ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καλαίσθητο και λειτουργικό θα είναι το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου - Παρουσιάστηκε η μελέτη

0

Η μελέτη του μουσείου παρουσιάστηκε στις οθόνες μέσω φωτορεαλιστικής απεικόνισης, από τους μελετητές Παναγιώτη Γραμματόπουλο και Γιάννη Κίζη.

Θα είναι ένα επιβλητικό κτίριο 11 μέτρων και δύο ορόφων, το οποίο θα ανεγερθεί μεταξύ της οδού Ηγουμένου Γαβριήλ και της  οδού Κεφαλογιάννηδων, στις μέχρι και σήμερα εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, σε ένα οικόπεδο εκτάσεως 5.912,14 m².

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Πριν την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε Αγιασμός για τα ανακαινισμένα γραφεία της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.

Παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Βάμβουκάς, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, οι Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου Αγγ. ΜαλάςΜ. Τσάκωνας, Ν.  Παπαδογιάννης, Στ. Ξεζωνάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Μ. Σαρρής, η Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Ρεθύμνου Ειρ. Κουτσαλεδάκη, μέλη του ΤΕΕ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και εκπρόσωποι φορέων.

Δεν παρέστησαν λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων και απέστειλαν χαιρετισμούς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίάς κ. Γιαννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μανώλης Χνάρης και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή.

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης με 3 εκ. ευρώ και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του επισήμανε, ότι «Είναι ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί. Ο Πολιτισμός, εξάλλου, δίνει αναπτυξιακή ώθηση. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Υπουργό (Πολιτισμού) Λίνα Μενδώνη που είχαμε τη συνεργασία, όπως και τον Δήμαρχο Ρεθύμνου τον κ. Μαρινάκη. Διότι, μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορέσαμε και βρήκαμε τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο”.

«Έτσι, με την έγκριση της μουσειολογικής μελέτης, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση ενός οράματος για την πόλη του Ρέθυμνου. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου, σε ένα προνομιακό σημείο της πόλης θα αποδώσει στις μελλοντικές γενιές ότι φύλαγε καλά κρυμμένο «στα σπλάχνα της» η γη αυτού του τόπου. Θα αποτελεί έτσι ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας και μια καθημερινή υπενθύμιση του καθήκοντος όλων μας, να μην ξεχνάμε, να μην κλείνουμε τα μάτια σε ότι μας κάνει υπερήφανους», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του  Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα “όνειρο πολλών δεκαετιών” που εκπληρώνεται και δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι “Μετά την ωρίμανση αυτής της μελέτης είναι υποχρεωτική η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ για την κατασκευή του Μουσείου. Όλα πάνε σύμφωνα με τους προδιαγεγραμμένους χρόνους.

Οι μελετητές είναι υψηλού επιπέδου: ήδη η δουλειά τους στο Μουσείο Χανίων είναι αποτυπωμένη και απολαμβάνει της εκτίμησης και του θαυμασμού των επισκεπτών και των ειδικών.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο Ρέθυμνο. Άλλωστε, το οικόπεδο είναι εξαιρετικό, είναι περίοπτο: είναι σε μία θέση που είναι στην ουσία στα σύνορα της παλιάς με τη νέα πόλη. Αποτελεί μία “γέφυρα” πολιτισμού, ενώ δημιουργεί ένα αντίβαρο στην ανάπτυξη του ανατολικού μετώπου στη θέση αυτή” εξήγησε αναλυτικά.

Όλα τα θέματα ήδη τα έχουμε αντιμετωπίσει, και με το Υπουργείο και με τους μελετητές και με τις υπηρεσίες, με τρόπο ικανοποιητικό” συνέχισε ο κ. Μαρινάκης, σχολιάζοντας με νόημα: “Ό,τι άλλο λέγεται ή ακούγεται δεν ισχύει. Απλώς κάποιοι στενοχωριούνται που στο Ρέθυμνο τα πράγματα προχωρούν όπως δεν θα ήθελαν ίσως”.

Ο ίδιος σημείωσε: «Δεν είναι μόνο η επιτροπή παρακολούθησης, είναι το Υπουργείο, η Αρχαιολογία: “όλοι μαζί συνεργαζόμαστε, κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο!

Όταν έχεις κοινή στόχευση ό,τι και να υπάρχει επιμέρους ως ζήτημα επιλύεται. Όταν θες να τροχοπεδήσεις μία διαδικασία, τότε βρίσκεις όσες προφάσεις θέλεις. Στο παρελθόν δεχθήκαμε μία αμφισβήτηση της δυνατότητας να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο. Το Μουσείο, όμως, θα γίνει εκεί! Δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, και θα είναι ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για την πόλη μας και την ιστορία της”.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνης Άγγελος Μαλάς, επισήμανε, ότι  “Η ανέγερση του νέου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μίας διαχρονικής και επίπονης επιδίωξης να αποκτήσει η πόλη μας έναν σύγχρονο χώρο που θα στεγάσει τον μνημειακό πλούτο της περιοχής μας. Θα καλύψει τις ανάγκες έκθεσης των αρχαιολογικών ευρημάτων του τόπου μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και στη γενικότερη ανάπτυξη”.

Επίσης η Πρόεδρος της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ Γεωργία Μανωλίτση δήλωσε: “Επιλέξαμε τη μέρα των εγκαινίων και του αγιασμού του χώρου να παρουσιάσουμε τη μελέτη για ένα πολύ αξιόλογο και σημαντικό έργο για το νομό Ρεθύμνης. Ενός έργου που προάγει και μεταδίδει πολιτισμό στις επόμενες γενιές. Επί της ουσίας αναβαθμίζεται το δυτικό παραλιακό μέτωπο, μέσω μίας ανάπλασης. Είναι μία πολύ όμορφη παρέμβαση στην οποία επικρατεί η επένδυση της πέτρας κι έχει καμπύλα τμήματα. Αναδεικνύουμε την ιστορία μας και αναμορφώνουμε ένα κομμάτι της πόλης μας”.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων-Ρεθύμνου Ελένη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι “Με την ολοκλήρωση των μελετών και τις κτιριακές του εγκαταστάσεις, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μετά από μία πολυκύμαντη πορεία στο χώρο και στο χρόνο, που ξεκίνησε από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, θα βρει τη μόνιμη στέγη του σε ένα εμβληματικό κτήριο: Ένα κτήριο σε προνομιακή θέση της πόλης, που θα λειτουργεί ως τοπόσημό της, “συνομιλώντας” με το βενετσιάνικο παρελθόν της και μορφοποιώντας συγχρόνως στην όψη του το κυματισμό της θάλασσας η οποία και καθόρισε την πολιτισμική εξέλιξη της Κρήτης”.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

Ο μελετητής Παναγιώτης Γραμματόπουλος, δήλωσε, ότι “Το Μουσείο να μην αποτελεί στενά έναν πόλο προβολής της αρχαιολογικής πλευράς του Ρεθύμνου, αλλά έναν ευρύ πολιτιστικό πόλο έλξης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής: όπου ο περαστικός ή ο επισκέπτης θα θέλει να δει τις περιοδικές ή τις μόνιμες εκθέσεις, είτε τις πολιτιστικές δραστηριότητες που θα γίνονται στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Είτε απλώς θα θέλει να πάει να πιει τον καφέ του στο πολύ ωραίο κυλικείο που δημιουργείται”. Με λίγα λόγια, καθένας και καθεμία να νιώθει ότι έρχεται σε έναν χώρο φιλικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης πόλης, όπως αναπτύσσεται και φιλοδοξεί να είναι το Ρέθυμνο, κατέληξε ο κ. Γραμματόπουλος.

 Ο έτερος μελετητής Γιάννης Κίζης, τόνισε, ότι “Το ζητούμενο ήταν και είναι η εξοικείωση με το χώρο. Αυτό που μας απασχόλησε και κατηύθυνε τη σκέψη μας ήταν να καταφέρουμε μέσα από το σώμα αυτού του κτηρίου να μπορεί να διέλθει εύκολα ο πολίτης· κι αν θέλει να μπορεί να καθίσει”.

Ο ίδιος εξηγώντας τη φιλοσοφία του κτιρίου που πρόκειται να ανεγερθεί είπε:

«Τα αμιγώς τεχνικά χαρακτηριστικά, που παρατίθενται παρακάτω, συνοψίζονται στη σχέση “διαλόγου” που έχει το μείζον (από άποψη όγκου) μνημείο της πόλης, η Φορτέτζα με το Μουσείο, που θα σφραγίσει με την παρουσία του το νότιο άκρο της δυτικής προκυμαίας.

Το κυκλοτερές κομμάτι του κτηρίου, που κάτω θα στεγάζει τη βιβλιοθήκη και πάνω τη διοίκηση, μοιάζει με ντάπιες, με οχυρώσεις.

Γενικότερα, γεννιέται μια μορφή η οποία αναφέρεται σε ένα παρελθόν, ιδρύοντας έναν μορφολογικό διάλογο με το ενετικό φρούριο.

Η μορφολογία είναι καθοριστική: δεσπόζει στο θαλάσσιο μέτωπο, ιδρύεται ένας διάλογος και των δύο στοιχείων της δυτικής παρυφής της πόλης, Φορτέτζας και προκυμαίας, που θα εγγράφει το έργο στη συλλογική μνήμη, ως ένα ισχυρό τοπόσημο”.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Την Αρχιτεκτονική Σύνθεση του Μουσείου καθόρισε η κεντρική ιδέα της διάκρισης δύο ενοτήτων: των Χώρων Εκθέσεων και των Χώρων Κοινωνικής Συμμετοχής.

Επιδιώχθηκε η σχεδίαση ενός συνόλου, χωρίς γνωρίσματα "ιδρυματικού" χαρακτήρα, αλλά με κριτήρια αστικού σχεδιασμού σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το κοινό, σε φυσική συνέχεια με την παραλία, τους γύρω υπαίθριους χώρους και τον αστικό ιστό.

Η σύνδεση του παραθαλάσσιου μετώπου με την παλιά πόλη μέσω του Μουσείου, με απρόσκοπτη διέλευση του κόσμου κάτω από τον όροφό του, καθόρισε και τη μορφοπλασία του έργου.

Βασικό πλεονέκτημα: πριν μπει κανείς στο κτήριο αντιλαμβάνεται την κατανομή των λειτουργικών ενοτήτων και προσανατολίζεται αμέσως προς τον προορισμό του. Το προστέγασμα μπροστά από τις επιμέρους εισόδους υποδέχεται τον επισκέπτη από το παραλιακό μέτωπο ή από την παλιά πόλη, χωρίς διακοπή της συνέχειας του περιβάλλοντος χώρου.

Οι πάγκοι ξεκούρασης στο φουαγιέ “απαντούν” στην λεγόμενη κόπωση της επίσκεψης.

Όταν σου δοθεί η δυνατότητα να μην σηκωθείς να φύγεις κατευθείαν, να αναπολήσεις αυτά που έχεις δει, με νύξεις επίλεκτων εκθεμάτων μέσα στου φουαγιέ, τότε και θα ψωνίσεις αναμνηστικά

και θα αναπτυχθεί μία κοινωνική ώσμωση η οποία μπορεί να δεχθεί και κάποιες περιοδικές εκδηλώσεις” υπογράμμισε ο κ. Κίζης.

 

 ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

 

Βλέπουμε:

-Εργαστήρια στο ανατολικό μέτωπο, στην πίσω υπηρεσιακή αυλή, με ήπιο ανατολικό φυσικό φωτισμό από μεγάλα υαλοστάσια

Βιβλιοθήκη ευπροσπέλαστη από την Είσοδο του Μουσείου με αναγνωστήριο για το κοινό

-Αναψυκτήριο - cafe ανεξάρτητο από το ωράριο του Μουσείου, επεικτεινόμενο σε ημιυπαίθριο και υπαίθριο χώρο

-Το φουαγιέ του Μουσείο είναι ο κομβικός χώρος υποδοχής

-Αποθήκες Αρχαιοτήτων στη νότια πλευρά του ισογείου, με πρόσβαση οχημάτων. Ευρύς διάδρομος εξυπηρετεί την μετακίνηση των αρχαιοτήτων στα εργαστήρια και ανελκυστήρας φορτίων προς όλες τις στάθμες του Μουσείου

 

 ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ

Διακρίνονται:

*Εκπαιδευτικά Προγράμματα σε άμεση επαφή με τη Μόνιμη Έκθεση

*Κλιματιστικές Μονάδες της νότιας πτέρυγας

*Φτάνοντας στον όροφο απλώνεται ενιαίος χώρος χωρίς εμπόδια που επιτρέπει την άμεση εποπτεία και τον προσανατολισμό στα εκθέματα της επιλογής του επισκέπτη

*Μεγάλο υαλοστάσιο και εξώστης με θέα στη Φορτέτζα

*Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων με φωτισμό από skylights σε άμεση επαφή τόσο με τη Μόνιμη Έκθεση, όσο και με το Φουαγιέ της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων, με δυνατότητες ενοποίησης των χώρων τους.

*Μόνιμη Έκθεση προσαρμόσιμη σε μουσειολογικές αναθεωρήσεις. Περίβλημα χωρίς ανοίγματα ώστε να επικεντρώνεται η προσοχή στα εκθέματα και να διευκολύνονται οι εκάστοτε μουσειογραφικές εφαρμογές

 

ΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ

Προβλέπονται προσπελάσιμες από ράμπα 67 θέσεις στάθμευσης

-10 θέσεις στάθμευσης προσωπικού και υπηρεσιακών οχημάτων

-37 θέσεις στάθμευσης επισκεπτών

-17 θέσεις στάθμευσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

-Στο ύπαιθρο προβλέπονται 33 θέσεις στάθμευσης κοινού και μία (1) θέση στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος ΑμεΑ.

 Rethemnos news monogram

1 / 14
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Καλαίσθητο και λειτουργικό θα είναι το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου - Παρουσιάστηκε η μελέτη

0
1 / 14
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ