ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα κανονιστική για την παλιά πόλη

0

Έως τις 5 Δεκεμβρίου θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν, να κάνουν προτάσεις και να εκφράσουν θέσεις, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι φορείς σχετικά με την διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών λειτουργικότητας της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Ο λόγος για την πρόταση της νέας κανονιστικής απόφασης για το ιστορικό κέντρο της πόλης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον Δήμο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για την τροποποίηση της 357/’16 Κανονιστικής Απόφασης, με την οποία τίθενται τα επιτρεπόμενα όρια για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Στο προτεινόμενο σχέδιο έχουν ληφθεί υπόψη οι γνωμοδοτήσεις που υποβλήθηκαν από τους συναρμόδιους φορείς και για την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού μας κέντρου.

Το κείμενο με τα επισυναπτόμενα αποσπάσματα χαρτών που περιλαμβάνουν το σχέδιο της τροποποιημένης κανονιστικής απόφασης καθώς και οι γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων που υποβλήθηκαν στην φάση σύνταξης της πρότασης που έχει τεθεί σε διαβούλευση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης: rethymno.gr και συγκεκριμένα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.rethymno.gr/information-services/press-release/dt-18-11-24.html

Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας μπορεί υπογεγραμμένα να υποβάλλει γραπτώς τις θέσεις και τις προτάσεις του, οι οποίες και θα εξεταστούν προκειμένου το τελικό σχέδιο να τεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ρεθύμνης.

Επισημαίνεται, ότι τελική προθεσμία για να καταθέσουν πολίτες και φορείς ενυπόγραφα τις προτάσεις τους είναι η 5η Δεκεμβρίου 2024.

Όπως τονίζει ο δήμος, «η συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση θα ενισχύσει τη βέλτιστη κατάρτιση μιας απόφασης που αφορά την κοινωνίας μας, την εύρυθμη λειτουργία της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου και τη συνύπαρξή μας με σεβασμό, συνοχή και αλληλεγγύη».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νέα κανονιστικής έχει ως γνώμονα «την προστασία του χαρακτήρα του ως παραδοσιακού και κηρυγμένου μνημείου, την προτεραιότητα της συνέχισης της ομαλής διαβίωσης των κατοίκων του, την αναγκαιότητα της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων και ειδικά των ΑΜΕΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, την κάλυψη των λογικών αναγκών των καταστημάτων που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στην Παλιά Πόλη και την λειτουργία του ως βασικού πυρήνα τουρισμού και αναψυχής της πόλης του Ρεθύμνου».

Ειδικότερα, απαγορεύεται η κατάληψη τμημάτων δρόμων, πεζοδρομίων και γενικώς κοινοχρήστων χώρων της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου από παντός είδους εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, συσκευές ή αντικείμενα (banners, οθόνες προβολής, κατασκευές ομοιωμάτων προϊόντων ή διαφόρων μορφών, ψυγεία, βιτρίνες, πάγκους, πινακίδες, κιβώτια, καφάσια, αντιανέμια, φωτεινές επιγραφές κλπ), καθώς και μόνιμες ή μη κατασκευές (ζαρντινιέρες, στέγαστρα κλπ).

Εξαιρούνται ως προς την κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα τα τμήματα που φαίνονται στα

 συνημμένα σχέδια σε συνολικά 44 δρόμους και πλατείας όπου έχει αναπτυχθεί εμπόριο, εστίαση και άλλες δραστηριότητες. Σε αυτούς τους δρόμους και τις πλατείες, προβλέπονται μέτρα διαχείρισης του κοινόχρηστου χώρου.

  • Εξαιρούνται ως προς την κατάληψη των πεζοδρομίων τα οπωροπωλεία τα οποία δύναται να καταλαμβάνουν λωρίδα πλάτους μέχρι 0,60μ. και μήκους όσο και η προβολή της πρόσοψης του καταστήματος για την έκθεση των νωπών προϊόντων τους.
  • Οι χώροι της πλατείας Τίτου Πετυχάκη (37), σχέδιο 2Β, εξαιρούνται ως προς την κατασκευή στεγάστρων, και η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων θα περιορίζεται αυστηρά εντός του περιγράμματος της κάτοψης των στεγάστρων. Δεν θεωρείται δε, απαραίτητη η μεταφορά προς φύλαξη των τραπεζοκαθισμάτων.

 Ειδικά για τους χώρους των στεγάστρων της συγκεκριμένης πλατείας, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ. 1 ισχύουν τα εξής:

Απαγορεύεται ρητά κάθε μορφολογική και λειτουργική αλλοίωση των στεγάστρων. Οποιαδήποτε επέμβαση ανακαίνισης, συντήρησης κλπ σε αυτά θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Απαγορεύεται η κάθε είδους επένδυση του πλακόστρωτου των στεγάστρων με μοκέτες, ξύλινο δάπεδο κλπ, καθώς και η τοποθέτηση τεντών σε επέκταση των υφιστάμενων στεγάστρων.

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφανών ή μη προστατευτικών περιφραγμάτων από οποιοδήποτε υλικό και ζαρντινιερών – γλαστρών με αναρριχόμενα ή μη φυτά στα όρια των στεγάστρων. Τα στέγαστρα θα παραμένουν ελεύθερα σε όλες τους τις πλευρές.

Τα καταστήματα δύνανται να μισθώνουν το χώρο των στεγάστρων που βρίσκονται στην προβολή της όψης τους και μόνον αυτόν.

Δεν επιτρέπεται η υπεκμίσθωση των χώρων των στεγάστρων σε τρίτους.

Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα τραπεζοκαθίσματα (καθώς και όλα τα κινητά στοιχεία, όπως ομπρέλες κ.λπ,) θα μεταφέρονται προς φύλαξη εντός των καταστημάτων ή άλλων κλειστών χώρων, οι δε τέντες θα κλείνουν, ώστε οι προαναφερθέντες δρόμοι και χώροι να παραμένουν ελεύθεροι.

 Στις περιπτώσεις διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) ή οχημάτων ΑΜΕΑ με ειδική άδεια διέλευσης από τους δρόμους στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα και τέντες ή ομπρέλες, οι καταστηματάρχες που τα χρησιμοποιούν υποχρεούνται να τα μετακινούν προς άμεση απελευθέρωση του χώρου.

Σε ότι αφορά το είδος των τραπεζοκαθισμάτων, σκαμπό κλπ (μορφή, διαστάσεις, υλικά, χρώματα) προτείνονται απλές παραδοσιακές μορφές από ξύλο ή μέταλλο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρουν διαφημίσεις.

Η μίσθωση των χώρων αυτών έχει ετήσια ισχύ (από 01/01 έως 31/12 εκάστου έτους) και παραχωρείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

 Οι αιτήσεις θα κατατίθενται σε χρονικό όριο μέχρι τις 15 Μαρτίου του εκάστοτε έτους

Η μίσθωση των χώρων αυτών γίνεται εφόσον θα έχει ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ο αριθμός των δυνάμενων να εξυπηρετηθούν πελατών, βάσει της άδειας λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Η μίσθωση θα γίνεται, για το σύνολο των καταλήψεων, στη προβολή του καταστήματος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα να παραχωρηθεί χώρος και στις δυο πλευρές του κοινόχρηστου χώρου τότε ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα αν το επιθυμεί να χρησιμοποιεί και τα δύο τμήματα αυστηρά και μόνο στην προβολή της πρόσοψής του.

Η παραχώρηση χώρων πέρα από την προβολή της ιδιοκτησίας, και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός προβλέπεται στα συνημμένα σχέδια της παρούσης Κανονιστικής, θα δίνεται μετά την έγγραφη συνηγορία του αντίστοιχου ιδιοκτήτη χρονικής ισχύος όση και η μίσθωση της κατάληψης.

Σε ειδικές περιπτώσεις, που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση χώρου στην προβολή της ιδιοκτησίας και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός προβλέπεται στα συνημμένα σχέδια της παρούσης Κανονιστικής, θα δίνεται απέναντι ή εκατέρωθεν της ιδιοκτησίας μετά την έγγραφη συνηγορία του αντίστοιχου ιδιοκτήτη χρονικής ισχύος όση και η μίσθωση της κατάληψης.

Στις περιπτώσεις που ο προβλεπόμενος προς κατάληψη κοινόχρηστος χώρος εκτείνεται πέραν των προσόψεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τότε ο χώρος που μεσολαβεί μεταξύ των προσόψεων μοιράζεται ισομερώς στα δυο παρακείμενα καταστήματα, κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας από την οποία θα πιστοποιείται η ανεμπόδιστη λειτουργία της ιδιοκτησίας που έχει πρόσοψη σ’ αυτό τον χώρο.

 Η σχετική αίτηση από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο γίνεται μέχρι την 30ην Μαρτίου. Στην περίπτωση που ο σχετικός χώρος δεν αιτηθεί, τότε δύναται να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον δικαιούχο ενδιαφερόμενο χωρίς την έγγραφη συνηγορία του ιδιοκτήτη του χώρου που έχει προβολή σ’ αυτό.

Σε περίπτωση που ο προς κατάληψη επιτρεπόμενος χώρος, σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα, βρίσκεται μπροστά από κατάστημα τουριστικών ειδών ή παραδοσιακών προϊόντων, επιτρέπεται η μίσθωσή του, με την προϋπόθεση ότι, η διάταξη των προθηκών δεν θα δημιουργεί συνεχείς σειρές και τα ύψη τους δεν θα υπερβαίνουν τα 0,90 μ..

Επί του τοίχου των όψεων των καταστημάτων σε μήκος μόνο όσο η προβολή τους και σε ύψος όχι άνω του υπερθύρου των προθηκών, επιτρέπεται να εκτίθενται όσα εμπορεύματα μπορούν να κρεμαστούν σε ελαφρές μετακινούμενες ξύλινες ή μεταλλικές κρεμάστρες ή ράφια απλού σχεδίου, που θα φυλάσσονται εντός των καταστημάτων όσο αυτά παραμένουν κλειστά. Ο τύπος, τα σχέδια και το μέγεθος των κρεμαστρών και ραφιών αυτών θα εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης. Το βάθος τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 30 εκ.

 Τα εμπορεύματα που τοποθετούνται με τον τρόπο αυτό στους τοίχους δεν επιτρέπεται να καλύπτουν θυρώματα, αρχιτεκτονικά στοιχεία κτιρίων, όπως γωνιολιθοδομές τόξα, κεκλιμένες απολήξεις γωνιολιθοδομών, πινακίδες με τις ονομασίες των δρόμων ή άλλες επιγραφές και σήματα για την διευκόλυνση του κοινού.

Επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση εμπορευμάτων σε τοίχους ακινήτων, άλλων ιδιοκτησιών, γύρω ή πάνω σε δέντρα, ζαρντινιέρες, κιγκλιδώματα περιφράξεων, τέντες, στέγαστρα κλπ. Επίσης, απαγορεύεται να καλύπτονται υποσταθμοί ΔΕΗ, μετρητές, κιβώτια κοινωφελών οργανισμών κλπ.

 Κατά περίπτωση επιτρέπεται η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου σε πλάτος 40εκ. και μόνο όσο η πρόσοψη του εμπορικού – τουριστικού καταστήματος για την τοποθέτηση σταντ- έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων του με την προϋπόθεση ότι τα γεωμετρικά στοιχεία του δρόμου επιτρέπουν την ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Η μίσθωση των χώρων αυτών θα γίνεται:

 Α. σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια των οποίων το πλάτος αφήνει ελάχιστο διάδρομο του 1,50μ.-2,20μ όπως οι οδοί : Αραμπατζόγλου, Σουλίου, Τζανέ Μπουνιαλή, Π.Κορωναίου.

 Β. σε δρόμους με πεζοδρόμια των οποίων το πλάτος αφήνει ελάχιστο διάδρομο του 1,50μ. όπως σε  τμήμα της οδού Αρκαδίου, της οδού Παλαιολόγου και αντίστοιχα της πλατείας Τ.Πετυχάκη

Τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από την σχετική άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ως προς την προσαρμογή του χρησιμοποιούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού (κλιματιστικά, καπνοδόχοι κλπ) στη μορφή και τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου δεν δικαιούνται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και η σχετική αίτησή τους απορρίπτεται.

Όσον αφορά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, γενική αρχή είναι η ύπαρξη μεταξύ αυτών και άλλου σταθερού εμποδίου (κτιρίου, στηθαίου, δένδρου κλπ) πλάτους 2,50 μ.,(που σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί σε 2,20μ.) όταν πρόκειται για δρόμους από τους οποίους αρχικά είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων και ελεύθερης λωρίδας πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., όταν πρόκειται για δρόμους που τα γεωμετρικά τους στοιχεία δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων Όσον αφορά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε γωνιακά κτίρια (διασταυρώσεις οδών) η κατάληψη θα επιτρέπεται σε απόσταση 0,80μ. από την γωνία του κτιρίου.

Με βάση τα παραπάνω η χωροθέτηση των καταλήψεων στους δρόμους του Ιστορικού

 Κέντρου έγινε με την εξής κατηγοριοποίηση:

Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 2.50μ.

Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αφορά την περίπτωση των οδών Βερνάδου (τμήμα της οδού), Πρεβελάκη και Τζανέ Μπουνιαλή.

Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 2.50μ.

Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αγίας Βαρβάρας, Βερνάδου (τμήμα της οδού), Μανιουδάκη, Μεσολογγίου, Τομπάζη και Χειμάρρας.

Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 1.50μ.

Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.

Αφορά τις περιπτώσεις τμημάτων των οδών Μοσχοβίτου και Ραδαμάνθυος.

Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 1.50μ.

Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.

Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αραμπατζόγλου, Βαφέ, Δαμβέργη, Αθαν.Διάκου, Κορνάρου, Επιμενίδου, Κοραή, Μαβίλη, Μοσχοβίτου, Ξανθουδίδου, Ραδαμάνθυος, Τσαγρή και Φωτάκη.

Κατάληψη επί του πεζοδρομίου όπου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός.

Αφορά οδούς με πεζοδρόμια και με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αρκαδίου, Βοσπόρου, Γερακάρη, Δημακοπούλου, Βάρδα Καλλέργη, Μελισσηνού, Παλαιολόγου, Πρεβελάκη (δυτικά της οδού Ψυλλάκη) και Σαλαμίνος.

Στην οδό Παλαιολόγου επιτρέπεται η κατάληψη και της εκεί εσοχής φορτοεκφόρτωσης μετά το πέρας της τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Στην οδό Αρκαδίου 236 επιτρέπεται η κατάληψη της εκεί εσοχής αποκλειστικά και μόνο κατά την διάρκεια που κλείνει η παραλιακή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κατάληψη σε πλατείες και πλατέματα όπου, κατά περίπτωση, προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός.

Αφορά πλατείες όπως η πλατεία 25ης Μαρτίου, πλατεία Ηρώων (Αγνώστου), πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, πλατεία Καραολή & Δημητρίου, πλατεία Μητροπόλεως, πλατεία Παπαϊωάννου (Κυρίας των Αγγέλων), πλατεία Τίτου Πετυχάκη, πλατεία κρήνης Ριμόντι, πλατεία Μικρασιατών, πλατεία Ιερολοχυτών και πλατεία Φραγκιαδάκη.

Αφορά πλατέματα όπως σε τμήμα της οδού Αργυροπούλων (σκαλοπάτια), σε τμήμα της οδού Αρκαδίου (περιοχή Λότζια), σε τμήμα της οδού Βοσπόρου (πλάτεμα Μεγάλης Πόρτας), σε τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (πλάτεμα Μεγάλης Πόρτας), σε τμήμα της οδού Κατεχάκη (βόρεια) και σε τμήμα της οδού Μανουσάκη (Αγ.Αντώνιος).

Αφορά σημεία εκτός Ιστορικού Κέντρου και σε επαφή με αυτό όπως στην πλατεία 4ων Μαρτύρων, το ανατολικό τμήμα της οδού Λέλας Κούνουπα και στην πλατεία Ιερολοχιτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ