Θα ήθελα, ως μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και καθ΄ ύλην αρμόδιος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων από πλευράς Διοίκησης του, να επιχειρήσω με αυτό το σημείωμα μια σύντομη παρουσίαση και μία συνοπτική ανάλυση των λειτουργιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου(Γ.Ε.ΜΗ).
Το τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου μας θεωρώ ότι βρίσκεται σε πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο πανελλαδικά, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τους χρόνους ανταπόκρισης της Υπηρεσίας μας στα αιτήματα εξυπηρέτησης των μελών μας, όσο και από την ίδια την ποιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιών που αυτό παρέχει.
Στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης δίδεται μεγάλη έμφαση στη συνεχή κατάρτιση του προσωπικού - αλλά και των μελών της Διοίκησης του - σε επιχειρηματικά θέματα, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των επιμέρους τμημάτων του. Για το συγκεκριμένο τμήμα επί παραδείγματι, τόσο το Προσωπικό του τμήματος, όσο και η Διεύθυνση, αλλά και η εμπλεκόμενη στη λειτουργία του Διοίκηση, είναι υποχρεωμένα να παρακολουθήσουν με επιτυχία εξειδικευμένα σεμινάρια για την πλήρη επάρκεια στον χειρισμό των αιτημάτων που δέχονται. Προσωπικά, με σκοπό την πιστοποίηση μου ως υπεύθυνου λειτουργίας του Τμήματος, είχα την χαρά να παρακολουθήσω, ήδη από τον Μάιο του 2018, πενθήμερο σεμινάριο ακολουθούμενο από ειδικές εξετάσεις πιστοποίησης, σχετικό με το εταιρικό Δίκαιο και τη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ., μαζί με τον κ. Ευάγγελο Κουμεντάκη, τέως Διευθυντή του Επιμελητηρίου. Τα αναφέρω αυτά για να επισημάνω ότι για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα, όπως η χορήγηση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σήμερα, είναι αναγκαίο τα Επιμελητήρια (και γενικότερα οι Δημόσιοι φορείς) να επιδεικνύουν τη δέουσα σημασία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρουσιάσω μερικά από τα βασικά δεδομένα που αφορούν στη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ., όπως και στοιχεία για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων της χώρας μας στις υπηρεσίες που παρέχει:
Όπως είναι γνωστό, το Γ.Ε.ΜΗ. είναι ένα Εθνικό Μητρώο εμπορικής δημοσιότητας, στο οποίο πραγματοποιείται η δημοσιότητα πράξεων, στοιχείων ή και δηλώσεων των υπόχρεων εταιρειών και προσώπωνπου έχουν εμπορική ιδιότητα. Σκοπός του είναι η διαφάνεια και η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση του κοινού και των ενδιαφερόμενων φορέων σε πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις.
Βασικά πληροφοριακά δεδομένα για το Γ.Ε.ΜΗ.:
Α. Πρόκειται για το δημόσιο/ηλεκτρονικό βιβλίο που αντικατέστησε:
Α. Τα Βιβλία Εταιρειών που τηρούνταν στα Πρωτοδικεία
Β. Το Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών (ΜΑΕ) που τηρούνταν στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Γ. Το Μητρώο των Αστικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Δ. το ΦΕΚ ΤΑΕ και ΕΠΕ. Ε. Την υποχρέωση δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων σε οικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Β. Πότε θεσμοθετήθηκε το Γ.Ε.ΜΗ.;
Το Γ.Ε.ΜΗ. δημιουργήθηκε με τον νόμο του 3419/2005 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Ο ισχύον νόμος είναι ο ν. 4919/2022.
Γ. Ποιοι είναι Υπόχρεοι Εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.;
Φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και έχουν την έδρα τους στηνØ Ελλάδα
Εξαιρούνται: o Ο αγρότης ο οποίος πουλά ο ίδιος τα προϊόντα του o Ο εκτελωνιστής χωρίς οργανωμένη επιχείρηση o Ο ζωγράφος, γλύπτης , συγγραφέας o Ο γιατρός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος o Ο οδηγός ΤΑΧΙ με ‘μπλοκάκι’ και όχι με σύμβαση εργασίας
Νομικά πρόσωπα : Η ένωση προσώπων που ασκεί εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή και κάθε εμπορική εταιρεία, εφόσον η σύσταση της έγινε κατά το ελληνικό δίκαιο, δηλαδή:
- Η ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη (απλή και κατά μετοχές) εταιρεία,
- Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία
- Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης o Η ανώνυμη εταιρεία
- Ο αστικός συνεταιρισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται
- ο αλληλοασφαλιστικός και ο πιστωτικός συνεταιρισμός
- 2. Ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού εφόσον έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα
- 3. Ευρωπαϊκές εταιρείες εφόσον έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα
Δ. Τι είναι τo Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων;
To Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 53 του ν. 4919/2022 και αποτελεί το ενιαίο, εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο καταχωρίζονται οι επωνυμίες και οι διακριτικοί τίτλοι όλων των φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Η καταχώριση στο μητρώο έχει δηλωτικό χαρακτήρα και - κάτι πολύ σημαντικό: αποδεικνύει τον δικαιούχο μιας επωνυμίας ή ενός διακριτικού τίτλου βάσει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας, η οποία προκύπτει από την ημερομηνία δέσμευσης της επωνυμίας ή του διακριτικού τίτλου και έχει ισχύ για το σύνολο της επικράτειας.
Από το 2011, χρονιά κατά την οποία συστάθηκε και λειτουργεί το Γ.Ε.ΜΗ., από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και την ΚΕΕΕ, περισσότερες από 930.000 ενεργές επιχειρήσεις εμπορικής δραστηριότητας είναι καταγεγραμμένες. Αυτό το Μητρώο αποτελεί σημαντικό ψηφιακό βήμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις επιχειρήσεις.
Δ. Σε πρόσφατη έρευνα (4 Νοεμβρίου 2024) από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με σκοπό την ανάλυση του βαθμού ικανοποίησης και άποψης των χρηστών όσο και των χειριστών του Γ.Ε.ΜΗ. και της ΥΜΣ (Υπηρεσία Μίας Στάσης) Επιχείρησης, προκύπτει ότι:
Δεκατρία χρόνια από τη σύστασή του, το Γ.Ε.ΜΗ. καταδεικνύεται ότι λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών (όπως το μαρτυρούν πλέον οι ίδιοι), με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες.
Ειδικότερα στην έρευνα, απαντώνται μεταξύ άλλων, ερωτήματα, τα οποία αφορούν σε:
• αξιολόγηση ηλεκτρονικών δημοσίων υπηρεσιών ως προς το βαθμό εξυπηρέτησης
• επίπεδο υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ – ΥΜΣ (Υπηρεσία Μίας Στάσης)
• ταχύτητα λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. για τη σύσταση εταιρείας
• ανταπόκριση της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ.
• γνωστική επάρκεια του προσωπικού των Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ.
• ποιότητα εξυπηρέτησης.
Το Γ.Ε.ΜΗ. Βαθμολογείται συνολικά με 5,6 στην κλίμακα 1-7, πρώτη από όλες τις ειδικές πλατφόρμες υποστήριξης των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα.
Συνεπώς μπορούμε με σιγουριά να υποστηρίξουμε ότι οι επιχειρήσεις της Χώρας μας, αξιολογούν τις υπηρεσίες της σχετικής πλατφόρμας, ψηλότερα από όλες τις άλλες του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι κάτι που, όπως επίσης προκύπτει και από την καθημερινή μου επικοινωνία με τα μέλη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, πραγματικά ισχύει και για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου.
Συμπερασματικά, η αξιολόγηση της λειτουργίας αλλά και του γενικότερου του επιπέδου υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ.-ΥΜΣ, του τμήματος του Επιμελητηρίου μας στο οποίο είμαι υπεύθυνος, είναι ιδιαιτέρως θετική: ως προς τη συμβολή του στη βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης, στη μείωση του κόστους δημοσιότητας και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της πλατφόρμας προς όφελος των επιχειρήσεων μας είναι θεωρώ μια από τις επόμενες, σημαντικές προκλήσεις για το νέο Διοικητικό μας συμβούλιο, το οποίο θα σχηματιστεί μετά από τις εκλογές της 15ης και 16ης Νοεμβρίου.
ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
Υποψήφιος σύμβουλος με τον συνδυασμό
«ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ 2024»
με επικεφαλής τον Γιώργο Γιακουμάκη.
Ο Κώστας Σπυριδάκης γεννήθηκε στα Κυνηγιανά του Μυλοποτάμου το 1978.
Κατοικεί στο Πέραμα Μυλοποτάμου και είναι παντρεμένος με την Μαρία Δασκαλάκη, έχουν δύο παιδιά, ένα αγόρι 21 χρόνων και ένα κορίτσι 10 χρόνων.
Από πολύ μικρός , από το δημοτικό ασχολήθηκε μαζί με τον πατέρα του με το εμπόριο.
Μετά την αποφοίτηση του από το Γενικό Λύκειο Περάματος κατατάσσεται στον στρατό εθελοντής, μετά την απόλυση του από τον στρατό το 1999, δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, ένα σύγχρονο ελαιουργείο στην περιοχή δήμου Μυλοποτάμου.
Το 2002 στα Κυνηγιανά Μυλοποτάμου εγκαινιάζει μια μικρή βιοτεχνία παρασκευής ζωοτροφών.
Το 2004 στο Πέραμα δημιουργεί ένα κατάστημα εφοδιασμού της πρωτογενούς παραγωγής με κατάλληλο προσωπικό και σκοπό να συμβουλεύει τους αγροτοκτηνοτρόφους και να τους παρέχει τα κατάλληλα εφόδια.
Το 2008 αποφασίζει να ασχοληθεί και με την μόδα εγκαινιάζοντας στο Πέραμα ένα κατάστημα με ανδρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ.
Το 2010 κατασκευάζει ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης ζωοτροφών καθώς και επεξεργασία χαρουπιού στην περιοχή της διακλάδωσης της παλαιάς εθνικής Περάματος – Ρεθύμνου με τις Μαργαρίτες, δημιουργώντας την εταιρία ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ ΣΠΥΡΙΔΆΚΗΣ ΑΒΕΕ της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Από τότε η ΒΙΟ.ΖΩ.ΕΛ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΑΒΕΕ αναπτύχθηκε ραγδαία και σήμερα είναι μια υγιής και μεγάλη επιχείρηση με υποκαταστήματα σε Ηράκλειο( Μαλαδες και Μεσοχωριο), Ρέθυμνο (Πέραμα, Σφακακι και Σπηλι ) καθώς και πολλούς συνεργάτες και αντιπροσώπους σε όλη την Κρήτη και τα Νησιά, συνεισφέροντας στην οικονομία και προσφέροντας εργασία σε πολλές οικογένειες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα .
Τα δύο τελευταία χρόνια επενδύει και στον τουρισμό φιλοδοξώντας να προσφέρει και σε αυτόν τον τομέα.
Σήμερα είναι εκλεγμένος σύμβουλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ρεθύμνου για την περίοδο 2017 – 2024, μέλος της διοικητικής επιτροπής και υπεύθυνος Γ.Ε.Μ.Η των επιχειρήσεων.
Επίσης είναι δημοτικός σύμβουλος με την αντιπολίτευση στον Δήμο Μυλοποτάμου και αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβούλιου επίσης είναι μέλος της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου.
Η αγάπη για τον τόπο του και η πρόθεση του να προσφέρει , τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει μια θέση στο νέο Συμβούλιο με τον συνδυασμό:
«ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ-ΡΕΘΥΜΝΟ 2024»
με επικεφαλής τον Γιώργο Γιακουμάκη .
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Επικοινωνία: Επαρχιακή οδός Αγγελιανών – Μαργαριτών 74052 Μυλοπόταμος .
e-mail: [email protected], [email protected]