ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η λιτότητα συνεχίζεται για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025

0

Ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας για τον χώρο της εργασίας και τα πλατιά κοινωνικά στρώματα υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, πιστή στον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της, αφήνει αστήρικτους τους βασικούς κοινωνικούς πυλώνες όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση την ίδια στιγμή που τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι προκλητικά. Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα και κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση, την ίδια στιγμή που η διασφάλιση στέγης έχει εξελιχτεί σε έναν μεγάλο βραχνά, ακούν αριθμούς και ποσοστά να ευημερούν λες και ζουν σε άλλη χώρα. Ακόμη και αν οι αριθμοί όντως ευημερούν είναι βέβαιο πως ο παραγόμενος πλούτος από όλους μας καταλήγει στα ισχυρά οικονομικά fund και στα καρτέλ που χειραγωγούν την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Προβλέπονται 2,5 δις περισσότερα έσοδα σε φόρους σε σχέση με πέρυσι.
  • Για τις αμυντικές δαπάνες προβλέπεται το ποσό των 6,130 δις.
  • Παροχές σε εργαζόμενους (μισθοί-συντάξεις): 2,831 δις (2024: 2,836 δις)

Ενώ η ακρίβεια καλπάζει, η χώρα έχει κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις σε αγοραστική δύναμη στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης και το 70% των μισθωτών αμείβεται μέχρι 950 ευρώ τον μήνα, δεν προβλέπεται καμία μέριμνα:

  • Για τους συνταξιούχους των 700 ευρώ.
  • Για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Για τα ακίνητα και τα ύψη των ενοικίων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

 

Στις προβλέψεις για τη δημόσια εκπαίδευση η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η απαξίωσή της συνεχίζεται με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, σε μια χρονική περίοδο που οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν για αξιοπρεπή διαβίωση και η χρηματοδότηση των σχολείων για την καθημερινή λειτουργία τους αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους δήμους που έχουν έως 100 σχολικές μονάδες στον τομέα ευθύνης τους.

Δυστυχώς και στον φετινό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την εκπαίδευση, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι από τις χαμηλότερες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν απαντά στις αυξημένες ανάγκες για τη διασφάλιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης αλλά αντίθετα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού δεν αντιμετωπίζει θετικά κανένα από τα αιτήματα του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία βρίσκονται στο 2,66% του ΑΕΠ ποσοστό που εμφανίζει, έστω και ισχνή μείωση, ακόμη και από το αντίστοιχο περσινό που ήταν στο 2,76%. Για να έχουμε ένα ασφαλές μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο αντίστοιχος δείκτης για τις δαπάνες αυτές στην Ε.Ε. κυμαίνεται εδώ και πολλά χρόνια στο 5%.

Μάλιστα υπάρχει μείωση των δαπανών που σχεδιάζεται να απορροφήσει το ΥΠΑΙΘΑ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΠΔΕ  (συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ), και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Βεβαίως εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα σχετικά με την εξασφάλιση των κονδυλίων και την στελέχωση με αναπληρωτές την επόμενη χρονιά, αφού φέτος ακόμη και αυτή τη στιγμή που έφτασαν τα Χριστούγεννα υπάρχουν ακόμη πολλά κενά σε ολόκληρη τη χώρα.

Τόσο ο χώρος της εκπαίδευσης όσο και οι εργαζόμενοι συνολικά δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν από την εφαρμογή και αυτού του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στη βουλή. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για την πραγμάτωση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  1. Αύξηση του μισθού μας σε ύψος τουλάχιστον 10% με συνεχή αναπροσαρμογή βάση του πληθωρισμού.
  2. Επαναφορά των δώρων και στο δημόσιο (13ος - 14ος μισθός).
  3. Ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης της χαμένης διετίας 2015-17.
  4. Επαρκή κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους εκπαιδευτικούς και εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
  5. Πρόβλεψη επαρκούς αριθμού προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να στελεχωθούν  όλα τα σχολεία.
  6. Διασφάλιση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την πρόσληψη αναπληρωτών και παράλληλης στήριξης.
  7. Εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής σχολικών κτιρίων και αντισεισμικό έλεγχο για το σύνολο των σχολικών κτιρίων της χώρας.
  8. Κάλυψη όλων των αναγκών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό υλικό.
  9. Εκσυγχρονισμό με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή όλων των σχολικών μονάδων για τις ΤΠΕ.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ