Τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 800 στρατόπεδα, δηλαδή περισσότερα από τις ΗΠΑ, και ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο 137 στρατοπέδων. «Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025, είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%». Μάλιστα πρόσθεσε πως «απαιτείται να μπούμε στον 21ο αιώνα γρήγορα» και αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αντι-drone «Κένταυρος», το οποίο χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα από τα 4 αντι-drone συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά τις δηλώσεις Δένδια, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η Κρήτη δεν είναι στη λίστα των στρατοπέδων που καταργούνται, αντίθετα, λόγω της θέσης της, αναβαθμίζεται η στρατιωτική παρουσία» σημείωσε.
Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Υπάρχουν προτάσεις αυτή τη στιγμή από τα επιτελεία, γιατί αυτά είναι τα αρμόδια τα οποία θα κρίνουν ποια πρέπει να καταργηθούν. Μιλάμε για την αρχική φάση γιατί ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερη.
Για την Κρήτη τα τελευταία χρόνια υπάρχει στρατηγική αναβάθμιση για ευνόητους λόγους, αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κι επειδή το νέο αμυντικό δόγμα και η δομή δυνάμεων στην ουσία δεν περιορίζεται μόνο στα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας, αλλά η χώρα μας θα πρέπει να κάνει προβολή δύναμης όπου κι αν χρειαστεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που διακυβεύονται κρίσιμα εθνικά συμφέροντα, αναβαθμίζεται η Κρήτη και δεν υποβαθμίζεται.
Άρα για τις δυνάμεις στην Κρήτη θα έλεγα ότι μάλλον ενισχύονται παρά αποδυναμώνονται. Συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο, θυμίζω ότι πριν από μικρό χρονικό διάστημα λειτουργούσε ως ένα Τάγμα πρακτικά, το οποίο είχε ένα διττό ρόλο και ως κέντρο νεοσυλλέκτων και ως Τάγμα ενεργό. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο πλήρως επαυξημένης δυνάμεως τάγματα, ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη στελέχωσης των δομών στην Κρήτη. Δηλαδή, αν υπάρξει κάποιο περιστατικό στο Νότιο Αιγαίο οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Κρήτης θα πρέπει να επιληφθούν. Γι’ αυτό και όλα τα τάγματα στην Κρήτη είναι αερομεταφερόμενα. Στο Ρέθυμνο ενισχύονται και οι δομές. Πρόσφατα κάναμε και τα εγκαίνια νέων κτιριακών εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, ενισχύοντας σε εξοπλισμό και σε άτομα. Δεν μιλάμε λοιπόν για κατάργηση, αυτό έχει φύγει τελείως από την όποια συζήτηση».