Σε ετοιμότητα είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τα θέματα της αρμοδιότητας της, όπως οι εντατικοί έλεγχοι, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Για το θέμα αυτό μίλησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντός Ρεθύμνου κ. Μάνος Νικολουδάκης, αναφέροντας και τη σύσκεψη όλων των τμημάτων περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι νέες νομοθεσίες και το νέο πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει από φέτος.
Συνέντευξη: Σταύρος Ρακιντζής
Μιλήστε μας για τη συνάντηση των Τμημάτων Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όλης της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με αφορμή τη νέα σεζόν.
«Έγινε εδώ στο κτίριο της Περιφέρειας στο Ρέθυμνο, η προγραμματισμένη ολομέλεια των τμημάτων περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όλης της Κρήτης, όλης της περιφέρειας. Στη ολομέλεια αυτή παρέστησαν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας, καθώς και όλοι οι προϊστάμενοι των τμημάτων περιβάλλοντος από Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά και από εδώ από το Ρέθυμνο. Η σύσκεψη ήταν πολύωρη και συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και των ελέγχων, γιατί υπάρχει νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Συζητήσαμε τη χρήση του open business, γιατί πλέον σε πάρα πολλές δραστηριότητες γίνονται γνωστοποιήσεις και εμείς πρέπει να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και για τον τουρισμό. Επίσης, συζητήσαμε τις αναρτήσεις των αποφάσεών μας στη διαύγεια, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Μιλήσαμε για τη δυνατότητα διατμηματικών συνεργασιών για ειδικά θέματα όπως χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά πάνω απ' όλα. Είπαμε ακόμη και για την ιδιότητα του επιθεωρητή περιβάλλοντος, γιατί υπάρχει μια σύγχυση με το Υπουργείο. Εμείς εδώ στις Περιφέρειες διενεργούμε περιβαλλοντικούς ελέγχους. Ενώ στο Υπουργείο, τα στελέχη που έχει, λέγονται περιβαλλοντικοί επιθεωρητές. Εμείς είμαστε περιβαλλοντικοί ελεγκτές. Υπάρχει μια διαφοροποίηση, η ουσία δεν αλλάζει σε κάτι. Δηλαδή τα ίδια πράγματα ελέγχουμε εμείς απ' την περιφέρεια και τις ίδιες αρμοδιότητες έχουν και οι περιβαλλοντικοί επιθεωρητές. Απλά λόγω του ότι δε λεγόμαστε επιθεωρητές, υπάρχει μια ανισότητα που αφορά την αμοιβή. Δηλαδή οι επιθεωρητές του περιβάλλοντος του Υπουργείου παίρνουν ένα επίδομα, το οποίο εμείς εδώ στις περιφέρειες δεν το παίρνουμε, γιατί πολύ απλά δεν είμαστε επιθεωρητές, είμαστε ελεγκτές. Αυτό λοιπόν κοιτάμε να δούμε πώς θα το αλλάξουμε γιατί είναι άδικο για όλους, πανελλαδικά, για όλους τους περιβαλλοντικούς ελεγκτές. Δηλαδή, υπάρχει ίση εργασία, αλλά δεν υπάρχει ίση αμοιβή. Επίσης συζητήσαμε και άλλα θέματα όπως η συνεχής επιμόρφωση, καθώς πρέπει να κάνουμε συνεχώς σεμινάρια επειδή αλλάζουν οι νομοθεσίες και έρχονται ευρωπαϊκές οδηγίες. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενήμεροι για να κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά την δουλειά μας προς όφελος των πολιτών, καθώς μιλάμε και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Υπάρχουν και νέοι μέθοδοι, όπως η χρήση των ντρόουνς, που θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ. Υπάρχουν διάφορες νέες τεχνολογίες που πρέπει η περιφέρεια να τις βάλει μπροστά και να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε πίσω από αυτές.»
Οι έλεγχοι φέτος το καλοκαίρι που θα επικεντρωθούν;
«Θα δώσουμε βάρος στους ελέγχους όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων. Δηλαδή, να μην έχουμε διαρροές υγρών αποβλήτων προς τη θάλασσα, γιατί ο τουρισμός, κακά τα ψέματα, αυτό που πουλάει είναι το περιβάλλον και πρέπει να είναι προσεγμένο και καθαρό, έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες μας να φεύγουν και να λένε ότι θα ξανάρθουν. Η εμπειρία μας τόσα χρόνια έχει δείξει ότι ο Έλληνας περιβαλλοντικά είναι ασυνείδητος. Δυστυχώς, ενώ στα λόγια όλοι λένε το περιβάλλον να το προσέχουμε, στην πράξη βλέπουμε ότι όταν δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες κάνουν διάφορες παραβιάσεις της νομοθεσίας. Βλέπουμε βιολογικούς να μη λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργούν, και πολλά άλλα, τα οποία επειδή, δυστυχώς, το περιβάλλον δεν έχει φωνή να μιλήσει, πρέπει εμείς σαν αρμόδια υπηρεσία να κάνουμε αυστηρούς ελέγχους, ώστε να υπάρξει τάξη και συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Να πούμε ότι το νέο πλαίσιο το νομοθετικό ρίχνει πιο πολύ βάρος στη συμμόρφωση παρά στα πρόστιμα. Γιατί αν φτάσουμε στο σημείο των προστίμων, είναι εξαντλητικά. Δηλαδή, σε κλείνουν. Να το πω απλά.»
Αν εντοπίσετε μια παράβαση, ποιες είναι οι συνέπειες;
«Αν εντοπίσουμε μια παράβαση, η οποία γίνεται πρώτη φορά, θα υπάρχουν, συστάσεις έγγραφες να μην ξαναγίνει και δεύτερον συστάσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην ξαναγίνει. Μετά πάμε και ελέγχουμε και αν δεν έχει συμμορφωθεί με τη σύσταση που του έχει γίνει δύο φορές, μία να μην ξαναγίνει και μία τα μέτρα που έλαβε έτσι ώστε να μην ξαναγίνει, τότε προχωράμε στην πράξη βεβαίωσης της παράβασης και επιβάλλεται το πρόστιμο το οποίο με τη νέα νομοθεσία, είναι πάρα πολύ τσουχτερό. Γι' αυτό καλό είναι να τα αποφύγουμε, όλοι δηλαδή, επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, ακόμα και οι Δήμοι, γιατί δεν υπάρχει διαφορά και οι Δήμοι λειτουργούν διάφορες περιβαλλοντικές υποδομές. Όπως σας είπα πριν, βιολογικούς καθαρισμούς που πρέπει να τους λειτουργούν όπως πρέπει, από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που διαθέτουν.»
Για τι πρόστιμα τώρα μιλάμε;
«Υπάρχει ένας καινούριος αλγόριθμος, ο οποίος σας λέω για μία ξενοδοχειακή μονάδα ας πούμε μεσαίας τάξεως, τα πρόστιμα είναι άνω των 100.000 ευρώ. Δεν τον έχουμε εφαρμόσει ακόμα, γιατί τώρα ξεκινάει η σεζόν. Αλλά καλό θα είναι για όλους μας να μην φτάσουμε στην πράξη επιβολής. Είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που λέγεται ΜΕΣ, μοντέλο ενεργειών συμμόρφωσης, το οποίο ρίχνει πιο πολύ βάρος στη συμμόρφωση παρά στα πρόστιμα. Τα πρόστιμα που είναι η τελική φάση εφόσον δεν συμμορφωθείς είναι εξαντλητικά. Είναι δηλαδή πάρα πολύ αυστηρά. Είναι τα πιο αυστηρά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ από συστάσεως της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, από το 1986.»
Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις ποιες είναι;
«Να υπάρχουν παράνομες συνδέσεις υγρών αποβλήτων που να καταλήγουν στη θάλασσα. Να πετάνε μπάζα δεξιά και αριστερά όπου βρούνε, ενώ υπάρχουν αδειοδοτημένες μονάδες εδώ και 4-5 χρόνια που μπορούν οι διάφορες επιχειρήσεις να τα πηγαίνουν εκεί και τα μπάζα να μην καταλήγουν σε ρέματα. Υπάρχουν πάρα πολλές παραβάσεις που πρέπει να τα εντοπίσουμε και ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών, λόγω τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλη τη διεύθυνση περιβάλλοντος, σε όλη την Κρήτη. Δηλαδή όπου εντοπίζουν παραβάσεις, γιατί δεν μπορεί να είμαστε 24 ώρες τη μέρα παντού, όπως καταλαβαίνετε. Θα χρειαζόμασταν γι’ αυτό 20 υπάλληλους και δυστυχώς εδώ είμαστε μόνοασυν δύο. Όπου βλέπουν παραβάσεις, να μας ενημερώνουν και εμείς μετά θα επιλαμβανόμαστε τις συγκεκριμένες παραβάσεις.»

Είναι και οι έλεγχοι για την προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα.
«Τη Δευτέρα στις 7 του μήνα θα κάνουμε μια σύσκεψη παρουσία του Αρχέλων, της κτηματικής υπηρεσίας, των δήμων του Ρεθύμνου και όλων των επιχειρηματιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του παραλιακού μετώπου. Η παραλία μας από το κτίριο Δελφίνι μέχρι και τη Σκαλέτα αποτελεί παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Θα κάνουμε λοιπόν μια σύσκεψη για να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι πρέπει να κάνουν. Δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την νομοθεσία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Έχει αλλάξει μια νομοθεσία όσον αφορά την κτηματική υπηρεσία. Από πέρυσι προσαρμόζουν ένα νέο νόμο. Οπότε θα γίνει μια ενημέρωση σφαιρική σε όλους και προς τους επιχειρηματίες και προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να ξέρει ο καθένας τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει. Ο Αρχέλων θα κατέβει από την Αθήνα. Θα είναι το λιμεναρχείο. Θα είναι η κτηματική υπηρεσία. Θα είναι ο Δήμος. Έχουμε ενημερώσει και το Σύλλογο Εστίασης, να είναι όσοι επιχειρηματίες εμπλέκονται στην παραλία. Δηλαδή κυρίως τα beach bar. Στη σύσκεψη θα είναι και Σύλλογος Ξενοδόχων με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται πάνω στο παραλιακό μέτωπο, για να γίνει ενημέρωση ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.»
Πάντως υπάρχει μια ευαισθησία πάντως με την καρέτα-καρέτα.
«Υπάρχει γιατί έχει καλλιεργηθεί όντως μια κουλτούρα όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί οι περισσότεροι τουριστικοί παράγοντες έχουν καταλάβει ότι η χελώνα είναι σύμμαχος τους, γιατί προσελκύει κόσμο. Προσελκύει επισκέπτες. Γιατί οι περισσότεροι ευρωπαίοι επισκέπτες μας είναι περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι και σου λένε εφόσον υπάρχει καρέτα-καρέτα στο Ρέθυμνο και την προστατεύουν, όπως έχουν δείξει τα αποτελέσματα, θα πάμε στο Ρέθυμνο να δούμε και τη χελώνα και οι ίδιοι ξενοδόχοι προστατεύουν και αυτοί.»