ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μεθυσμένα παιδιά 12-16 ετών: Ένα περιστατικό ανά μήνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

0

 Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της κατάχρησης αλκοόλ από ανήλικους στην Κρήτη

Το πρόβλημα με την κατάχρηση αλκοόλ από ανήλικους στην Κρήτη είναι πάγιο και γνωστό, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένταση και όξυνσή του.

Πληθαίνουν μάλιστα τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, που καταλήγουν στα Επείγοντα των νοσοκομείων στης Κρήτης μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Μόνο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 10 περιστατικά οξείας μέθης, με τους ειδικούς να κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου, τόσο για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα οινοπνευματώδη ποτά στον παιδικό οργανισμό, όσο και για το ισχυρό ενδεχόμενο τροχαίο ατυχήματος, μιας και είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ανηλίκων που οδηγούν παράνομα κάποιο όχημα.

Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της μέθης είναι κάτω των 16 ετών, που αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά των γονέων υπάρχει παραμέληση εποπτείας. Για τον λόγο αυτό έχουν διπλασιαστεί οι εισαγγελικές εντολές στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, καταδεικνύοντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Η Ελισάβετ Γιαννούση, πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, προσδιόρισε τους λόγους που ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί εύκολα να χάσει τον έλεγχο καταναλώνοντας αλκοολούχα ποτά. Οι ανεξέλεγκτες ποσότητες και η ταχύτητα κατανάλωσης είναι δύο σημαντικές αιτίες που προκαλούν τεράστια προβλήματα στον παιδικό οργανισμό.

    «Φέτος οι εισαγγελικές εντολές που δέχτηκε η υπηρεσία μας ήταν οι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι (...). Έχουμε οξύτατα κοινωνικά προβλήματα, όπως κοινωνικές ανισότητες, παραμέληση, κακοποίηση ανηλίκων κ.ά.», λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρεθύμνου

«Σταθερά, τα τελευταία έξι χρόνια είχαμε γύρω στα 8 περιστατικά οξείας μέθης τον χρόνο. Αυτό οφείλεται τόσο στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται από τα παιδιά, τα οποία δε γνωρίζουν τα όριά τους, όσο και από την ταχύτητα κατανάλωσης. Φέτος παρατηρείται μία αύξηση στα περιστατικά, φτάνοντας αισίως στα 10. Στην πλειοψηφία τους, μιλάμε για εφήβους κάτω των 16 ετών», ανέφερε.

Έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά οιδήματα είναι οι συνήθεις επιπτώσεις στον παιδικό οργανισμό από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

«Στις σοβαρές περιπτώσεις μέθης παρατηρείται μεγάλη έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, καθώς τα παιδιά αντιδρούν μόνο στα πολύ επώδυνα ερεθίσματα. Επιπλέον, δε ρυθμίζεται σωστά η αναπνοή και εντοπίζονται προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν εγκεφαλικά οιδήματα και εισρόφηση εξαιτίας του εμετού. Τέλος, επηρεάζονται το ήπαρ και τα εγκεφαλικά κύτταρα», τόνισε η κ. Γιαννούση.

Υπερβολική είναι η χρήση οινοπνευματωδών ποτών από παιδιά ειδικά το καλοκαίρι, οδηγώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αναζήτηση των παραμέτρων αυτής της δυνητικά θανάσιμης κατάστασης.

Η Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ρεθύμνης, σε δήλωσή της στην “ΚΡΗΤΗ TV” επεσήμανε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι εισαγγελικές παραγγελίες σχετικά με τα περαστικά μέθης σε ανήλικα παιδιά, με τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλαμβάνουν το έργο της εξέτασης των κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.

«Η χρήση αλκοόλ δε γίνεται μόνο στα μαγαζιά, γίνεται και στα σπίτια. Δυστυχώς, το καλοκαίρι παρατηρείται ανεξέλεγκτη χρήση στα πανηγύρια και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν κρίνω από το γεγονός ότι φέτος οι εισαγγελικές εντολές που δέχτηκε η υπηρεσία μας ήταν οι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι, αντιλαμβάνεστε τις διαστάσεις που έχει το φαινόμενο. Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε οξύτατα κοινωνικά προβλήματα, όπως κοινωνικές ανισότητες, παραμέληση, κακοποίηση ανηλίκων κ.ά.», είπε η κ. Ελευθεριάδου.

Για πολυπαραγοντικό ζήτημα κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι το σχολείο θα μπορούσε να συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου με σωστή διαχείριση, σύμφωνα με τον Χρήστο Σουρουλή, πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

«Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι καταστάσεις οφείλονται στα αρνητικά πρότυπα που δημιουργούν τα παιδιά. Για παράδειγμα, είναι κοινωνικά αποδεκτό από την παρέα για έναν έφηβο να πίνει. Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει θετικά, ωστόσο για τον σκοπό αυτό χρειάζονται αρκετές ειδικότητες, όπως σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, όχι προς υποστήριξη μόνο των παιδιών, αλλά και δική μας», τόνισε ο κ. Σουρουλής.

Έφηβοι: Ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ

* Ατυχήματα: Ένας από τους κύριους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία είναι τα ατυχήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για μια ποικιλία ατυχημάτων: τραυματισμός από όχημα, πτώσεις, πνιγμούς, εγκαύματα, τραύματα από εμπλοκή σε καβγά και άλλα. Ωστόσο, τη “μερίδα του λέοντος” καταλαμβάνουν τα τροχαία ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι το 50% τέτοιων ατυχημάτων οφείλεται στο αλκοόλ.

Οι έφηβοι οδηγοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικους καθώς:

- Λόγω της εφηβείας είναι πιο επιρρεπείς σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

- Έχουν ανεπαρκείς δεξιότητες οδήγησης, ενώ οι νοητικές λειτουργίες, που είναι απαραίτητες σε έναν οδηγό, βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Υπολογίζεται ότι οι έφηβοι που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν την ηλικία των 34 σε σχέση με εφήβους που έκαναν μέτρια κατανάλωση. Κύρια αίτια θανάτου: Τροχαίο ατύχημα.

* Ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εγκυμοσύνη: Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία σχετίζεται με:

- Υψηλότερο κίνδυνο για επαφή χωρίς προφυλάξεις.

- Μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων.

- Υψηλότερο ποσοστό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

- Αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης.

- Αυξημένη συχνότητα εκτρώσεων.

Η εγγενής παρορμητική συμπεριφορά του εφήβου φαίνεται ότι επιτείνεται από την άρση των αναστολών που προκαλεί το αλκοόλ και τον ωθούν σε επαφές χωρίς προφυλάξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες/εκτρώσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

* Παχυσαρκία και λοιπή εμφάνιση: Το αλκοόλ περιέχει τις ίδιες περίπου θερμίδες με το καθαρό λίπος, συνεπώς η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του βάρους και μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο σε παχυσαρκία, σε μια περίοδο μάλιστα που η εξωτερική του εμφάνιση παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αυτοεκτίμησή του.

Το αλκοόλ, επιπλέον, είναι διουρητικό και αφυδατώνει το σώμα, κάνοντας το δέρμα να δείχνει ωχρό και γκρίζο. Τέλος, το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο και οδηγεί σε χρόνια κόπωση.

* Χρήση άλλων ουσιών: Φαίνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μετέπειτα χρήση χασίς και άλλων απαγορευμένων ουσιών.

* Ηπατική βλάβη: Φαίνεται ότι ακόμα και η πιο μέτρια κατανάλωση κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο συκώτι του εφήβου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροχρόνια προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή, όπως κίρρωση.

* Ανάπτυξη του εγκεφάλου: Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τη λογική και την κρίση αναπτύσσονται ακόμα κατά την εφηβεία. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο αυτή μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τις αντιδράσεις και το εύρος της προσοχής. Μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ είναι νευροτοξικό ιδιαίτερα για την περιοχή του ιππόκαμπου, που σχετίζεται με τη μνήμη.

* Αλκοολισμός στην ενήλικη ζωή: Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αλκοολισμό μετά την ενηλικίωση. Η συσχέτιση αυτή φαίνεται να είναι ισχυρότερη όσο περισσότερη είναι η κατανάλωση κατά την εφηβεία και όσο πιο νωρίς ξεκινά η επαφή με το αλκοόλ.

Μελέτες δείχνουν πως νέοι που ξεκινούν να πίνουν πριν τα 15 έτη έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ στη μετέπειτα ζωή του.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ