ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Δ.Ρ κ. Στέλιου Σπανουδάκη στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα "Από τη Δικτατορία στη Μεταπολίτευση"

0

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη

Κύριε Κοσμήτορα της Σχολής  Κοινωνικών Επιστημών

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές του Πανεπιστημίουμας

Αγαπητοί φοιτητές και συμπολίτες

 

Αποτελεί τιμή για το Δήμο Ρεθύμνης η συμμετοχή του στη συνδιοργάνωση του Κύκλου  Ομιλιών που υποστηρίζεται από καταξιωμένους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που εδράζεται στην κοινή προσπάθεια των διοργανωτών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και  των εργαστηρίων  της που είναι ενταγμένα στο Κ.Ε.ΜΕ., της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου, να συν-οικοδομήσουν μια σύγχρονη, ευέλικτη και ελκυστική γέφυρα αλληλόδρασης της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία.

Η σημαντική αυτή παρέμβαση έλκει την αφετηρίας της από το 2008, τότε που ο Δήμος διοργάνωσε πάλι με την πολύτιμη συνδρομή ου Πανεπιστημίου και των σχολών του Ρεθύμνου και την οργανωτική υποστήριξη του δημοτικού Δικτύου Εθελοντών, τον Κύκλο Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης, που υλοποιούνταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο.

Χαιρόμαστε που το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνέχισε στην έδρα του, εδώ στο Ρέθυμνο, τις διαλέξεις  προσφέροντας σε όλους τη δυνατότητα της ενημέρωσης και συμμετοχής σε αυτό τον εποικοδομητικό διάλογο μέσα απ’ τον οποίο η επιστημονική γνώση γίνεται κοινό κτήμα, η «Δια Βίου Μάθηση», βρίσκει την επιτυχή εφαρμογή της.

Η ευρεία θεματολογία του Κύκλου Ομιλιών, η επικαιρότητα των κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων που θίγει και η βιωματική εμπειρία της ενεργής συμμετοχής και παρέμβασης σε υψηλού επιπέδου διαλέξεις, από εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές, πιστοποιούν την αναγκαιότητα τέτοιων παρεμβάσεων και εγγυώνται την επιτυχία τους.

Οι σημερινές εισηγήσεις, θα ταξιδέψουν η σκέψη μας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, εγείροντας σύγχρονους προβληματισμούς για την αντανάκλαση της στην εξελικτική διαδρομή της νεότερης πολιτικής ιστορίας  της χώρας μας.    

Είμαι βέβαιος πως θα αναστοχαστούμε παραγωγικά και θα οδηγηθούμε σε εκ νέου νοηματοδοτήσεις εννοιών, σε μια διαφορετική θέαση των συντελεσμένων γεγονότων και στην ανατροπή στερεοτύπων που διαμόρφωσαν την πολιτική μας σκέψη.

Αυτός δεν είναι άλλωστε ένας από τους σκοπούς της Επιστήμης; Να προκαλέσει ερωτήματα, να προτρέψει στην αναζήτηση απαντήσεων έξω και πέρα από τις κοινωνικά κατασκευασμένες αντιλήψεις που έχουν καθιερωθεί ως νόρμες κοινωνικής συμπεριφοράς και στάσης;

Επιπλέον, θα αντιληφθούμε – αν δεν το έχουν ήδη καταφέρει οι διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε- την άρρηκτη σχέση κοινωνίας, πολιτικής και οικονομίας.

 Από τις, εστιασμένες στα μετεμφυλιακά χρόνια, εισηγήσεις των αγαπητών επιστημόνων και την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξουν, θα ανασυγκροτήσουμε σε μια ψυχραιμότερη και ρεαλιστικότερη βάση, το προσωπικό και συλλογικό μας αφήγημα για τα γεγονότα που σφράγισαν  τη συγκεκριμένη καθοριστική περίοδο, απεκδύοντας την από αφορισμούς, δαιμονοποιήσεις, υπερβολές και υπερεκτιμήσεις.

Επιπλέον θα ευεργετηθούμε μ’ ένα αξιόπιστο ερέθισμα για ενδοσκόπηση και αξιολόγηση καίριων πτυχών των πολιτικής και κοινωνικής μας ταυτότητας, ως άτομα και ως κοινωνία.

Με τη βεβαιότητα πως όλοι θα βγούμε πλουσιότεροι, από τις αποψινές ομιλίες, σε γνώση και διάθεση για μια νέα ανάγνωση της κοινωνικο - πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας, ευχαριστούμε θερμά,  ως Δήμος Ρεθύμνης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου για την εν  γένει συνεργασία μας κι εύχομαι στους αξιότιμους καθηγητές να έχουν πάντοτε τη διάθεση και τη δυνατότητα να συνδράμουν τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και το διαμοιρασμό προβληματισμών που γονιμοποιούν τη σκέψη και εμπνέουν το ‘κοινωνικό πράττειν’ σε κοινωφελείς επιλογές. 

Να είστε όλοι και όλες καλά.

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ