ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη

0

 

Το Σωματειο Αλληλοβοηθείας Οφειλετών Ρεθύμνου (ΣΑΟΡ) στο πλαίσιο δράσεων του για την αντιμετώπιση του ζητήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/10/2024 μετά το πέρας  της ομιλίας του στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος μας ανέλυσε το σκεπτικό του για την επίλυση του ιδιωτικού χρέους. Αναφέρθηκε σε τρεις άξονες προτείνοντας:

α)  Ο δανειολήπτης να πληρώνει ένα 20% επιπλέον στην τιμή που αγόρασε το δάνειο του ο servicer και να διαγράφονται οι επιπλέον χρεώσεις που έχουν επιβαρύνει το δάνειο.

 β)   Να χρησιμοποιηθεί ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών (φόρος που οι τράπεζες δεν καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο και τώρα είναι στα 13 δισ ευρώ,) για αποπληρωμή δανείων ανθρώπων που αντικειμενικά αδυνατούν να καλύψουν το χρέος τους.

 γ)   Να γίνει ρύθμιση σε όσους δανειολήπτες έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο σύμφωνα με μοντέλο που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία).

-  Πιο συγκεκριμένα να γίνει υπολογισμός του δανείου με βάση την τιμή της ημέρας εκταμίευσης του.

-  Κατόπιν υπολογίζεται τι έχει πληρωθεί και αφαιρείται από το ποσό που απομένει να πληρωθεί, όχι επιβάρυνση του δανείου με πανωτόκια και επιπλέον χρεώσεις που προέκυψαν από την αλλαγή ισοτιμίας ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Κεντρικό σημείο της τοποθέτησης του κ. Πολάκη ήταν ότι δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία να επιτρέπει αυτή την κερδοσκοπία των fund σε βάρος της ζωής  των πολιτών και χωρίς την επίλυση του ιδιωτικού χρέους δεν θα υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας υπενθύμισε τη δράση του για το θέμα με επερωτήσεις στη βουλή για την κερδοσκοπία και για τα fund με κεφάλαιο ελάχιστο σε σχέση με τα δάνεια που αγόρασαν και τη δράση κυβερνητικών στελεχών 

https://www.documentonews.gr/article/polakis-gia-kokkina-daneia-kai-funds-deka-anthropoi-kai-mia-politiki-oikogeneia-ekdikithike-gia-panta-toys-ellines/

Στη συνέχεια τα μέλη του συλλόγου ανέπτυξαν τις θέσεις του επικεντρώνοντας στα παρακάτω σημεία

         1.  Πρόσβαση σε Χρηματοδότηση: Προτείνεται η δημιουργία προγραμμάτων χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις και  ανθρώπους που χρειάζονται χρήματα για σημαντικές αγορές όπως  η στέγαση.

2.  Κατοικίες για την Κοινότητα: Προτείνεται  να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης στέγασης συμπολιτών μας που θα χάσουν την οικία τους στους επικείμενους πλειστηριασμούς να αναπτυχθούν προγράμματα κατοικίας για την κοινότητα, κάλυψη του κόστους ενοικίου,  κατασκευή οικισμών από κοντέινερ.

3.  Προστασία από Καταχρήσεις: Προτείνεται όπως  έγκαιρα να λάβει μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών από τυχόν κακόβουλες ενέργειες (παραδείγματα: απάτες και εκμετάλλευση από παράνομους δανειοδότες ή υπερβολικά υψηλά επιτόκια).

4.   Συνεργασία: Προτείνεται η συνεργασία του σωματείου μας για υλοποίηση κοινωνικών  προγραμμάτων και πρωτοβουλιών.

5.  Εκπαίδευση για Οικονομική Γνώση: Προτείνεται να δημιουργηθεί  θέση χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα συντονίζει προγράμματα εκπαίδευσης για την οικονομική ενημέρωση των άμεσα πληγέντων συμπολιτών μας, είτε θα παρέχει συμβουλές που θα βοηθούν τους δανειολήπτες να κατανοούν τα δάνειά τους και τις οικονομικές επιπτώσεις στην διαβίωση τους.

6. Ενίσχυση της Πρόσβασης σε Πιστώσεις: Προτείνεται η δημιουργία μη κερδοσκοπικών οργανισμών που θα παρέχουν πρόσβαση σε πιστώσεις με δίκαια επιτόκια για τους δανειολήπτες της περιφέρειας που έχουν δυσκολίες.

7. Στήριξη στη Διαχείριση Χρέους: Προτείνεται η δημιουργία προγραμμάτων στήριξης για τη διαχείριση του χρέους, περιλαμβανομένων των συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη μείωση του χρέους.

         8. Παροχή Στήριξης για Επαγγελματική Ανάπτυξη: Προτείνονται προγράμματα που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

         9. Παροχή Στήριξης ψυχικής υγείας: Προτείνονται προγράμματα που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αποχτήσουν την ψυχική τους υγειά ώστε να αποφύγουμε ( διαζύγια αυτοκτονίες  η το να πάρουν το νομό στα χεριά τους ιδικά όταν τους πετάνε στο δρόμο)

      10. Παροχή Στήριξης στο αίτημά  μας για δυνατότητα εξαγοράς του δανείου μας: Να υποχρεωθούν τα funds να μας πουλάνε το δάνειο μας 20% παραπάνω από την τιμή που τα αγόρασαν.    

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ