ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου στην μείωση των χρηματοδοτήσεων της Κρήτης από τον αναπτυξιακό νόμο

0

Στις εγκρίσεις αυτές περιλαμβάνονται 26 τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης από τις 140 που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα χρηματοδότησης.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου κατακρίνει την μείωση του προϋπολογισμού που διαπιστώνεται από την προαναφερθείσα απόφαση, κάνει λόγο για εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που μένουν εκτός χρηματοδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου και θέτει σοβαρά ερωτήματα για τις διαδικασίες.

Σχετική επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μανώλη Τσακαλάκη και την Γραμματέα του Δ.Σ. κ. Κάτια Χαφενρίχτερ, εστάλη την Πέμπτη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Θάνο Πετραλιά.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη διαβάσαμε το από 01/11/2024 δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου αναφέρεται πως εγκρίνονται 162 επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα στους δύο κύκλους του Τουριστικού καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/22.

Παράλληλα, με την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια, που υλοποίει το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια της Κρήτης που είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα, παρά τα αναγραφόμενα στο Δελτίο τύπου του Υπουργείου, εγκρίνονται μόλις 26 στις 140 αιτήσεις.

Αβίαστα μας προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Το δελτίο τύπου αναφέρει πως θα δοθούν ενισχύσεις 224 εκατ ευρώ σε επιχορήγηση και 178 εκατ με τη μορφή της φοροαπαλλαγής. Συνολικά 402 εκατ ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός των τριών καθεστώτων ήταν 450 εκατ ευρώ. Αποφάσισε το Υπουργείο να μειώσει τον προϋπολογισμό;

Με ποιο σκεπτικό έγινε η συγκεκριμένη κατανομή που αδικεί κατάφορα την Κρήτη;

Από τις 852 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που υπέβαλλαν το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει μόνο τις 162 όπως αναφέρει η ανακοίνωση? Δηλαδή οι υπόλοιπες 690 θα απορριφθούν λόγω έλλειψης πόρων? Άρα το 82% όσων αιτήθηκαν ενίσχυσης απορρίπτονται;

Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν αν δεν υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια;

Θα αναπροσαρμόσει το Υπουργείο τον προϋπολογισμό ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει και πληρούν τα κριτήρια του Νόμου;

Τι νόημα έχει η προκήρυξη νέων καθεστώτων όταν οι επιχειρήσεις που πληρούν την νομιμότητα δεν εντάσσονται τελικά;

Δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν οι μονάδες της Κρήτης, εν όψει του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ενόψει της ολοκλήρωσης του ΒΟΑΚ και με μία έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες? Πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αν δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν? Πως η χώρα θα ανταπεξέλθει στο διεθνές περιβάλλον;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του ισχυρού διεθνούς ανταγωνισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν. Εξάλλου για να υπάρξει ισχυρή βιομηχανία θα πρέπει να υπάρξει ισχυρός τουριστικός κλάδος.

Με βάση τις μελέτες του ΣΕΤΕ κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στον τουρισμό επιστρέφει στην Ελληνική Οικονομία επί τρία. Είναι εξαιρετικής σημασίας επενδυτικά σχέδια που έχουν αδειοδοτική ωριμότητα, εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση και θα κινητοποιήσουν την Ελληνική Οικονομία να υλοποιηθούν. Τα εν λόγω σχέδια χρειάζονται την στήριξη του Υπουργείου.

Ελπίζοντας σε υιοθέτηση των προτάσεών μας είμαστε στη διάθεσή σας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ