ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι Ρεθυμνιώτες επιλέγουν το ντόπιο μέλι

0

Λόγω της ανομβρίας έχει μειωθεί η παραγωγή μελιού κατά 70% τουλάχιστον. Κι αυτό το γεγονός έχει αυξήσει και το κόστος παραγωγής αλλά και την φετινή τιμή στα ράφια.

Μετρώντας αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι προετοιμασίες σιγά σιγά αρχίζουν. Οργανώνονται τα νοικοκυριά κι ετοιμάζονται και οι πρώτες παραγγελίες σε μέλι. Η ζήτηση είναι αυξημένη γιατί η παρασκευή των μελομακάρονων και όλων των γλυκισμάτων απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες, οπότε η επάρκεια στην ποσότητα και η τιμή στα ράφια έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των καταναλωτών.

Ο Γιάννης Καρδερίνης, Ρεθυμνιώτης μελισσοπαραγωγός από την περιοχή του Αρκαδίου, περιγράφει στο Daynight.gr την κατάσταση που επικρατεί: “Λόγω της ανομβρίας έχει μειωθεί η παραγωγή μελιού κατά 70% τουλάχιστον. Αυτό το γεγονός έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα επηρεάσει και την φετινή τιμή στα ράφια.”

Για το λόγο αυτό, ένα μόλις μήνα πριν είχαν κάνει και οι τέσσερις Σύλλογοι Μελισσοκόμων του νησιού την ύστατη προσπάθειά τους με έκτακτη παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Εκεί τόνισαν πως η φετινή χρονιά ήταν ίσως η πιο δύσκολη και καταστροφική που έχουν ζήσει ως τώρα, αφού τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η έξαρση ασθενειών που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, τους έφεραν αντιμέτωπους με τεράστιες απώλειες εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά πλέον μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων έχει ήδη αρχίσει η ζήτηση να ανεβαίνει:

“Έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες για τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος προτιμάει τα ντόπια μέλια, ωστόσο αρκείται σε μικρότερες ποσότητες”, μας αναφέρει ο κ. Καρδερίνης.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να υπάρξει προσοχή στα φθηνότερα μέλια, που έχουν υποστεί νοθεία. Γιατί οι ντόπιοι παραγωγοί δημιουργούν προϊόν με σεβασμό και εμπιστοσύνη.

“Τα μέλια λόγω της βιοποικιλότητας των ενδημικών φυτών που έχει η Κρήτη είναι κλάσης ανώτερα από τα ξενόφερτα μέλια. Υπάρχουν και τα εισαγόμενα μέλια τα οποία είναι πιο φθηνά, όμως είναι αγνώστου προέλευσης και ποιότητας. Καλό είναι, λοιπόν, να υποστηρίζουμε την τοπική αγορά γιατί θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι σίγουροι. Το μέλι που θα πάρουν από ένα ντόπιο παραγωγό είναι πολύ δύσκολο να έχει υποστεί κάποια νοθεία”, καταλήγει.

daynight.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ