ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκπαιδευτική Δράση/Ημερίδα στο Ωδείο Ρέθυμνου Αίθουσα «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ»

0

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου «Παντελής  Πρεβελάκης» με τους καθηγητές τους,  μαθητές και καθηγητές της Γ’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου και του  Πειραματικού Γενικού Λυκείου  Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν  σε Εκπαιδευτική Δράση/Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ρέθυμνου, Αίθουσα «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ» στον απόηχο του Συμποσίου «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους  – Κάλεσμα για Δράση –  Η αλλαγή είναι εφικτή».

Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δρ. Μανούσου Ν. Μαραγκάκη, Διοικητικής Επιστήμης, με τίτλο: «Επίκαιροι γεωπολιτικοί και κλιματολογικοί προβληματισμοί στο σχολικό περιβάλλον και στα σχολικά εγχειρίδια. Κάλεσμα για δράση - η ενημέρωση είναι εφικτή»


Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου «Παντελής  Πρεβελάκης»   κα. Αλεξάνδρα Ντρουμπογιάννη με τον Όμιλο Βιολογίας  του Σχολείου και τον καθηγητή βιολογίας κ. Σ. Τζωρτζάκη παρουσίασαν το  ερευνητικό πρόγραμμα TREC (Traversing European Coastlines) του EMΒL  (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας) που για το σχολικό έτος 2023 – 2024. το Σχολείο είναι «πρεσβευτής» (μέσω ενός παιχνιδιού  το οποίο σχεδίασε η ερευνητική ομάδα (Nexus Island).

Ακολούθησε η εισήγηση του Κεντρικού Ομιλητή της Εκδήλωσης, Δρ. Γεωργίου Πρεβελάκη. Ο Δρ. Γεώργιος Πρεβελάκης, με καταγωγή από την Κρήτη ακολούθησε διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα και είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1)  και στο Iνστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) στο Παρίσι. Ειδικεύεται στους τομείς της Γεωπολιτικής, της Πολεοδομίας και της Πολιτισμικής Γεωγραφίας. Η διδασκαλία και η έρευνά του επικεντρώθηκαν στη γεωπολιτική των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της διασποράς, ενώ ιδιαίτερα γνωστή είναι η συμβολή του γύρω από την Γεωπολιτική των Βαλκανίων.

Ο Δρ. Γεώργιος Πρεβελάκης  ανέλυσε το θέμα: «Κρήτη, Ανατολική Μεσόγειος – Γεωγραφία και Γεωπολιτική μέσα σ΄ ένα περιβάλλον κλιματικών αλλαγών»
 
Μετά την ολοκλήρωση των Εισηγήσεων και των Δράσεων  ακολούθησε συζήτηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Πρεβελάκη ο οποίος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία και ιδιαίτερη.

Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή Τιμητικής Αναμνηστικής Πλακέτας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δρ. Μανούσο Ν. Μαραγκάκη, Διοικητικής Επιστήμης στον Δρ. Γεώργιο Πρεβελάκη, ως ένδειξη εκτίμησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ