ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Φρένο» στη δυνατότητα επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων

0

 

Για το γνωστό πρόβλημα που αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών, το νέο Προεδρικό Διάταγμα -που φέρνει το υπουργείο περιβάλλοντος προς υπογραφή-

βάζει κάποια σημαντικά όρια «φρενάροντας» τη δυνατότητα επέκτασης οικισμών κυρίως αυτών με κάτω από 2000 κατοίκων.

Η οριοθέτηση των οικισμών γίνεται μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία έχει ξεκινήσει η μελέτη για το Δ.Ρ. εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο και στο πλαίσιο αυτών των μελετών θα προχωρήσει και η οριοθέτηση των οικισμών. Για το θέμα αυτό μίλησε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Στέλιος Ξεζωνάκης, δίνοντας απαντήσεις για ένα θέμα που αφορά πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.      

Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής   

Να μας εξηγήσετε το πλαίσιο που θέτει το προεδρικό διάταγμα.

«Αυτό το προεδρικό διάταγμα είναι το δεύτερο κατά σειρά που έρχεται και αφορά την οριοθέτηση των οικισμών. Πρόκειται για ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, υπό την έννοια ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου που ξεκινήσαν οι μελέτες των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, αλλά και οι αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης των οικισμών -γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται δύο ειδών μελέτες- τα ΤΠΣ, όπως έχουμε μάθει να τα λέμε, αλλά σε κάποιους δήμους γίνεται και μόνο η οριοθέτηση των ορίων των οικισμών.

Ας πούμε στην Π.Ε. Ρεθύμνου γίνεται οριοθέτηση των οικισμών στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στον Δήμο Αμαρίου. Αυτοί οι δύο δήμοι, επειδή είχαν μόνο τις οριοθετήσεις των οικισμών, είχαν αρχίσει να δουλεύονται τα όρια των οικισμών εδώ και ενάμιση χρόνο. Με βάση ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που είχε φτιάξει το Υπουργείο και το οποίο είχε στείλει και στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έγκρισή του. Αυτό λοιπόν, το πρώτο προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έχουν προχωρήσει αρκετές μελέτες που αφορούν τις μεμονωμένες οριοθετήσεις των οικισμών σε κάποιους δήμους, εκ των οποίων, όπως είπαμε, και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και ο Δήμος Αμαρίου, είχαν αρχίσει και δουλεύονταν με το πρώτο σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Για το Ρέθυμνο, επειδή στα πλαίσια εκπόνησης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου η οριοθέτηση των οικισμών ήταν στη δεύτερη φάση, (είναι δηλαδή σε αυτή τη χρονική περίοδο), δεν τους είχε απασχολήσει το θέμα της οριοθέτησης. Το πρώτο σχέδιο προεδρικού διατάγματος ουσιαστικά οριοθετούσε τους οικισμούς εκεί που υπήρχαν οι αποφάσεις νομαρχών. Ουσιαστικά, δηλαδή, πηγαίναμε στα ίδια όρια που είχαμε πάντα. Απλώς αυτό το όριο, το καινούριο που θα γινόταν, κατανέμονταν σε τρεις ζώνες. Η ζώνη Α, ήταν η ζώνη του παλιού οικισμού, αυτό που είχε δημιουργηθεί πριν το 1923. Η ζώνη Β ήταν μια ζώνη που αφορούσε την ανάπτυξη του οικισμού από το 1923 μέχρι το 1983 και η ζώνη Γ ήταν από τη χρονική περίοδο του 1983 μέχρι που βγήκαν οι αποφάσεις νομάρχη. Ενώ λοιπόν ξεκινήσαμε και δούλευαν οι μελετητές π.χ. στον δήμο Αγίου Βασιλείου με αυτό το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, μετά από ελέγχους, ή συζητήσεις, ήρθαν κάποιες παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση αυτές τις παρατηρήσεις το Υπουργείο κατέθεσε εκ νέου ένα σχέδιο. Καινούργιο προεδρικό διάταγμα είναι αυτό για το οποίο συζητάμε, που είχε μια ειδοποιό διαφορά από το πρώτο. Αφαιρούσε τη ζώνη Γ. Άρα ουσιαστικά, με λίγα λόγια, το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει, ότι τα όρια των οικισμών πρέπει να πάνε, σύμφωνα με το καινούργιο προεδρικό διάταγμα, εκεί που ήταν τα τελευταία σπίτια το 1983 σε κάθε οικισμό. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι αν βάλει κανείς τα όρια που ήταν το 1983, τα τελευταία σπίτια και βάλει και τα όρια που είχε η απόφαση νομάρχη, σχεδόν παντού υπάρχει μια απομείωση των όριων των οικισμών. Δηλαδή μικραίνουν. Σ' αυτή τη φάση είμαστε τώρα.» 

Βάζει το 1983 λόγω του Ν.1337/83;

«Ναι. Ο ορισμός του οικισμού, όπως το δίνει το προεδρικό διάταγμα, λέει ότι ο οικισμός θεωρείται κάθε οικιστικό σύνολο το οποίο αναφέρεται σε απογραφή πριν 14-03-83, που είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύοντος του 1337/83. Άρα όποιο οικιστικό σύνολο έχει απογραφεί το 1983, με βάση κάποια δεδομένα, δηλαδή να έχει κάποια σπίτια που να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από κάποια απόσταση, οτιδήποτε είναι απογεγραμμένο το 83 -με βάση κάποιες διατάξεις- που είναι η έναρξη ισχύοντος του 1337/83, θεωρούνται οικισμός. Ουσιαστικά αυτό που λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι αφού λοιπόν οι οικισμοί θεωρούνται εκείνη τη στιγμή ότι δημιουργούνται, με την έννοια του οικισμού, το όριο των οικισμών θα έπρεπε από παλιά, από τις αποφάσεις νομαρχών, να είναι εκεί που ήταν το αραιοδομημένο του 1983. Δηλαδή, δε λέμε τα πολλά σπίτια, λέμε και κάποια σπίτια που ήταν λίγο πιο έξω, αλλά περιλαμβάνονταν στο οικιστικό σύνολο.

Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία αυτού του πρόεδρου του διατάγματος που όπως φαίνεται δεν θα αλλάξει.»

Στις περιοχές όπως το Ατσιπόπουλο και ο Πρινές, με αυτό το προεδρικό διάταγμα τι γίνεται;

«Υπάρχουν και τα Σελλιά στο νότο. Εμείς όταν είχαμε κάνει τον Αδελιανό και τον Πηγιανό κάμπο, είχαμε την ίδια στιγμή καταθέσει και άλλους οικισμούς. Είχαμε καταθέσει τα Σκουλούφια, είχαμε καταθέσει τον Πρινέ, το Ατσιπόπουλο. Είχαμε προχωρήσει και άλλους οικισμούς με βάση τα ισχύοντα τότε. Μετά ήρθαν τα ΤΠΣ, τότε είπαν ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί θα οριοθετηθούν μέσω του ΤΠΣ, αλλά σύμφωνα με την ίδια φιλοσοφία και λογική. Άλλωστε το προεδρικό διάταγμα που είχε βγει πριν 1,5 χρόνο, έλεγε ότι τα όρια των οικισμών θα πάνε όλα εκεί που ήταν τα όρια του νομάρχη. Αυτό όμως το χρονικό διάστημα από το πρώτο προεδρικό διάταγμα του σχεδίου με αυτό που έχει έρθει τώρα είναι εντελώς διαφορετικό. Αλλάξανε τα δεδομένα.»

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;

«Πρακτικά τώρα οι μελετητές, όλοι οι μελετητές σε όλη τη χώρα, θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, δεν είναι κάτι που αφορά το Ρέθυμνο αυτή η απόφαση και είναι μια απόφαση που είναι καθολική είτε είχαν ακυρωθεί τα όρια, είτε δεν είχαν ακυρωθεί. Εδώ δε μιλάμε μόνο για τους ακυρωμένους οικισμούς του Ρεθύμνου, μιλάμε και για τους μη ακυρωμένους. Όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και του Χανίων και του Ηρακλείου.»

Άρα μπαίνει μέσα και ο αδελιανός κάμπος;

«Όχι. Ο αδελιανός και ο πηγιανός κάμπος επειδή, έτσι πήραμε ενημέρωση από τους μελετητές, αυτό μας είπαν, ότι επειδή είχε ήδη συνταχθεί Προεδρικό Διάταγμα, δεν τους αφορά το καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό λοιπόν που έχει γίνει είναι ότι άλλαξε η φιλοσοφία του Προεδρικού Διατάγματος και δεν άλλαξε από το Υπουργείο, άλλαξε με βάση τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το οποίο φυσικά θα δημιουργήσει προβλήματα. Γιατί κάποια ακίνητα, τα οποία μέχρι τώρα ήταν εντός οικισμού, πιθανά να βρεθούν εκτός οικισμού και κάποια σπίτια που πιθανά είχαν δώσει οικοδομικές άδειες εντός οικισμού, τώρα θα βρίσκονται εκτός οικισμού και προφανώς με μεταβατικές διατάξεις που δεν τις έχουμε δει ακόμα.»

Υπάρχουν όμως ιδιοκτήτες που περιμένουν να οικοδομήσουν

«Στις μεταβατικές διατάξεις λέει ότι μέχρι να δημοσιευτεί το προεδρικό διάταγμα, αυτό και φαντάζομαι μέχρι να εγκριθούν και από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα νέα όρια, αυτό πρέπει να διευκρινισθεί, ισχύουν αυτά που ισχύουν μέχρι στιγμής, αυτά που ξέρουμε. Μετά θα ισχύσουν, φαντάζομαι, τα καινούργια όρια, τα οποία θα έρθουν. Αυτά τα καινούργια όρια θα τα δούμε, διότι θα πρέπει να περάσουνε από το Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε Δήμου, στο οποίο εκπονείται ΤΠΣ. Τότε θα τα δούμε κι εμείς, γιατί δεν τα έχουμε.»

Τα νέα όρια, ποιος θα τα ορίσει δηλαδή;

«Τα νέα όρια θα τα ορίσουν οι μελετητές που έχουν αναλάβει το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, με βάση τις οδηγίες του καινούργιου προεδρικού διατάγματος, θα τα καταθέσουν αρμοδίως, αλλά θα τα κοινοποιήσουν και στο Δήμο Ρεθύμνου ή στο Δήμο Αγίου Βασιλείου ή στο Δήμο Αμαρίου, για να λάβει γνώση και το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Κάποιος ο οποίος περιμένει την οριοθέτηση των οικισμών για να ενταχθεί και το ακίνητο μέσα, μπορεί και να μην συμβεί αυτό.

«Ναι. Μπορεί και να μη συμβεί. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα των μελετών, το Ρέθυμνο τουλάχιστον, νομίζω ότι θα πρέπει οι μελετητές να παραδώσουν περίπου σε ένα εξάμηνο. Έγινε και μία συνάντηση στο Υπουργείο, μια σύσκεψη παραγόντων του Υπουργείου και μελετητών, για να τους δώσουν κάποιες οδηγίες ακριβώς πώς θα εφαρμόσουν αυτές τις καινούργιες διατάξεις του προεδρικού διατάγματος. Έτσι για να είμαστε προσεκτικοί, το προεδρικό διάταγμα ούτε αυτό έχει ψηφιστεί ακόμα. Γιατί και με το προηγούμενο, δουλεύανε οι μελετητές ενάμισι χρόνο, σε κάποιες περιοχές. Για το δήμο Αγίου Βασιλείου και το δήμο Αμαρίου είχε κατατεθεί η μελέτη. Τα προσωρινά όρια των οικισμών, η πρώτη φάση, με βάση το παλιό προεδρικό διάταγμα. Θα ξαναλλάξουνε. Αλλά σας λέω, έχουμε ακόμα σχέδιο προεδρικό διατάγματος. Δεν έχουμε ψηφισμένο προεδρικό διάταγμα.»

Για τις παραλιακές περιοχές τι ισχύει;

«Τα δεδομένα είναι ίδια για όλες. Οικισμός θεωρείται κάθε οικιστικό σύνολο που δημιουργήθηκε τουλάχιστο στην απογραφή του 1983 και παλαιότερα. Οι οδηγίες είναι ίδιες. Είναι ίδια για όλους τους οικισμούς είτε είναι παραλιακοί είτε δεν είναι παραλιακοί.»Rethemnos news monogram

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Φρένο» στη δυνατότητα επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ