ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 201η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου

0

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βαθιά συγκίνηση πραγματοποιήθηκε χθές στο Μελιδόνι η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 201η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Μελιδονίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου «Γεροντόσπηλιος». Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τη μνήμη των 370 ψυχών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία το 1824, καθιστώντας το Γεροντόσπηλιο αιώνιο σύμβολο θυσίας και ηρωισμού.

Τελετή μνήμης και επιμνημόσυνη δέηση

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος τέλεσε με κατάνυξη την επιμνημόσυνη δέηση στον ιστορικό χώρο του Γεροντόσπηλιου. Εκεί, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής σε αυτό το ζωντανό μνημείο εθνικής υπερηφάνειας, το οποίο αποτελεί αιώνιο σύμβολο ανδρείας και θυσίας.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μυλοποτάμου

Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη σημασία του Γεροντόσπηλιου, τον οποίο χαρακτήρισε «ζωντανή μαρτυρία θυσίας και μεγαλείου».

Απόσπασμα από το χαιρετισμό του:

Σήμερα, 201 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Σπηλαίου, σας υποδέχομαι με δέος και βαθιά συγκίνηση σε αυτόν τον ιερό τόπο. Εδώ, όπου η ιστορία δεν είναι απλώς μια ανάμνηση, αλλά μια ζωντανή μαρτυρία θυσίας και μεγαλείου. Εδώ, στον Γεροντόσπηλιο, που κάθε πέτρα, κάθε ανάσα της γης φέρει τη μαρτυρία μιας εποχής που η ανθρώπινη ψυχή υπερέβη τα όρια της θνητότητας για να υψωθεί στο αιώνιο. Εδώ, όπου η σιωπή δεν είναι απουσία, αλλά μνημείο. Μια σιωπή γεμάτη ψιθύρους θυσίας και ύμνους ανδρείας. Όπως τότε, έτσι και τώρα, αυτός ο τόπος  είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, ένα σύμβολο  που μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά  κερδίζεται με θυσίες, αρετή και πίστη στα υψηλότερα ιδανικά.

Ο Γεροντόσπηλιος είναι ένας ζωντανός θρύλος, ένα κάλεσμα για να θυμόμαστε ποιοι είμαστε και για τι αγωνιζόμαστε. Κάθε βήμα εδώ είναι μια προσευχή, κάθε ματιά στον ορίζοντα μια υπόσχεση: πως οι ψυχές που χάθηκαν ζουν μέσα μας. Έχουν γίνει ρίζεςφως και τον αέρα που ανασαίνουμε.

Δεν ήταν η απουσία του φόβου που τους καθόρισε, αλλά η ανωτερότητα της ψυχής τους, η ικανότητα να κρατούν τον φόβο τους και να τον νικούν για κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους. Όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, «Ανδρεία δεν είναι να μη φοβάσαι, αλλά να κρατάς τον φόβο σου και να τον νικάς για κάτι πιο μεγάλο.» Έτσι, ο Γεοροντόσπηλιος  έγινε ο τάφος τους, αλλά και ένα αιώνιο μνημείο της θυσίας και του μεγαλείου τους. Σήμερα, τα οστά τους φυλάσσονται σ αυτήν εδώ  την  αίθουσα , την Αίθουσα των Ηρώων. Ένας τόπος ιερός, που μας προσκαλεί να αναστοχαστούμε. Να αναρωτηθούμε, τι σημαίνει να θυσιάζεσαι για κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου; Τι σημαίνει να τοποθετείς το κοινό καλό πάνω από τον φόβο και την αγωνία για τη ζωή σου;

Η θυσία τους μας διδάσκει ότι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η πίστη στις αξίες μας δεν είναι απλώς λέξεις. Είναι η ίδια η ουσία της ύπαρξής μας, είναι η φλόγα που μας κρατά ζωντανούς ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

Ας μην ξεχάσουμε ποτέ το Μελιδόνι. Ας μην ξεχάσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χάθηκαν απλώς. Μας κληροδότησαν κάτι ανεκτίμητο: ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ελεύθερος. Μας έδωσαν τη δυνατότητα να στεκόμαστε σήμερα εδώ με περηφάνια , να μιλούμε για αυτούς με σεβασμό και αγάπη. Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους με τη σιωπή που επιβάλλεται μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας. Ας κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ψυχής τους και ας εμπνευστούμε από την πράξη τους για να σταθούμε με θάρρος απέναντι στις προκλήσεις του δικού μας κόσμου.

Κεντρική ομιλία και κατάθεση στεφάνων

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Εύα Λαδιά, με την καθηλωτική και συγκινητική ομιλία της, ανέδειξε τη βαθιά σημασία του ολοκαυτώματος. Με γλαφυρότητα και συναίσθημα, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές της πολιορκίας και την ηρωική αυτοθυσία των 370 ψυχών, φωτίζοντας τις αξίες της θυσίας και της ελευθερίας που παραμένουν άσβεστες στη συλλογική μνήμη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων:

  • Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής κ. Μανόλης Χνάρης.
  • Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η Αντιπεριφερειάρχης κα. Μαίρη Λιονή.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βαμβουκάς.
  • Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχάλης Σαρρής.
  • Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος.
  • Εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Σκορδίλης.
  • Εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Δραμουντάνης.
  • Εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου, ο κ. Βασίλειος Κλάδος.
  • Εκ μέρους του Στρατού, ο Διοικητής της 44 Στρατιωτικής Διοίκησης ΣΕΑΠ, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.
  • Εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος, ο Υπολιμενάρχης Ρεθύμνου, Πλωτάρχης Παττακός Κυριάκος.
  • Εκ μέρους της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, ο Αντιπύραρχος Ζανιδάκης Νικόλαος.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελιδονίου, κ. Φώτης Σωπασουδάκης.
  • Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου, κα. Ιωάννα Κυρμιζάκη.
  • Ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Τάλως Μελιδονίου, κ. Σταρράς Στυλιανός.
  • Εκ μέρους του Ιστορικού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, η Αντιπρόεδρος κα. Ελένη Παπαδάκη.

Η εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νύκταρης Αστρινός, κ.Μιχόπουλος Δημήτριος, κ. Λαδιανός Ζαχαρίας, Βουκάλης Ιωσήφ, κ.Ζερβός Μιχαήλ, οι ειδικοί σύμβουλοι Δημάρχου κ. Σκλαβάκης Εμμανουήλ, κα. Κουτάντου Ειρήνη, καθώς και πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Μυλοποτάμου, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων.

Κορύφωση των εκδηλώσεων

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα «Χοροκρήτες». Ένας λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των θυμάτων, ενώ η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου συγκίνησε το πλήθος.

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης του «Μελιδόνιου Δρόμου», ενός συμβολικού αγώνα που δεν αποτέλεσε μόνο μια αθλητική εκδήλωση, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να τιμηθεί η ιστορία και το πνεύμα του ιστορικού Σπηλαίου Μελιδονίου.

Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε η απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες. Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή σημάδεψε την εκδήλωση, όταν ο 83χρονος Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος διένυσε τον «Μελιδόνιο Δρόμο» με απαράμιλλη δύναμη ψυχής, προκαλώντας βαθύ θαυμασμό και χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Τον συμβολικό αυτό αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους οι δρομείς Καλλέργης Κωνσταντίνος, Βασιλάκης Γεώργιος, Τσίγκρης Ιωάννης, Κουβάκης Κωνσταντίνος, Παύλος Μαυρομουστακάκης και Μανουγιαννάκης Εμμανουήλ. Παράλληλα, συμμετείχαν οι ποδηλάτες Γιακουμογιαννάκης Ιωάννης και Αναγνωστάκη Ευγενία, οι οποίοι συνέβαλαν με τη δική τους προσπάθεια στον συμβολισμό του αγώνα, που ενώνει το Ρέθυμνο με το ιστορικό σπήλαιο.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα παραδοσιακό κέρασμα, ευγενική προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιδονίου, αναδεικνύοντας τη φιλοξενία και την τιμή προς τη μνήμη των ηρώων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 201η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Σπηλαίου Μελιδονίου

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ