ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο αποχετευτικό έργο στο Ρέθυμνο

0

Προχωρά νέο αποχετευτικό έργο στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο «Έργα διαχείρισης λυμάτων οικισμού Βισταγής, Δήμου Αμαρίου, Π.Ε. Ρεθύμνου».

Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι ο Δήμος Αμαρίου.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά όλα τα στάδια διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία, διάθεση) των αστικών λυμάτων του οικισμού Βισταγής του Δήμου Αμαρίου.

Οι εξυπηρετούμενες περιοχές του έργου, βρίσκονται στην ενδοχώρα του νομού Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Βισταγής του Δήμου Αμαρίου.

Ειδικότερα το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει:

Δίκτυο συλλογής – μεταφοράς λυμάτων

Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού διαθέτει υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 1950 μέτρων περίπου. Πρόκειται να συμπληρωθεί με νέους βαρυτικούς αγωγούς συλλογής και μεταφοράς έως την θέση της Ε.Ε.Λ. συνολικού μήκους 1550 μέτρων περίπου κατασκευασμένους από HDPE δομημένου τοιχώματος (σκληρό πολυαιθυλένιο εξωτερικής διαμέτρου D200). Τα λύματα του ανατολικού και νοτιοανατολικού τμήματος του οικισμού (αφορά το 20% περίπου των Ισοδύναμων Κατοίκων (ΙΚ) του οικισμού) θα καταλήγουν αρχικά σε προκατασκευασμένο αντλιοστάσιο μέσω βαρυτικών αγωγών συνολικού μήκους 730 μέτρων περίπου (κατασκευασμένοι από HDPE δομημένου τοιχώματος) κι έπειτα θα μεταφέρονται μέσω καταθλιπτικού αγωγού μήκους 540 μέτρων περίπου από HDPE 3ης γενιάς, 10 atm. σε φρεάτιο του εσωτερικού δικτύου του οικισμού ώστε με φυσική ροή να καταλήγουν στην Ε.Ε.Λ.

Το αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων θα είναι προκατασκευασμένου τύπου, κυλινδρικής μορφής. Θα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο και θα διαθέτει εφεδρική ηλεκτροδότηση με ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και μονάδα απόσμησης. Θα βρίσκεται εντός έκτασης 23,23 τ.μ.

Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων

Η μέθοδος επεξεργασίας των λυμάτων που προτείνεται είναι αυτή της προσκολλημένης βιομάζας σε κλειστές προκατασκευασμένες μονάδες, για συνολικό ισοδύναμο πληθυσμό σχεδιασμού 370 ισοδύναμων κατοίκων για ορίζοντα 20ετίας (Α΄ φάση) ενώ μελλοντικά προβλέπεται η επέκταση των εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση 450 ισοδύναμων κατοίκων (Β΄ φάση – 40ετία).

Η προτεινόμενη θέση της Ε.Ε.Λ. βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του οικισμού Βισταγή και σε απόσταση περίπου 260 μέτρων από αυτόν.

Τα επεξεργασμένα λύματα προβλέπεται να επαναχρησιμοποιούνται μέσω της άρδευσης καλλιεργειών, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει περίσσεια επεξεργασμένων λυμάτων, θα διατίθενται σε πρανές παρακείμενου ρέματος.

Η Ε.Ε.Λ. θα περιλαμβάνει τα παρακάτω επί μέρους τμήματα:

  •     Σηπτική Δεξαμενή καθίζησης
  •     Δεξαμενή τροφοδοσίας – εξισορρόπησης ροής στο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας
  •     Βιολογική επεξεργασία σε αερόβιο σύστημα προσκολλημένης βιομάζας με προκατασκευασμένες μονάδες
  •     Απολύμανση της εκροής με υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
  •     Δεξαμενή αποθήκευσης και άντλησης εκροής
  •     Οικίσκος ελέγχου (χώρος ηλεκτρικού πίνακα, αποθήκευσης, Η/Ζ)
  •     Μονάδα εξουδετέρωσης οσμαερίων
  •     Λοιπά έργα υποδομής (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη, δενδροφυτεύσεις, άρδευση εντός του γηπέδου της Ε.Ε.Λ. και ηλεκτροφωτισμός)

Το γήπεδο εγκατάστασης της Ε.Ε.Λ. έχει συνολικό εμβαδό 563,61 τ.μ. και μέσο υψόμετρο περίπου 410 μέτρα. Η πρόσβαση στο γήπεδο της Ε.Ε.Λ. θα πραγματοποιείται μέσω χωμάτινου αγροτικού δρόμου μέσου πλάτους 4 μέτρων περίπου, ο οποίος διέρχεται βόρεια του ορίου του.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ