ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σ. Κεφαλογιάννης: Να ενισχυθούν πολιτικές και δράσεις για την ορεινή ενδοχώρα

0

"Η αλληλεγγύη αλλά και ισορροπία στις εσωτερικές ανισότητες μεταξύ περιοχών και δήμων, η ενεργοποίηση εργαλείων της αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση ορεινών δήμων και περιοχών όπως και η διευρυμένη εκπροσώπηση τους σε επιτροπές και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υποδεικνύουν ένα αισιόδοξο μέλλον για την ορεινή ενδοχώρα της Ελλάδας", δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε πως οι ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα που χρίζουν την εφαρμογή οριζόντιων δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση τους.
Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις ώστε να πάψουν οι ορεινές περιοχές να αντιμετωπίζουν "...σύνθετα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όπως μείωση και γήρανση του πληθυσμού, πλημμελή συγκοινωνιακή κάλυψη και ελλιπή πρόσβαση σε κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες, αποσπασματική και μη ανταγωνιστική ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανεργία και υποαπασχόληση. Τα προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με την απόσταση από τους βασικούς άξονες και τους εθνικούς πόλους ανάπτυξης, δημιουργούν κινδύνους χωροταξικής περιθωριοποίησης, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και δημογραφικής και παραγωγικής εγκατάλειψης των ορεινών περιοχών".

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ορεινών περιοχών της Ελλάδας, αφορούν σε μειονεκτήματα τα οποία όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης "Αποτελούν απόρροια των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών και οικονομικών συνθηκών και συγκυριών που επιτελέστηκαν στην πορεία του χρόνου, όσο και πλεονεκτήματα, που αποτελούν αφορμή για την ήπια αξιοποίηση των πόρων τους μέσα από ολοκληρωμένες και συνολικές παρεμβάσεις". Αποτύπωσε μία πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα του ότι: "...έχουμε καθυστερήσει πολύ στην διαμόρφωση και εφαρμογή θεσμοθετημένων σχεδίων για την ορεινή Ελλάδα. Ασφαλώς, με πρωτοβουλίες τοπικών κοινωνιών, ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την υποστήριξη και άλλων φορέων έχουν ληφθεί περιστασιακά και αποσπασματικά κάποια μέτρα ανάσχεσης της υπανάπτυξης και της δημογραφικής αιμορραγίας ορισμένων ορεινών περιοχών. Βέβαια η σημερινή πραγματικότητα ιδίως για την χώρα μας είναι διαφορετική από αυτήν προ τριακονταετίας".

Επισήμανε μεταξύ άλλων πως, η έκρηξη της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρει νέες δυνατότητες διαβίωσης στις ορεινές περιοχές, η συνειδητοποίηση από την παγκόσμια κοινότητα των μεγάλων περιβαλλοντικών, ανθρώπινων και υλικών προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή ευνοεί κι ωθεί κυβερνήσεις για την λήψη σοβαρών μέτρων. Επιβεβαίωσε ότι, η παγκόσμια υγειονομική κρίση από την Πανδημία του Κορωνοϊού απόδειξε πως η καταφυγή μέρος του πληθυσμού σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ τόνισε ότι το φαινόμενο μετοίκησης ενός μικρού αριθμού κατοίκων από τις μεγάλες πόλεις σε ορεινές πατροπαράδοτες πατρίδες τους, μπορεί αύριο με την αλλαγή της ποιότητας διαβίωσης να γίνει μια θελκτική δυνατότητα για πολλούς περισσότερους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανωγείων και πρόεδρο της Επιτροπής ορεινών Περιοχών, "Σήμερα έχουμε εκφρασμένη την κυβερνητική βούληση με την δημόσια παρουσίαση πρότασης ενός σχεδίου για μικρούς Ορεινούς Δήμους και Ορεινές περιοχές, μια ευκαιρία για έναν ανοιχτό διάλογο που θα εμπλουτίσει αυτό το σχεδιασμό και θα διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό οραματικό σύγχρονο και αποτελεσματικό Νόμο. Αφού παρουσίασε στους σύνεδρους της ΚΕΔΕ όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μετά και τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Επιτροπής, στις ορεινές περιοχές και δήμους, ο κ. Κεφαλογιάννης στάθηκε στη σημαντική αύξηση των ΚΑΠ για τους ορεινούς Δήμους και ζήτησε "Να ενισχυθεί το Τεχνικό Τμήμα της ΕΕΤΑΑ για την στήριξη των μικρών ορεινών δήμων  με έμπειρους μηχανικούς, να συσταθεί ξεχωριστεί υποεπιτροπή για τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας μέσα στην Επιτροπή Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής, να υπάρξει στον πρόσφατο νόμο για το ΑΣΕΠ ειδική μέριμνα μοριοδότησης για τις ορεινές περιοχές, τροποποίηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα το υψόμετρο.

"Εμπειρογνωμοσύνη από την ΕΕΤΑΑ και το ΕΜΠ για τον ορισμό της ορεινότητας και την εξάλειψη ανισοτήτων".

Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές που θα υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας μιας κυβέρνησης, είπε ο κ. Κεφαλογιάνης κάνοντας λόγο επίσης για "...νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό, δημιουργία Ορεινού Ταμείου, βελτίωση και προσαρμογή των συστημάτων μεταφορών στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών αλλά και «έξυπνες» πολιτικές που θα συνιστούν αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους". Ενώ επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής που να αφορά "Σε αναπτυξιακά κίνητρα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στις ορεινές περιοχές, διαμόρφωση υποδομών και συνθηκών για την ενεργειακή αυτονομία των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, βελτίωση των υποδομών διοικητικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Στη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος στις ορεινές περιοχές, ανάδειξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών, σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης".

Όπως επισήμανε "Η κοινωνία των πολιτών στις ορεινές περιοχές, οι ορεινοί δήμοι, η επιστημονική κοινότητα, οι σχετικοί θεσμοί του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να βρουν τον δρόμο της κοινής προσπάθειας και της συνεργασίας. Η διαμόρφωση στοχευμένης πολιτικής για τις ορεινές περιοχές πρέπει να αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο... χωρίς αυτή την πολιτική, η αναγέννηση των ορεινών περιοχών θα συναντά διαρκώς εμπόδια, ορατά και, κυρίως, αόρατα".

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών και δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως "Στα συμπεράσματα οι σύνεδροι αποτύπωσαν την πεποίθηση ότι οι ορεινοί δήμοι, πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη συγκρότηση του νέου χωροταξικού ΑΠΕ και η γνώμη τους για τα έργα που γίνονται, να είναι αποφασιστική και όχι γνωμοδοτική", επισημαίνοντας παράλληλα πως "Αποτελεί ευεργέτημα για τους ορεινούς δήμους, η ανακατανομή των ΚΑΠ ωστόσο χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας, άποψη στην οποία συμφώνησαν και οι σύνεδροι αποτυπώνοντας τη θέση αυτή στα συμπεράσματα τους, στο συνέδριο", το οποίο όπως ενημέρωσε είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή "...με πάνω από 1.500 συνέδρους και παρατηρητές οι οποίοι παρακολούθησαν τις εργασίες".

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ