Πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Δημάρχος Ρεθύμνου, Προέδρος της ΠΕΔ, Προέδρος της ΔΕΥΑ, έκανε την παρακάτω αναφορά για την τροποποίηση της κανονιστικής της παλιάς πόλης Ρεθύμνου: «Επίτηδες δεν πέρασε από την δημοτική μου ομάδα το σχέδιο. Το επεξεργάστηκε η υπηρεσία, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική θητεία, συνεχίστηκε από τον σημερινό αντιδήμαρχο τον κ. Σαμψών. Το είδα εγώ μαζί με την κα Αρβανίτη και βάλαμε τις τελευταίες πινελιές, λαμβάνοντας υπόψη τι είπε η αρχαιολογία, η αστυνομία, η πυροσβεστική και δίνεται σε όλους».
https://www.goodnet.gr/news-item/g-marinakis-gia-tin-kanonistiki-den-kleinoume-to-mati-se-kanenan-den-kanoume-oute-idiaiteres-sunantiseis-ola-tha-suzitithoun-iso.html
Η παρούσα εισήγηση ουδεμία σχέση έχει με τη διαβούλευση και το πνεύμα της εισήγησης που επεξεργαστήκαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ως υπεύθυνος αντιδήμαρχος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, την Τροχαία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τον Σύλλογο ξενοδόχων Ρεθύμνου, τον εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής, το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Σκορδίλη, την Διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας και με το τμήμα Πολιτισμού.
Για να προχωρήσουμε στην τροποποίηση της κανονιστικής είχαν μελετηθεί σε βάθος οι προηγούμενες τροποποιήσεις και τα προβλήματα που δημιούργησαν, η ραγδαία μείωση του μόνιμου πληθυσμού και της κατοικίας, καλές πρακτικές από άλλες πόλεις - ελληνικές και ευρωπαϊκές, οι ελλείψεις στις υποδομές, η βιώσιμη κινητικότητα ως βασική αρχή λειτουργίας του Δήμου, η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προέκυψε και η επιτροπή προσβασιμότητας του Δήμου Ρεθύμνου, η ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου πολιτικής προστασίας για το ιστορικό κέντρο και ο σχεδιασμός δράσεων που θα ενίσχυαν την παρουσία του Δήμου στην καθημερινή λειτουργία της πόλης και θα δημιουργούσαν βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές, βασισμένες στις αρχές με τις οποίες η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου κηρύχθηκε «διατηρητέα» και ακολουθούν σήμερα τα σύγχρονα ιστορικά κέντρα. Παράλληλα, μελετήθηκαν και σχεδιάστηκαν δράσεις δημιουργίας περιμετρικών πυρήνων επιχειρηματικότητας.
Οι βασικές προτάσεις διαβούλευσης της σχεδιαζόμενης κανονιστικής, τις οποίες επιβεβαίωσαν και όσοι από τους αρμόδιους φορείς είχαν προσκληθεί στη μια και μοναδική σύσκεψη όπου παραβρέθηκα για τη νέα τροποποίηση ήταν οι εξής:
- Δακτύλιος καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μειωμένου χρόνου (έως τις 23:00) για την περίοδο Δεκεμβρίου-Μαρτίου. (Έχει ψηφιστεί)
- Σχέδιο προσβασιμότητας και πολιτικής προστασίας για παλιά πόλη (εκκρεμούσε η ολοκλήρωσή του).
- Δημιουργία ή εξεύρεση νέου χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Περιορισμός ωραρίου εισόδου στον δακτύλιο για τις τροφοδοσίες και τις μεταφορές με έλεγχο των φορτοεκφορτώσεων.
- Απαγόρευση χρήσης ηχείων στον εξωτερικό χώρο.
- Διόρθωση στρεβλώσεων προηγούμενων κανονιστικών.
- Δημιουργία μητρώου καταστημάτων(εμπορικών, αναψυχής και εστίασης) και μονίμων κατοίκων. Η καταγραφή αφορά στα κτήρια και όχι τα πρόσωπα.
- Απαγόρευση των εκτεταμένων οικοδομικών εργασιών για το χρονικό διάστημα 01/06 έως και 30/09 .
- Ενιαίο πτυσσόμενο τραπεζοκάθισμα για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν κοινόχρηστο χώρο.
- Δημιουργία δημοτικού καφέ στην πλατεία Μικρασιατών και δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στο δυτικό τμήμα της πλατείας.(Έχει ψηφιστείτο δεύτερο σκέλος)
- Ενίσχυση της επιτροπής ελέγχου των κανονιστικών έως την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας (έχει συμπεριληφθεί στον νέο οργανισμό του Δήμου).
- Απαγόρευση χρήσης στην προβολή ή σε παρακείμενη ιδιοκτησία.
- Απαγόρευση τοποθέτησης εμπορευμάτων στα αρχιτεκτονικά στοιχεία κτηρίων και μεταβατική περίοδος ενός έτους για την πλήρη απαγόρευση τοποθέτησης εμπορευμάτων στον εξωτερικό χώρο.
- Απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων και διακοσμητικών κατασκευών σε κοινόχρηστο μη μισθωμένο δημόσιο χώρο.
- Eνίσχυση ηλεκτροκίνησης για μεταφορικές, ταχυμεταφορές, διανομή φαγητού μόνο με ποδήλατο.
- Δημιουργία spot –σημείων μεταφόρτωσης περιμετρικά της παλιάς πόλης.
- Τροποποίηση – επικαιροποιήση προεδρικού διατάγματος για εφαρμογή των χρήσεων γης και του δικαιώματος χρήσης στον όροφο.
- Δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων τουαλετώνστο κέντρο της παλιάς πόλης.
- Εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων παρεμβάσεων στην παλιά πόλη (για Επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες Ακινήτων - Διατηρώ κατ’ οίκον, OpenMall).
- Παράλληλα, εκτός της πρότασης εξαγοράς του κτηρίου της Εθνικής τράπεζας επί του οδού Τσουδερών, για να στεγάσει το γραφείο Δημάρχου και την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (φανταστείτε την επίδραση που θα είχε η επίδραση της καθημερινής παρουσίας του Δημοτικού συστήματος στην λειτουργία της παλιάς πόλης, επιχείρησα την μακροχρόνια μίσθωση του κινηματογράφου Καρτάλειον και την μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού, παραχώρηση ή εξαγορά του κτηρίου του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ (Κτηματική Υπηρεσία πλέον), η ανανέωση της παραχώρησης του Εικαστικού Παιδότοπου και η εκ νέου διαμόρφωσή του, η μελλοντική μεταφορά των υπηρεσιών της διεύθυνσης πολιτισμού στα κτήρια της πλατείας Μικρασιατών και η μετατροπή του τούρκικου σχολειού σε εμβληματικού κέντρο πολιτισμού(με τα λύπης μου διάβασα πως προτείνεται να στεγάσει γραφεία, λες και δεν βρίσκονται δεκάδες χώροι στην νέα πόλη για αντίστοιχη χρήση). Η αγορά του τελευταίου εναπομείναντα ενετικού στρατώνα, επί της Εθνάρχου Μακάριου και Γερακάρη και η μετατροπή του σε μουσείο των οχυρώσεων της πόλης του Ρεθύμνου.
- Σε όλη αυτή την προσπάθεια σημαντική ήταν η βοήθεια της πρώην διευθύντριας της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου, κας Γεωργίας Κελέκη, οι συναντήσεις με τον πρώην Δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος μου ανέπτυξε το αρχικό του όραμα για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τους προβληματισμούς του και πως αντιλαμβανόταν την εξέλιξη της .
- To κείμενο ανέβηκε και στο σαιτ της διαβούλευσης, θεωρώντας ότι μπορεί να βοηθήσει στις τελικές εισηγήσεις
Θα μου επιτρέψτε να επανέλθω αναλυτικά για τη φιλοσοφία των συγκεκριμένων προτάσεων και το γενικότερο πνεύμα της σχεδιαζόμενης πρότασης και για να απαντήσω στα «έγκριτα» σχόλια που θα προκαλέσει η παρούσα δημοσίευση καθώς και σε ένα ιστορικό των τροποποιήσεων των Κανονιστικών(βασική αίτια του προβλήματος) και μια αναλυτική παρουσίαση της προηγούμενης λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας.
Επισυναπτόμενα:
Συνέντευξή μου στην: ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 04-10-2023
-Πώς σκέφτεστε την επόμενη μέρα στην Παλιά Πόλη, επειδή όλες σας οι δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από αυτή;
-Η Παλιά Πόλη χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις. Έχουν δρομολογηθεί μία σειρά έργων που πρόκειται να αναδείξουν ακόμη περισσότερο το ιστορικό κέντρο, όπως είναι η διάσωση τόσο των τειχών της Φορτέτζας και του περιβάλλοντος χώρου, όσο και των κτηρίων μέσα στο ενετικό φρούριο. Είναι και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Από εκεί και πέρα όμως το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων. Κατά την άποψή μου, η Παλιά Πόλη θα πρέπει να κηρυχθεί κορεσμένη όσον αφορά το κομμάτι της αδειοδότησης και της επιπλέον παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου.
Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις πλέον στις οποίες μπορούμε να δώσουμε χώρο για να αναπτυχθεί το επιχειρείν, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
-Η πρότασή σας πάνω σε αυτό ποια είναι;
Πρέπει να εστιάσουμε στο κομμάτι της εξωστρέφειας, της αποκέντρωσης. Ένα κομμάτι δραστηριοτήτων - είτε πολιτιστικών, αλλά κυρίως επιχειρηματικών - πρέπει να μεταφερθεί στην ενδοχώρα και περιμετρικά της πόλης. Το Γεράνι, η Αμνάτος, το Ρουσσοσπίτι, το Ατσιπόπουλο και το Χρωμοναστήρι μπορούν να αποσυμφορήσουν την πόλη. Αυτή θα πρέπει να είναι η στόχευσή μας.
Από την άλλη, όπως γίνονται παρεμβάσεις για την αναζωογόνηση των γειτονιών, αντίστοιχης αντιμετώπισης πρέπει να τύχει και η Παλιά Πόλη, ξεκινώντας αρχικά από την επικαιροποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Θέλουμε όμως και μία προσαρμογή στις αρχές με τις οποίες η Παλιά Πόλη κηρύχθηκε διατηρητέα, αναδείχθηκε και αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της πόλης του Ρεθύμνου.