Στο Ρέθυμνο βρέθηκε απόγευμα της Δευτέρας 13/02 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με εκπροσώπους της Περιφέρειας και τοπικών παραγωγικών φορέων, με επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση της παραγωγής.
Ωστόσο, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των Αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς το Συντονιστικό Κρήτης των κτηνοτρόφων συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.
Η απόφασή που πάρθηκε ήταν να μην συναντήσουν τον Κώστα Τσιάρα σε κανένα από τα καλέσματα στους τέσσερις νομούς, καθώς υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα του υπουργού καταρτίστηκε ερήμην τους. Ταυτόχρονα καλούν όπως είναι ήδη γνωστό, στο συλλαλητήριο τους την Τετάρτη στις 15/01, με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο στις 11 το πρωί.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαίρη Λιονή και Μιχάλης Βάμβουκας, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Τσουδερός και Μιχάλης Σαρρής, οι πρόεδροι των δύο αγροτικών ενώσεων κ.κ. Γλεντζάκης και Κουγιουμουτζής, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των μελισσουργών.
Ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε έμφαση στα μεγάλα αρδευτικά έργα και στη στήριξη κτηνοτρόφων, αλιέων και γεωργών, μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σημείωσε: «Πρέπει να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, όμως. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τον πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αδιάφορη, γι’ αυτό και δίνει τόσα χρήματα. Ο πρωτογενής τομέας είναι μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, δεν μπορώ να φανταστώ την πατρίδα μας χωρίς αυτόν.
Ο κ. Τσιάρας άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών, των δημάρχων των πέντε δήμων του νομού Ρεθύμνης και της Περιφέρειας Κρήτης και δεσμεύτηκε να εξεταστούν λύσεις για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων των αγροτών, της αδεσποτίας, της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθώς και της ένταξης των παραγωγών στο πρόγραμμα θερμοκηπικών καλλιεργειών.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Το Ρέθυμνο είναι ένας από τους πλέον συνδεδεμένους με τον πρωτογενή τομέα νομούς της Ελλάδος, οπότε και το προσωπικό μου ενδιαφέρον, αλλά και γενικότερα το ενδιαφέρον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλο και συνεχές, μιας και η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα όσον επιχειρούμε στο πλαίσιο διαμόρφωσης πολιτικών το τελευταίο χρονικό διάστημα» σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας προσθέτοντας ότι: «Υπάρχουν έργα τα οποία σχεδιάζονται και αφορούν στην άρδευση. Είναι γεγονός ότι η κλιματική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλά νέα ζητήματα και με πολλές νέες προκλήσεις, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι πρέπει μέσα από όλη αυτή την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων από το στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, να δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και στο Ρέθυμνο και της στήριξης όλων γενικότερα των κτηνοτρόφων, των γεωργών, των αλιέων, σε μια προσπάθεια να παραμένει ανθεκτικός ο πρωτογενής τομέας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την απουσία των αγροτικών και των κτηνοτροφικών συλλόγων από τη συνάντηση, ο υπουργός υπογράμμισε: «Δεν θα μπορούσα να κάνω κάποιο σχόλιο για την απόφαση των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης να μην παραβρεθούν στη σύσκεψη. Προφανώς είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε θεσμικού φορέα να συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο. Δεν προϋπήρξε κάποιος διάλογος ή κάποια συζήτηση. Πολύ περισσότερο δεν μου ετέθησαν παρά μόνο σήμερα τα ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο συλλαλητήριο. Έχω δηλώσει ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, η πρόθεσή μου να έχω τη δυνατότητα της συζήτησης και της αναζήτησης λύσεων σε οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί γενικά τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και είμαι εδώ για να προσπαθήσουμε. Προφανώς δεν θα κρίνω το ό,τι επιχειρούν να κάνουν μέσω του συλλαλητηρίου ή μέσω των όποιων κινητοποιήσεων, είναι όμως σημαντικό να δούμε όλοι μαζί ποια είναι η πραγματικότητα, τι πρέπει να κάνουμε, τι πρέπει να σχεδιάσουμε για την επόμενη ημέρα και πως μαζί θα βρούμε τις απαραίτητες λύσεις βλέποντας μπροστά και σχεδιάζοντας το μέλλον».
Στη συνέχεια, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή υπογράμμισε: «Η Περιφέρεια φιλοξένησε τη συνάντηση. Από τους φορείς οι οποίοι επέλεξαν να έρθουν και να μιλήσουν για τα θέματα, δηλαδή οι ενώσεις, οι μελισσοκομικοί σύλλογοι και οι δήμαρχοι τέθηκαν πολλά ζητήματα και θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, που αφορούν την πατρίδα μας, αλλά και στην Κρήτη και ειδικότερα θέματα που αφορούσαν στον κάθε δήμο, ανάλογα με το αν ήταν ορεινός, ή τέλος πάντων τα ειδικότερα προβλήματα που έχει ο κάθε δήμος με τον πρωτογενή τομέα. Υπήρξαν κάποιες απαντήσεις οι οποίες ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των φορέων και αρκετά πράγματα, τα οποία δεν έχουν γίνει και τώρα ξεκινούν τον σχεδιασμό τους».
Αναφερόμενη στη Σχολή Ασωμάτων επεσήμανε. «Εγώ έθεσα το θέμα της Σχολής Ασωμάτων, διότι ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Γεωργική σχολή στη Μεσσαρά, ήδη έχει πάει ένας φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει την οικονομική μας μελέτη και άρα έχουν γνώση στο υπουργείο, γιατί έχει ξεκινήσει και το τι θέλουμε να κάνουμε στη σχολή αυτή, ποιος είναι ο φορέας, ποιοι συμμετέχουν, τι χρηματοδότηση έχει από την Περιφέρεια, ποιες είναι οι μελέτες που τελειώνουν τώρα, κυρίως που αφορούν κτίρια, σταυλισμούς ζώων, μεγάλες αποθήκες και όλα αυτά τα οποία χρειάζεται για ξεκινήσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των προβάτων, που έχουμε τώρα».
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου επίσης επανέφερε το αίτημα για ίδρυση τυροκομικής σχολής στο Ρέθυμνο τονίζοντας ότι: «Βεβαίως του έθεσα ένα πάγιο αίτημα της Κρήτης, για να μην πω όλης της Νότιας Ελλάδας, που ήταν η ίδρυση τυροκομικής σχολής, εδώ στο Ρέθυμνο. Εμείς θεωρούμε ότι η σχολή ασωμάτων είναι ένας ιδανικός τόπος, αφού θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες λειτουργίες για τον κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά τέλος πάντων η ίδρυση τυροκομικής σχολής είναι άκρως απαραίτητη, διότι όταν πας σε μία Περιφέρεια η οποία δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα, κατεξοχήν στην κτηνοτροφία και το Ρέθυμνο είναι ο κατεξοχήν κτηνοτροφικός νομός, νομίζουμε ότι είναι και δίκαιο και επιτακτικό νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν επαγγελματικά με το θέμα της τυροκομίας».