Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε το οικιακό τιμολόγιο 1,10 ευρώ αυξάνεται σε 1,65€ το τ.μ. στην πόλη και από 1 ευρώ σε 1,65 στις κοινότητες των δημοτικών ενοτήτων με εξαίρεση τους οικισμούς κάτω των 300 ατόμων, όπου διαμορφώνονται σε 1,40.
Στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας η αύξηση είναι από 4 ευρώ σε 5,50 ευρώ το τ.μ.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες, επαύλεις τα δημοτικά τέλη αυξάνονται από 2 σε 3 ευρώ το τ.μ.
Καταλύματα μίσθωσης μέσω πλατφόρμας airbnb και home away από 1.50 ευρώ αυξάνονται στα 2.20 ευρώ.
Για τους επαγγελματικούς χώρους εμπορικής δραστηριότητας από τα 4 ευρώ αυξάνονται πηγαίνει στα 5,50.
Για τους επαγγελματικούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα δημοτικά τέλη διπλασιάζονται και από τα 4 πηγαίνουν φτάνουν στα 8 ευρώ.
Για τους εξωτερικούς φωτιζόμενους χώρους όπου ασκείται κύρια επαγγελματική δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος: από 2 ευρώ πηγαίνει στα 4 ευρώ.
Οι επαγγελματικοί χώροι που είναι αμιγώς παροχής υπηρεσίας (γιατροί, δικηγόροι κλπ) παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως και στις παραγωγικές μονάδες, όπως αποθήκες, υπόγεια και ημιυπαίθριοι χώροι επαγγελματικής χρήσης.
Στα νομικά πρόσωπα όπως Τράπεζες, οργανισμοί, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, από τα 7 ευρώ, τα τέλη πηγαίνουν στα 9 ευρώ.
Οι λοιποί μη στεγασμένοι φωτιζόμενοι χώροι που ασκείται δραστηριότητα επαγγελματικής χρήσης, (βγήκαν οι ταβέρνες) από 0,09 ανεβαίνουν στο 0,10.
Σύμφωνα με τον Σπανουδάκη προστέθηκαν δύο νέες κατηγορίες που αφορούν τα εργοταξιακά ρολόγια καθώς όπως υποστήριξε «υπάρχουν πάνω από 2.500 ρολόγια στην πόλη που εμφανίζονται με εργοταξιακό ρεύμα. Τα μισά από αυτά μπορεί να είναι πολυκατοικίες και δεν πληρώνει κανείς δημοτικά τέλη». Για την κατηγορία αυτή ο συντελεστής είναι 2 ευρώ ανά τμ.
Τέλος τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που χρησιμοποιούνται, παγιώνονται στο 0,50 ανά τμ.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης εξήγησε τον τρόπο υπολογισμού των τελών καθαριότητας που εξαρτάται από τα τ.μ. των ακινήτων και πρόσθεσε:
«Απ' το σύνολο των τετραγωνικών του Δήμου Ρεθύμνης, το 70% αφορά οικιακά και το 30% αφορά επαγγελματικό συντελεστή - κυρίως ξενοδοχεία. Το 70% πληρώνει 3 εκατομμύρια και το 30% πληρώνει 4,5 εκατομμύρια. Από τους παραπάνω συντελεστές, ο Δήμος Ρεθύμνης υπολογίζει να εισπράξει περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, τονίζοντας ότι «Αν οι δαπάνες δεν μπορέσουν να καλυφθούν, θα γίνουν και νέες αυξήσεις το 2026!»
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε: «Το 2023 εισπράξαμε 7.393.000 ευρώ και ξοδέψαμε 8.286.000 ευρώ. Το 2024 εισπράξαμε 7.576.000 ευρώ και ξοδέψαμε 10.504.000 ευρώ. Υπήρχε οικονομικό μαξιλαράκι το οποίο δεν υπάρχει πλέον. Για το 2025 ο προϋπολογισμός της καθαριότητας είναι 13.230.096 ευρώ. Το 2024 το αντίστοιχο ποσό ήταν 12.135.000 ευρώ δηλαδή υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 1.100.000 ευρώ. Οι νέες δαπάνες είναι περίπου 2.100. 000 ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Λαχνιδάκης ανέφερε επίσης: «Αυτές οι αυξήσεις θα φέρουν έσοδα τα οποία ο Δήμος μας τα επενδύει για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Προβήκαμε στη χαμηλότερη αύξηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η παρέμβαση του δημάρχου ήταν καταλυτική. Ο στόχος μας είναι στο μέλλον να προχωρήσουμε σε μειώσεις, που για να τις πετύχουμε πρέπει να γίνουμε όλοι κοινωνοί της προσπάθειας για έναν καθαρό Δήμο, όπου ατομικά και συλλογικά, θα πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».
Οι βασικές δαπάνες που προστεθήκαν είναι:
Α) 1.100.000 ευρώ για τον διαγωνισμό που θα κάνει ο δήμος Ρεθύμνου για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη εργολάβο στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
Β) Δεύτερο μεγάλο κόστος στον προϋπολογισμό ήταν προσθήκη του τοκοχρεολυσίου, του δανείου που πήρε ο Δήμος Ρεθύμνης για την αλλαγή των λαμπτήρων του οδοφωτισμού, τεχνολογίας LED.
Γ) Αύξηση στη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων, στη ΜΕΑ Αμαρίου η οποία είναι 500.000 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τονίστηκε από τον κ. Στέλιο Σπανουδάκη η έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και οι αναρρωτικές άδειες που έχουν λάβει. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μιλάω για τις κανονικές άδειες και – χρωστούμενα ρεπό. Άρα, το ίδιο προσωπικό που έχουμε λείπει από την υπηρεσία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δημότες και στον ρόλο που μπορούν οι ίδιοι να διαδραματίσουν στον περιορισμό των απορριμμάτων: «Είναι διαρκείς οι εκκλήσεις του δήμου στους δημότες. Να σταματήσουμε να πετάμε σκουπίδια παντού, σφάγια στους κάδους, κλαδιά παντού, σκουπίδια σε ρέματα. Κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 1.500 τόνους τα απορρίμματα. Τα απορρίμματα αυτά στοιχίζουν. Η μείωσή τους θα βοηθούσε και στην τσέπη μας.» Ενώ στη συνέχεια επεσήμανε ότι η υπηρεσία είναι ελλειμματική και εισπράττει λιγότερα ενώ ξοδεύει περισσότερα.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι: «Η κοινωνία αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα με την ακρίβεια και τη λιτότητα. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολίτες πλήττονται σφοδρά από την οικονομική λιτότητα, την ακρίβεια και τις αυξανόμενες ανισότητες. Αντί η δημοτική αρχή να σταθεί αρωγός στην κοινωνία, επιλέγει να μεταφέρει το οικονομικό βάρος στους ώμους των δημοτών που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.
Η αύξηση των δημοτικών τελών δεν αποτελεί απλώς μία οικονομική επιβάρυνση. Επισημαίνουμε ότι αποτελεί μία άδικη, μονόπλευρη και μη κοινωνικά ευαίσθητη απόφαση, καθώς δεν διασυνδέονται τα τέλη καθαριότητας με την ποσότητα των παραγόμενων απορριμάτων. Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς αγνοείται η δυσχερής οικονομική κατάσταση πολλών συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Ο δήμος Ρεθύμνης προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλές κατηγορίες κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε άλλες περιπτώσεις 25%,σε άλλες 28,5%,30% 50% έως και 275%».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο δήμος, πρέπει να εξετάσει την αξιοποίηση έξυπνων συστημάτων για τον περιορισμό των απορριμμάτων και ζήτησε να γίνει μελέτη σε σχέση με τις ανύπαρκτες οργανικές θέσεις που όπως ακούστηκε υπάρχουν στην υπηρεσία καθαριότητας.
Επίσης ζήτησε επίσης να διατηρηθεί το τέλος παρεπιδημούντων ως ήταν στον τομέα καθαριότητας και κάλεσε τον δήμαρχο με την πρόσθετη ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ να εντείνει τις πιέσεις προς το υπουργείο για τις προσλήψεις στην καθαριότητα.
«Ξεκινούμε και κολυβοποιήουμε τα κονδύλια και τα δίδουμε σε ιδιώτες» είπε και αναφέρθηκε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο οποίος όπως είπε θα βελτίωνε την εικόνα ενώ αυτός ακόμα δεν έχει χωροθετηθεί.
Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης τονίζοντας: «Οικοδομείτε τον δήμο «φορομπήχτη» που φορτώνει στους δημότες για να απαλλάσσεται το δημοτικό ταμείο. 35-40 εκ. ευρώ έπρεπε με τα δεδομένα να εισπράττει ο δήμος από το κράτος και παίρνουνε 8-9 εκ. ευρώ. Αντί να πάτε να τα διεκδικήστε τα ζητάτε από τον δημότη. Αυτές τις πρακτικές ακολουθείτε. Προτείνουμε να μην αφαιρεθεί το 50% παρεπιδημούντων από την καθαριότητα, να καταργηθεί από τον προϋπολογισμό το 1.1 εκ. ευρώ ιδιωτικοποίησης στο Αρκάδι και να αυξηθούν οι ξενοδοχειακοί συντελεστές».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε: «Η θηλιά φτάνει στο λαιμό του λαού και σφίγγει όλο και περισσότερο. Η καθαρή λύση σε όφελος του λαού είναι όλος ο τομέας της καθαριότητας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, να είναι αντικείμενο ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου τομέα, με λαϊκό έλεγχο.
Γιώργης Μαρινάκης: «Μπορούμε να ξανακάνουμε μειώσεις όταν βελτιώσουμε την ατομική και συλλογική μας συμπεριφορά»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων «Μας αδικείτε αν θεωρείτε ότι μας περιποιεί ευχαρίστηση να επιβάλλουμε τέλη στους δημότες μας» είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ξεκαθαρίζοντας ότι: «Είναι πολύ εύκολο να μειώσουμε καθαριότητα στο μισό. Αλλά θα γίνεται αποκομιδή ανά δυο μέρες. Στη βόρεια Ευρώπη περνάνε ανά 15 ημέρες. Δεν υπάρχουν καν κάδοι. Στην Ιαπωνία λένε οι ταξιδιωτικές οδηγίες να έρθετε με το σακουλάκι σας και απαγορεύεται να αφήσετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο τα σκουπίδια. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο και δε θέλω να φτάσουμε».
Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι το ύψος των δημοτικών τελών εξαρτάται και από τους πολίτες τονίζοντας ότι: «Μπορούμε να ξανακάνουμε μειώσεις όταν βελτιώσουμε την ατομική και συλλογική μας συμπεριφορά και όταν και οι εργαζόμενοι συναισθάνονται ότι είτε είναι του ιδιώτη, είτε είναι του δήμου, γιατί και οι εργαζόμενοι είναι μερικές φορές μη ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους, όπως θα ήθελα εγώ. Ξαφνικά χάσαμε τον ζήλο πάνω σε αυτή την εργασία. Το ότι ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη και όχι το αντίστροφο πλέον μάλλον δημιουργεί και κάποιες παρενέργειες. Δεν είμαι κατά του να βελτιώνεται η μοίρα των εργαζόμενων, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε μία κοινωνία δυστυχισμένων.
Δεν αμφισβητώ την αγάπη κανενός για τον δήμο. Αν προσέχουμε θα είναι λιγότερα τα τέλη και οι επιβαρύνσεις. Και ό,τι αδικίες έγιναν, αν έγιναν, θα τις διορθώσουμε και όλοι μαζί θα είμαστε συμμέτοχοι» .
Διαμαρτυρίες από φορείς και σωματεία και επιχειρηματίες
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και συγκεκριμένα οι Κωστής Νικολιδάκης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Στάθης Λουκάκης πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Πελαγία Νεονάκη πρόεδρος τη Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, ο Γιάννης Μαρινάτος, πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ και του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/βαθμιας και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕΡ και η πρόεδρος των υπάλληλων του δήμου Ρεθύμνου Σοφία Μπούμπαλου οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αύξηση των τελών.
Τον λόγο ζήτησε και πήρε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης Μανόλης Τσακαλάκης ο οποίος μίλησε για τις αυξήσεις φόρων και τελών που υφίσταται ο ξενοδοχειακός κλάδος, ενώ εκ μέρους του σωματείου εστίασης μίλησε ο Νίκος Ρεϊζάκης γενικός γραμματέας του συλλόγου, εκφράζοντας τη σφοδρή αντίθεσή του στα δημοτικά τέλη για τον κλάδο της εστίασης.