Για 4 συν 1 λόγους τιμήθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η συμβουλευτική του ομάδα για το έργο των φοιτητικών εστιών Κρήτης που υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ από το 5ο ΣΔΙΤ FORUM. Ανθρωποκεντρικές, οι τιμητικές διακρίσεις του εφετινού, πέμπτου κατά σειρά ΣΔΙΤ Forum, που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στην Αθήνα. υπενθύμισαν για μια ακόμα φορά, ότι πίσω από τα μεγάλα έργα, υπάρχουν οι οραματιστές τους, οι οποίοι πάλεψαν σκληρά για να γίνουν αυτά πραγματικότητα.
Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Κρήτης αυτοί που έδωσαν την μάχη, την κέρδισαν και δικαίως τιμήθηκαν, είναι: ο κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, πρώην Αντιπρύτανης Υποδομών και νυν μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου για την προσωπική του συμβολή στο έργο, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου συνολικότερα, που εκπροσωπήθηκαν στην βράβευση από τον κ. Γεώργιο Σταματόπουλο, Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών του Πανεπιστημίου, αλλά και οι σύμβουλοι του έργου με καθοριστική επίσης συνεισφορά: Ο νομικός σύμβουλος Πέτρος Σφηκάκης, ο τεχνικός σύμβουλος Δημήτρης Σαμαράς, αλλά και το EPEC – Eυρωπαϊκό Κέντρο Τεχνογνωσίας σε θέματα ΣΔΙΤ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εκπροσωπήθηκε από το στέλεχός του Άρη Παντελιά.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα και σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα, κλήθηκαν οι τιμώμενοι να παραλάβουν τις τιμητικές τους διακρίσεις ως εξής: Οι εκπρόσωποι των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου κκ Σπανουδάκης και Σταματόπουλος από τον Νίκο Σέργη, Διευθυντή της Μονάδας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι κύριοι Σφηκάκης και Σαμαράς από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη και ο κ. Παντελιάς από τον Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ελλάδος.
Για τη σημασία του έργου μίλησαν από την πλευρά τους ο κ. Οδυσσέας Ζώρας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης αλλά και οι βραβευόμενοι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δημοσιογράφος και συνιδρυτής του ΣΔΙΤ Forum Άντα Σεϊμανίδη, τέσσερα στοχευμένα και ένα συνολικότερο κριτήριο που τηρεί το έργο των φοιτητικών εστιών Κρήτης με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, καθοδήγησαν σε αυτήν την επιλογή την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.
Τα κριτήρια έχουν ως εξής:
Πρώτον: Κάλυψη μιας σημαντικής κοινωνικής ανάγκης
Το έργο εξασφαλίζει την αξιοπρεπή στέγαση των φοιτητών και αντιμετωπίζει την μείωση του αριθμού εισερχομένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο λόγω υψηλών ενοικίων σε Ρέθυμνο (κυρίως) αλλά και στο Ηράκλειο.
Σήμερα, η δημιουργία φοιτητικών εστιών είναι πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς οι τιμές των διατιθέμενων σπιτιών για φοιτητές έχουν εκτοξευτεί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα έγκυρου κτηματομεσιτικού οργανισμού, παρατηρείται σε σχέση µε το 2015 μικρότερος αριθμός φοιτητικών διαμερισμάτων, καθώς περίπου 20% των ακινήτων έχουν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον είναι πολύ ακριβότερα. Στο πλαίσιο αυτό, η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων, αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Δεύτερον: Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για πρώτη φορά από Πρυτανική Αρχή
Για πρώτη φορά μια Πρυτανική Αρχή, χωρίς στελέχωση σε θέματα κατασκευών, μετατρέπεται σε Αναθέτουσα Αρχή και αναλαμβάνει με τόλμη τη δύσκολη διαδικασία ενός έργου ΣΔΙΤ, αποκτώντας ειδικές γνώσεις project management χωρίς να φοβηθεί τις σύνθετες και μακροχρόνιες διαδικασίες.
Τρίτον: Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – EPEC
Η συμμετοχή στο έργο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνογνωσίας της ΕΤΕπ τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο συμβούλου της Πρυτανικής Αρχής αναφορικά με την ωρίμανση και διαχείριση του έργου διευκολύνει αλλά και διασφαλίζει την πλήρη επιτυχία του.
Τέταρτον: Συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων
Η συλλογική συνεργασία της Αρχής του έργου με τον νομικό και τεχνικό σύμβουλο αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο ήταν μεγάλες.
Πέμπτον: Ανοίγοντας το δρόμο σε άλλα πέντε Πανεπιστήμια
Το συγκεκριμένο έργο άνοιξε το δρόμο και σε άλλα πέντε πανεπιστήμια να κατασκευάσουν με αντίστοιχο τρόπο και τις δικές του εξίσου αναγκαίες φοιτητικές εστίες: Δημοκρίτειο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Πρόκειται για απαραίτητα έργα που καθορίζουν το μέλλον των περιφερειακών πανεπιστημίων της χώρας μας και τα οποία δεν θα μπορούσαν γίνουν χωρίς την συμβολή του θεσμού ΣΔΙΤ.
Σημειώνεται ότι το έργο των φοιτητικών εστιών Κρήτης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση. Γι’ αυτό και στις τιμητικές πλακέτες που έλαβαν οι διακριθέντες έχουν τυπωθεί οι μακέτες του έργου σε πλήρη ολοκλήρωση!