Διαρκώς νέα κόλπα μηχανεύονται απατεώνες προκειμένου να καταφέρνουν να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς από ανυποψίαστους πελάτες τραπεζών.
Μια από τις τελευταίες προσπάθειες των απατεώνων σημειώθηκε στο Ρέθυμνο και το παραλίγο θύμα, ένας Ρεθεμνιώτης από το Αμάρι, το κατήγγειλε στην εφημερίδα μας προκειμένου το περιστατικό να γίνει γνωστό ώστε ο κόσμος να είναι ακόμα πιο προσεκτικός.
Σύμφωνα με την διήγηση του Αμαριώτη (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας) δέχθηκε κλήση στο κινητό του, από το δήθεν λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται. Ο απατεώνας προσπάθησε (που είχε φωνή που έμοιαζε τον λογιστή του θύματος) να τον πείσει ότι είναι δικαιούχος ενός επιδόματος της τάξεως των 260 ευρώ.
Ο Αμαριώτης που ήταν ενημερωμένος σε σχέση με τα επιδόματα, του είπε πως κάνει λάθος και ότι δεν δικαιούται επίδομα. Ωστόσο, ο απατεώνας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του είπε: «Το δικαιούσαι! Εσύ δεν έχεις μια κάρτα που λήγει στο νούμερο …» (του ανέφερε τους τελευταίους αριθμούς της πιστωτικής του κάρτας); Ανυποψίαστος ακόμη ο Αμαριώτης του απάντησε θετικά. «Πότε λήγει;» Ξαναρώτησε ο δήθεν λογιστής. Λήγει … (του είπε την ημερομηνία). Η επόμενη ερώτηση του δήθεν λογιστή αφορούσε το pin της κάρτας. Σε εκείνο το σημείο ο Αμαριώτης κατάλαβε ότι πρόκειται για απατεώνα και του έκλεισε το τηλέφωνο.
Δεν πέρασε όμως ούτε ένα λεπτό και το κινητό ξαναχτύπησε και ένα παρόμοιο νούμερο τον καλούσε και πάλι. Αυτή τη φορά στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μια άλλη φωνή που του είπε ότι είναι από την τράπεζα και ότι κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει το λογαριασμό του και τον καλούσε να του δώσει το pin προκειμένου να μπλοκάρουν την κάρτα πριν καταφέρουν να του αδειάσουν το λογαριασμό.
Ευτυχώς, ο Αμαριώτης, ούτε και αυτή τη φορά το πίστεψε κι έκλεισε το τηλέφωνο, ενώ συγχρόνως επικοινώνησε ο ίδιος με την τράπεζα και τον βεβαίωσαν ότι όντως κάποιος προσπάθησε να παραβιάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο απατεώνας, που προσπάθησε εις διπλούν να του αδειάσει τον τραπεζικό λογαριασμό, όταν πλέον πείστηκε ότι δεν τα κατάφερε έστειλε ένα υβριστικό μήνυμα στον Αμαριώτη, που κατάλαβε την απόπειρα και την σταμάτησε.
Μάλιστα το παρολιγον θύμα έθεσε στη διάθεσή μας τα νούμερα από τα οποία δέχτηκε τις δύο κλήσεις τα οποία είναι: 0065017 και 6940069525
Δημιουργούν ιστοσελίδες κλώνους κι αλλάζουν τα νούμερα των τηλεφώνων
Όπως είναι ήδη γνωστό οι απατεώνες προκειμένου να καταφέρουν να πείσουν τα θύματά τους παραποιούν τους αριθμούς κλήσης ώστε να εμφανίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί των τραπεζών ή δημιουργούν ιστοσελίδες κλώνους με τους πελάτες να θεωρούν πως κάνουν συναλλαγές στην τράπεζά τους.
Κι ενώ στο τηλέφωνο εμφανίζεται ο επίσημος τηλεφωνικός αριθμός της τράπεζας στην άλλη άκρη της γραμμής, μέλη κυκλωμάτων υποδύονται υπαλλήλους της.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η πλαστογράφηση τηλεφωνικών αριθμών, κάνει τους πελάτες να μην ξέρουν ποιος από τους συνομιλητές τους είναι αληθινός υπάλληλος και ποιος ψεύτικος.
Σε μια ακόμα πιο εξελιγμένη μορφή, τα θύματα απάτης μεταφέρονται σε σελίδες κλώνους των τραπεζών. Συνήθως μετά από ένα μήνυμα ότι έχει ακυρωθεί η κάρτα τους.
Συγκεκριμένα, εφαρμογή μετατρέπει τον αριθμό σου σε οποιονδήποτε θέλεις και τα τηλεφωνήματα σου καταγράφονται ψηφιακά στην οθόνη της συσκευής όποιου καλείς με μια ψεύτικη αναγνώριση κλήσης που διαμορφώνεται αναλόγως.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν μάλιστα, ακόμη και βίντεο-οδηγοί .
Ωστόσο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τονίζει πως ποτέ οι τράπεζες δε θα ζητήσουν, όνομα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης ή PIN καρτών και συνιστά σε τέτοιες περιπτώσεις οι πελάτες να κλείνουν το τηλέφωνο και να καλούν οι ίδιοι την τράπεζά τους.