ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εφέδρου Υπολοχαγού των Καταδρομών Χαράλαμπου Ε. Αποστολάκη

0

 Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 20/9ου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» από τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή,  η παρουσίαση βιβλίου του Έφεδρου Υπολοχαγού των Καταδρομών Χαράλαμπου Ελ. Αποστολάκη, με τίτλο ‘‘ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΝΙΚΗ» - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ, στην ΚΥΠΡΟ το 1974. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, ως εξής :

Καλησπέρα σας. Σεβαστέ Πάτερ Άνθιμε, εκπρόσωπε του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προδρόμου, που ταξιδεύει σήμερα εκτός Κρήτης και μας εύχεται καλή επιτυχία.

Αγαπητέ μας Υπουργέ Ι.Κεφαλογιάννη και πρώην Υπουργέ Ν,Σιφουνάκη, Αγαπητέ μας Δήμαρχε Γ. Μαρινάκη,  Αγαπητέ Συνάδελφε Εντεταλμένε Αντιπεριφερειάρχη Μ.Σαρρή, που πρέπει εδώ να ενημερώσω, για την απουσία της Αντ/ρχη κ.Μ.Λιονής, η οποία λείπει εκτός Κρήτης και μας εύχεται καλή επιτυχία. Το ίδιο και ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μ.Χνάρης. Αγαπητέ Ταξίαρχε Διοικητή ΣΕΑΠ, Αγαπητέ Ταξίαρχε Δ/τή 5ης Μεραρχίας Κρητών και Αγαπητοί Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων Ρεθύμνου, Αγαπητοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, Αγαπητοί προσκεκλημένοι Ομιλητές, κ.κ. Γρίβα, Παραγιουδάκη, Πετρουλάκη και εκδότη κ. Φραγκούδη. Αγαπητοί Διοικητές Σωμάτων Ασφαλείας, Αγαπητοί πρόεδροι των Απόστρατων Αξιωματικών και των ΣΕΑΝ Ηρακλείου και Χανίων, Αγαπητοί Συνάδελφοι Έφεδροι και Απόστρατοι Αξιωματικοί,

Αγαπητές & αγαπητοί Συντοπίτισσες και Συντοπίτες, Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους του Προέδρου Κλέαρχου Κανακάκη και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνου, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση μας, στα πλαίσια της μαύρης επετείου των 50 χρόνων από την ΕΙΣΒΟΛΗ & ΚΑΤΟΧΗ των Τουρκικών Στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974, που με μεγάλη μας χαρά και τιμή, θα παρουσιαστεί το Βιβλίο του εξαίρετου Συναδέλφου μας Εφεδρου Υπολοχαγού  Καταδρομών ΧΑΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, για την «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ» ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ Α΄Μ.Κ. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 1974, όπως εκείνος την έζησε.

Πριν όμως καλέσω, τον Δρ. ΣΠ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ με την γνωστή πολυτάλαντη προσωπικότητα, να συντονίσει την παρουσίαση, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω, με την έγκριση του συναδέλφου μας Λογοτέχνη, Ποιητή, Μαντιναδολόγου, Λυράρη και Τραγουδιστή ΚΩΣΤΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, τους παρακάτω επίκαιρους στίχους του:

Τη Κύπρο έχω στη καρδιά, μα ο  καημός με τρώει, γιατί από την Αμμόχωστο, γροικώ το μοιρολόι.

Για να αγαπάς τη Κύπρο μας, θες και καρδιά ν´αντέχει, για να χωρεί τα βάσανα και τους καημούς πού έχει. Στο πληγωμένο σώμα της, παίζονται παιγνίδια,γιαυτό και η κατάσταση, μένει ακόμη ίδια.

Η Κύπρος κείτεται μακριά μα είναι πάντα Ελλάδα, κι αστράφτει κι ακτινοβολεί σαν αναμμένη δάδα.

Μέσα μου πάντα μια πληγή, Ορθάνοιχτη θα μένει, όσο η Κύπρος βρίσκεται, στα δύο χωρισμένη.

Μισός Αιώνας, κι η καρδιά της Κύπρου ακόμα κλαίει και για τα Κατεχόμενα μέσα στο δάκρυ πλέει.

Ψηφίσματα τού ΟΗΕ; Μηδέν εις το πηλίκον, αφού υπερτερούσανε  Κραυγές των Γκρίζων Λύκων.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο συντονιστή και παρουσιαστή Δρ. Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε τον Υφυπουργό ΥΠ.ΕΘ.Α. κ. Κεφαλογιάννη, που έκανε σύντομο αλλά αξιόλογο χαιρετισμό, όπως στη συνέχεια και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ.Μαρινάκης, το ίδιο και ο εντεταλμένος Αντιπεριφερειάρχης κ. Μ.Σαρρής. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ο Δρ. Δημητρίου παρουσίασε και  κάλεσε τον εκδότη κ. Γ. Φραγκούδη, να αναφερθεί στην έκδοση του βιβλίου, πράγμα που έκανε με μεγάλη συγκίνηση ως Κύπριος που έζησε και αυτός την εισβολή. Μετά παρουσίασε και κάλεσε τον Επίτιμο Αρχηγό του Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγό ε.α. κ. Μανούσο Παραγιουδάκη, ο οποίος ανέλυσε, επιβεβαίωσε και επεσήμανε τα γεγονότα που αναφερόταν στο βιβλίο, με πολύ γλαφυρό και ουσιαστικό λόγο. Μετά το Στρατηγό, παρουσίασε και κάλεσε τον ηρωικό Πτέραρχο ε.α. Ευάγγελο Πετρουλάκη, ο οποίος ανέφερε τη δική του ηρωική συμμετοχή ως πιλότος πολεμικού αεροσκάφους που παρατύπησε στις εντολές και προσγειώθηκε για να ξεφορτώσει ο ίδιος με το μοναδικό πλήρωμα του τα απαραίτητα για τη γνωστή μάχη πολεμοφόδια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πτέραρχος διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των πάμπολλων ακροατών. Ακολούθησε η παρουσίαση του τελευταίου ομιλητή κ. Γρίβα Καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος πολύ παραστατικά και ουσιαστικά ανέφερε τα Γεωπολιτικά ισχύοντα εκείνη την συγκυρία, αλλά και τη συνέχεια, καθώς και τα πολιτικά και στρατηγικά λάθη, που αν δεν γινόταν τότε, η κατάσταση σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική και χωρίς ΚΑΤΟΧΗ του 34% της Κύπρου. Μετά ο Δρ. Δημητρίου, παρουσίασε και  κάλεσε τελευταίο τον ηρωικό συγγραφέα Χαράλαμπο Αποστολάκη, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση για ότι προηγήθηκε, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και ουσιαστικά χωρίς υπεκφυγές στους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του πονήματος, χωρίς να είναι ούτε Συγγραφέας, ούτε Ιστορικός και καταχειροκροτήθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Τελειώνοντας η παρουσίαση, ο Γ.Γραμματέας του Σ.Ε.Α.Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ εκ μέρους του Δ.Σ. παρέδωσε τιμητική πλακέτα, στον Συνάδελφο Συγγραφέα του πανομολογουμένως καταπληκτικού πολυσέλιδου Βιβλίου, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν από το ΣΕΑΝ με χορηγία της Αντιπεριφέρειας, μια τσικουδιά και τα σχετικά εδέσματα για τελειώσει ευχάριστα η εκδήλωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ