ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πειραματικό ΓΕΛ Ρεθύμνου: Προτεινόμενοι όμιλοι για το σχολικό έτος 2024-25

0

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των Πειραματικών Σχολείων είναι η λειτουργία των Ομίλων Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζοντας τη 11ετή παράδοση στη λειτουργία των Ομίλων, προσφέρει, μετά την σχετική έγκριση του ΕΠ.Ε.Σ., για το σχολικό έτος 2024 -2025 τους παρακάτω έξι Ομίλους.

Οι μαθητές/τριες από άλλα σχολεία του Νομού, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους προσφερόμενους Ομίλους, μπορούν να παραλάβουν και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στο γραφείο της Δ/νσης του σχολείου. Καταληκτική ημερομηνία η 7/10/2023.

1. Όμιλος Φωτογραφίας «Μέσα από το μάτι της κάμερας»

(Υπεύθυνος: Σάμιος Παναγιώτης / Τετάρτη 14.15-15.45).

Φωτογραφία1

Ελάτε να ασχοληθούμε με βασικές γνώσεις γύρω από την λήψη και την επεξεργασία. Να βγάλουμε φωτογραφίες, να δούμε φωτογραφίες - δικές μας αλλά και άλλων, να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για αυτές. Να επιλέξουμε όσες μας αρέσουν και να φτιάξουμε εκθέσεις, μια ψηφιακή και μια φυσική.

Επισκεφτείτε το blog μας για να δείτε τις δραστηριότητες καθώς και τα αποτελέσματα της δουλειάς του Ομίλου από την περασμένη χρονιά: https://to-mati-tis-cameras.blogspot.com/

Μπορείτε να πάρετε μέρος χρησιμοποιώντας ψηφιακή κάμερα οποιουδήποτε είδους αλλά και smartphone.

 

2. Όμιλος Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας.

(Υπεύθυνες: Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, Μανιουδάκη Μαρία / Δευτέρα 14.00-16.00).

Φωτογραφία2

Είμαστε μια μεγάλη παρέα, που μέσα από το θέατρο και το παιχνίδι αναπτύσσουμε την φαντασία, τον αυθορμητισμό,  τις δεξιότητές μας.

Εκφράζουμε τα ταλέντα μας, δημιουργούμε τον δικό μας χώρο έκφρασης, με νέους φίλους  και νέες ευκαιρίες για επικοινωνία.

Μοιραζόμαστε αυτά που σκεφτόμαστε και ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας.

Ελάτε να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία, να σηκώσουμε όλοι μαζί την αυλαία της φαντασίας. Να γίνουμε οι πρωταγωνιστές ενός κόσμου παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει και πολλές εκπλήξεις  μας περιμένουν.

Για περισσότερες πληροφορίες .... εδώ: https://dramamusiclub.blogspot.com/

3. Όμιλος Φυσικής Αγωγής-Ψυχικής αναζωογόνησης-Διατροφής «Το να ζεις είναι τέχνη».

(Υπεύθυνος: Σταγάκης Εμμανουήλ Τρίτη  14.15-15.45) .

Φωτογραφία3

Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση των μαθητών με αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλει στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη του χαρακτήρα και των ψυχοπνευματικών τους δυνατοτήτων σε ένα υγιές περιβάλλον. Έτσι ειδικότερα μέσα από τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου ομίλου επιδιώκεται:

Η προώθηση της αθλητικής παιδείας και κουλτούρας μέσα από την επαφή με ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων, αναπτύσσοντας έτσι την ιδέα της δια βίου άσκησης.

Η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσα από τα κινητικά ερεθίσματα που δεχόμαστε από την συμμετοχή μας σε γυμναστικές ασκήσεις και παιχνίδια.

Η επαφή με τη φύση, και η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Να αποκτήσουν οι μαθητές τις γνώσεις και να διαμορφώσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές σχετικά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένα πώς επηρεάζει η διατροφή την υγεία μας και πώς συνδέεται η διατροφή με την υγεία και με τη φυσική δραστηριότητα.

Η πνευματική καλλιέργεια μέσα από το σκάκι. Το σκάκι βοηθά στην ανάπτυξη της ευφυΐας και της προσοχής και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη βελτίωση της επίδοσης των παιδιών στο σχολείο.

4. Όμιλος “Storytelling :  Once upon a time…..”

(Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δεικτάκη Αναστασία, Πολάκη Μαρία, Ματσουλιάδη Ανδρομάχη, Τρίτη 14.00-16.00)

Φωτογραφία4

Στόχος του Ομίλου είναι η ενεργή εμπλοκή μαθητών σε δράσεις που σχετίζονται με τη μελέτη, τον μετασχηματισμό, τη δημιουργία, την αφήγηση και τη δραματοποίηση ιστοριών (storytelling και digital storytelling). Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές θα ασχοληθούν αφενός με τοπικές ιστορίες /παραμύθια /θρύλους της Κρήτης και αφετέρου με αρχαιοελληνικούς και ευρωπαϊκούς μύθους. Η επαφή των μαθητών με την τοπική-εθνική αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά θα υλοποιηθεί μέσω ποικίλων βιωματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αξιοποιούν διαφορετικές μορφές αφήγησης, όπως την έντυπη και την ψηφιακή, την αφήγηση μέσα από τη ζωγραφική, τη μουσική και τον χορό, και διαφορετικά εργαλεία, έντυπα και ψηφιακά.

Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργική ανάλυση /αφήγηση μύθων, οι ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω σε γνωστούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις, η σύνθεση αφηγήσεων συμβατικών και ψηφιακών πολυτροπικών ατομικά και κατά ομάδες, η δημιουργική αναπαράσταση ζωγραφικών πινάκων, οι συνεντεύξεις με ηλικιωμένους συμπολίτες μας, Στα τελικά παραδοτέα του Ομίλου συγκαταλέγεται η παραγωγή, αφηγηματικού υλικού και η καταχώρησή του σε ευρύτερα προσβάσιμο αποθετήριο (ηχογραφημένες συνεντεύξεις, padlet, ebook, posters, blog, video κ.ά).

5. Όμιλος ρητορικής τέχνης. «Η τέχνη της πειθούς»

(Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ηλιάκη Ευαγγελία, Χόμπη Αμαλία, Παρασκευή 14.10-15.40)

Φωτογραφία5

 

Είσαι μαθητής Λυκείου 15-18 ετών; Θέλεις να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες προφορικά και γραπτά τόσο στα Ελληνικά όσο και στ’ Αγγλικά; Θέλεις ν’ ανήκεις σε μια ομάδα με κοινούς στόχους; Επιθυμείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, ν’ αναπτύξεις την κριτική σου σκέψη και την επιχειρηματολογία σου; Ονειρεύεσαι να γίνεις ενεργός πολίτης του κόσμου και να μπορείς να μιλάς δημόσια; Νοιώθεις ότι βομβαρδίζεσαι από ψεύτικες πληροφορίες και έχεις θέσει την έρευνα ως μία από τις προτεραιότητές σου; Έχεις βαρεθεί τον ξύλινο πολιτικό λόγο και αναζητάς το αληθινό νόημα της ρητορικής; Σέβεσαι τους συνανθρώπους σου, ακούς με προσοχή τις απόψεις τους έστω κι αν είναι διαφορετικές από τις δικές σου, και συμπληρώνεις ή αντικρούεις τα λεγόμενά τους με ευγένεια; Τότε αυτός ο όμιλος είναι μία από τις επιλογές σου.

Από τον Οκτώβριο 2024 έως το Μάιο 2025 θα εμπλακείς σε μια σειρά δραστηριοτήτων όπως εκείνες της γνωριμίας με την ρητορική τέχνη και των ρητορικών αγωνισμάτων. Τέτοια είναι η εκφραστική ανάγνωση, ο αυθόρμητος και ο προτρεπτικός λόγος και οι διττοί λόγοι. Θα προσεγγίσεις τη ρητορική τέχνη μέσω παιχνιδιών, εκπαιδευτικού δράματος και Θεάτρου Φόρουμ. Θα λάβεις μέρος σε ρητορικά αγωνίσματα με κατάλληλες προς την ηλικία σου θεματικές καθώς και σε προσομοιώσεις συνεδριάσεων Ευρωπαϊκών οργάνων όπου αυτό είναι δυνατόν.

Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι αλλά και βοηθοί σου θα είναι η κ. Ευαγγελία Ηλιάκη, Φιλόλογος, και η κ. Αμαλία Χόμπη, Καθηγήτρια Αγγλικών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα συναντάς την ομάδα σου σε αίθουσα του σχολείου κάθε Παρασκευή από τις 2.00 μμ. έως τις 4.00 μμ.

6. Όμιλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: "Ένας κήπος! … Εδώ στην αυλή!" .

Υπεύθυνοι καθηγητές: Φωτεινάκης Γιώργος, ΠΕ04 και Κοπανάκη Αναστασία ΠΕ01.

Ώρα συνάντησης Δευτέρα 14:10-15:40 στο σχολείο!

Φωτογραφία6

Βασικό χαρακτηριστικό των Πειραματικών σχολείων είναι η λειτουργία Ομίλων Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Ο όμιλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: "Ένας κήπος! … Εδώ στην αυλή!" έχει κύριο στόχο να προσκαλέσει τους μαθητές να μελετήσουν οικολογικά θέματα, μέσω της βιωματικής προσέγγισης και να αποκτήσουν δεξιότητες και εξοικείωση με τις αντίστοιχες εργασίες που θα αναμορφώσουν τον σχολικό κήπο.

Η διαμόρφωση σχολικού κήπου θα είναι η κύρια δραστηριότητα με στόχο την συμμετοχή των παιδιών σε όλες τις εργασίες που θα μεταμορφώσουν την αυλή μας σε χώρο πρασίνου και ομορφιάς!

 

Οι μαθητές/τριες από άλλα σχολεία του Νομού, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στους προσφερόμενους Ομίλους, μπορούν να συνδεθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://peirlykreth.gr στη σχετική επιλογή και να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση. Καταληκτική ημερομηνία η 7/10/2024

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ