ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Διάσωση και ανάδειξη της χοντρολιάς στον δήμο Αγίου Βασιλείου

0

Με μεγάλη προσέλευση και πολύ ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική ημερίδα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις Μέλαμπες με κεντρικό θέμα την διάσωση και ανάδειξη των  παραδοσιακών και αιωνόβιων ελαιώνων ποικιλίας Χοντρολιάς ή Θρουμπολιάς που φύονται στην περιοχή.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος CLLD/LEADER που υλοποιεί ο Δήμος Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με τον οργανισμό Βιώσιμων Διατροφικών Προορισμών SFDO και το  Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δήμαρχου Γιάννη Ταταράκη ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η ευρύτερη περιοχή έχει πληγεί από μια καταστροφική πυρκαγιά. Από την πρώτη κιόλας μέρα αναπτύξαμε σειρά δράσεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Παράλληλα δώσαμε μεγάλο αγώνα για την αποζημίωση των κατοίκων από τα κρατικά προγράμματα. Όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε σε σειρά έργων τα οποία ανακούφισαν την περιοχή από την μεγάλη καταστροφή αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε  ο τόπος να επουλώσει πλήρως τις πληγές του.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η ανασύσταση των πυρόπληκτων ελαιώνων αφού η ελαιοκαλλιέργεια  αποτελεί κυρία και παραδοσιακή απασχόληση στην περιοχή μας με την χοντρολιά να κατέχει κυρίαρχη θέση. Η επαναφορά των βιώσιμων πυρόπληκτων παραδοσιακών ελαιώνων μας θα συμβάλλει στο εισόδημα των κάτοικων και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής.»

Επίσης ο κ. Ταταράκης τόνισε σε αυτό τον σχεδιασμό του Δήμου θα συμβάλει και το νεοσύστατο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Δήμου Αγίου Βασιλείου το οποίο θα λειτουργήσει στο χώρο του πρώην Γυμνασίου Μελάμπων με σκοπό τη διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και την ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στα τοπικά ζητήματα.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εισηγητές και προσωπικά την Γεωπόνο Ελευθερία Γερμανάκη για την συνεργασία όλο αυτό το διάστημα και μάλιστα από την αρχική ιδέα και την υποβολή της σχετικής πρότασης στο πρόγραμμα LEADER. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν στοχευμένες εισηγήσεις εστιάζοντας στην παραγωγική διαχείριση του ελαιώνα, τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της Χοντρολιάς, καθώς και τις δυνατότητες δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την περιοχή.

Οι εισηγήσεις είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ιστορικής αυτής ποικιλίας και η ανάδειξή της μέσα από σύγχρονες και αναγεννητικές πρακτικές καλλιέργειας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Ανάλογες δράσεις θα υλοποιηθούν και στις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ