπαν. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ που μας επέτρεπε κάποιες μέρες το μήνα να πηγαίνουμε το υλικό της ανακύκλωσης. Μάλιστα για να είμαστε ειλικρινείς υπήρξε ποσότητα την οποία τη θάψαμε, αφού δεν μπορούσε να πάει πουθενά αλλού. Όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ένα θέμα για εμάς. Θυμάστε τους όγκους στην πόλη.

Το υλικό αυτό στάλθηκε στο εργοστάσιο στο Αμάρι;

«Πήγαμε στο Αμάρι κάποιες ποσότητες, το οποίο έκανε κάποιο διαχωρισμό με τα μηχανήματα εκεί. Κάποια ποσότητα, τα σκουπίδια κυρίως, θάφτηκαν. Κάποια συσκευάστηκαν μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά, γιατί το εργοστάσιο στο Αμάρι κάνει διαλογή και επανάχρηση υλικού, απλά δεν μπορεί να έχει μεγάλο όγκο.

Νομίζω ότι ήδη κάνει κάποιες κινήσεις ο ΕΣΔΑΚ στο Ηράκλειο για να μπορεί να διαχειρίζεται μεγαλύτερο όγκο και με μεγαλύτερη ευκολία. Γίνονται συζητήσεις να μπει γραμμή ανακύκλωσης και στο εργοστάσιο στο Αμάρι ώστε να είμαστε ως νόμος αυτόνομος στο κομμάτι των ανακυκλώσιμων υλικών και αν όλα πάνε καλά το Ηράκλειο και τα Χανιά επανέλθουν στους ρυθμούς τους, να μπορούμε να πάμε και εκεί κάποια υλικά. Ο μεγάλος όγκος του Αυγούστου που δυσκόλευαν και αυτούς να κάνουν την επεξεργασία και τη διαλογή, τώρα δεν υπάρχει, οπότε η κατάσταση αυτή θα ομαλοποιηθεί.» 

Συνεχίζονται ακόμα κάποια να στέλνονται στο Αμάρι;

«Όχι πια. Τώρα πηγαίνουμε στο Ηράκλειο και κάποια στα Χανιά. Η μεγάλη δυσκολία ήταν την περίοδο του Αυγούστου και του Ιουλίου που ήταν τεράστιοι οι όγκοι.»

Πώς θα διαχειριστείτε συνολικά το πρόγραμμα της ανακύκλωσης;

«Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση σε όλους τους τομείς και στον μπλε κάδο και στο μωβ κάδο. Να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες οι γωνιές ανακύκλωσης, αλλά να μπουν στην πόλη και για τα τηγανόλαδα. Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, ο κόσμος φαίνεται ότι χρειάζεται ενημέρωση στο κομμάτι αυτό. Θα γίνει ενημέρωση και στην πόλη και στους οικισμούς για τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης.»

Το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά πάντως.

«Το κόστος της καθαριότητας πραγματικά έχει εκτοξευθεί. Δηλαδή, από τα 25 ευρώ τα οποία δίναμε όταν ήτανε ο ΧΥΤΑ Αμαρίου, έχουν φτάσει τώρα τα 90. Είναι τεράστια η διαφορά και φυσικά το τέλος ταφής το οποίο αυξάνεται κατ’ έτος, λόγω της αύξησης ανά 5 ευρώ σύμφωνα με τη νομοθεσία. Αλλά και όταν κάνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης εμείς, και όλα αυτά οδηγούνται στην ταφή, το κόστος αυτό ανεβαίνει και φτάνει το χρόνο τα 700, 800 χιλιάρικα. Οι δύο αυτές δαπάνες από μόνες τους φέρνουν αύξηση στα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για ένα μεγάλο κόστος το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Η αύξηση όμως δεν θα μπει οριζόντια, θα μπει σε αυτούς οι οποίοι παράγουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων ή αυτοί οι οποίοι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του δήμου, σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού, δεν ενδιαφέρονται για τη διαδικασία της ανακύκλωσης και την τήρηση βασικών κανόνων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.»

Του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα στην καθαριότητα;

«Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το οποίο μάθαμε από τα προβλήματα φέτος. Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι το προσωπικό, η έλλειψη προσωπικού. Είναι πάρα πολλοί οι συμβασιούχοι, δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι γι’ αυτό και αναγκαζόμαστε σε μεγάλα χωριά, αν και καλοκαίρι, να μην πηγαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ή σύντομα κάθε δύο, τρεις μέρες. Μπορεί να περάσουν και επτά μέρες για να γίνει η αποκομιδή, επειδή δυστυχώς τα δρομολόγια και οι ημερήσιες βάρδιες δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο εξετάζουμε και θα πάρουμε αποφάσεις τις επόμενες ημέρες.»

Στους συμβασιούχους θα ανανεωθεί η σύμβαση;

«Όλοι οι συμβασιούχοι δουλεύουν μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Οι κατηγορίες των συμβασιούχων οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αλλαγή ή μετατροπή της σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου είναι θέμα αποφάσεων του δικαστηρίου.

Εγώ χρειάζομαι κόσμο. Εγώ θέλω να δουλέψει κόσμος, αυτό δε σημαίνει ότι προτρέπω τον κόσμο και τους συμβασιούχους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, γιατί θα είναι άδικο σε αυτούς που περιμένουν, που δεν μπήκαν σε αυτή τη σύμβαση και περιμένουν να ξαναπροκηρυχθεί η θέση για να κάνουν τα χαρτιά τους. Όμως σίγουρα η υπηρεσία καθαριότητας χρειάζεται κόσμο. Είναι πάρα πολύ λίγοι οι υπάλληλοι.»

Θα υπάρξει κι άλλος εργολάβος στην καθαριότητα;

«Όταν το προσωπικό του δήμου Ρεθύμνου δεν μπορεί να καλύψει όλο το δήμο, όταν παράδειγμα στον Πρίνο, που έχει κόσμο και τουρισμό, περνάμε κάθε 10 μέρες να πάρουμε τα σκουπίδια, διότι δε βγαίνουν τα δρομολόγια, διότι βγαίνουν οι προκηρύξεις και οι οδηγοί δεν έρχονται. Όταν δεν βγαίνουν οι συνοδοί των απορριμματοφόρων και δεν μπορεί η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ίδια μέσα, θα προσφύγεις σε εργολάβο, αν χρειαστεί. Βεβαίως, το λέω ευθέως. Όταν δεν μπορείς να καλύψεις αυτή την ανάγκη τι θα πεις στους δημότες, ότι θα περνάω κάθε 20 μέρες από την Κυριάννα να μαζεύω τα σκουπίδια επειδή δεν έχω προσωπικό. Για τον εργολάβο, είναι μία σκέψη την οποία τη συζητάμε και την αξιολογούμε τώρα. Δεν ξέρουμε αν θα προκύψει. Θα γίνει διαγωνισμός μεγάλος, εφόσον γίνει. Είναι στη φάση της μελέτης.»

Ο εργολάβος ποιες ανάγκες θα καλύψει;

«Το λογικό θα είναι, εφόσον καταλήξουμε σε αυτή την ενέργεια, να καλύψει μία Δημοτική Ενότητα, γιατί δεν μπορεί να μπερδευτεί ο εργολάβος με το δήμο μαζί με τα δρομολόγια. Δηλαδή μία Δημοτική Ενότητα παράδειγμα να την πάρει και θα αναλάβει την αποκομιδή απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων. Άλλος ο εργολάβος σήμερα και άλλος ο εργολάβος αν προχωρήσει η διαδικασία. Βεβαίως, εφόσον καταλήξουμε σε αυτήν την επιλογή θα γίνει μελέτη και διαγωνισμός.»

Ποια περιοχή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ο εργολάβος;

«Θα μπορούσε για παράδειγμα τη δημοτική ενότητα Αρκαδίου. Γιατί είναι τα ξενοδοχεία που παράγουν πολύ μεγάλο όγκο και είναι η εικόνα στο βόρειο μέτωπο, αλλά και τα χωριά της περιοχής τα οποία έχουν ένα κομμάτι του τουρισμού και της επισκεψιμότητας.»

Οι αποφάσεις αυτές πότε θα ληφθούν;

«Το επόμενο διάστημα, αν δούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μπούμε στη διαδικασία των προσλήψεων ή να βρεθούν οδηγοί. Αναγκαστικά οδηγούμαστε σε αυτό.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ