Ως Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης και εκπροσωπώντας τον συνδυασμό “Μαζί για την Αλλαγή” η κ Ειρήνη Κουτσαλεδάκη ,μέσω διαλογικής συζήτησης, ανέπτυξε τις θέσεις του Συνδυασμού πάνω στον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό που χρειάζεται η πόλη και οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου .Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προοπτικές του τόπου με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του.
Η θωράκιση του τόπου μας με έργα που ενδυναμώνουν την ποιότητα ζωής της πόλης ,όπως η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος,η εξεύρεση θέσεων στάθμευσης αλλά και με εκείνα που την προστατεύουν από την κλιματική αλλαγή ,την οικολογική ήπια ανάπτυξη πόρων ενεργειακών, είναι θέματα πρωτεύουσας σημασίας που ο Δήμος δε δείχνει αντανακλαστικά επίλυσης.
Στην ερώτηση των φιλοξενούμενων συμμετεχόντων «Τι δεν πρέπει να κάνει το Ρέθυμνο;»η επισήμανση της παράταξής μας ήταν ότι δεν πρέπει ο Δήμος Ρεθύμνης να κωφεύει στις ενδείξεις των επίσημων στατιστικών που δείχνουν μείωση κατοίκων της Παλιάς Πόλης, αλλά με μελέτη ισόρροπης ανάπτυξης όπου να ανταποκριθεί με σχεδιασμό στην ανάδειξη των μνημείων της, στην δραστηριοποίηση της εστίασης, του εμπορίου,του τουρισμού, στην υποστήριξη των δομών εκπαίδευσης, θρησκείας ,αθλητισμού ,στην εξεύρεση λύσεων σε χώρους στάθμευσης των κατοίκων της.
Επιβάλλεται εκτόνωση της ανάγκης για μια ισόρροπη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει τόσο τον αστικό ιστό όσο και τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές του Δήμου μας. Περιοχές όπως το Αρκάδι, ο Ν. Φωκάς και η Δημ Ενότητα Λαππαίων διαθέτουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες διαχρονικά έχουν υποτιμηθεί και δεν έχουν λάβει την απαραίτητη στήριξη από τα ετήσια και πολυετή προγράμματα του Δήμου. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των επιμέρους ενοτήτων επιβάλλεται να εμπεριέχει στοιχειά μνημείων ιστορίας ,θρησκευτικής λατρείας ,εκπαίδευσης ,έρευνας, λειτουργιών αλλά και ανάπτυξης υποδομών.Η αποκέντρωση είναι το ζητούμενο των επόμενων χρόνων, με οργάνωση τηςενδοχώρας.
Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, είχαμε επισημάνει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.Συγκεκριμένα,προτείναμε:
Την αναβάθμιση των υποδομών στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, με έμφαση στη βελτίωση του οδικού δικτύου και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και την οργάνωση κάθε ενότητας μοντέλου δυναμικά εξελίξιμου και αυτόνομου όπου θα διασυνδέεται με την πόλη και θα λειτουργεί και συνδυαστική εκτονώνοντας το μεγάλο πρόβλημα του Ρεθύμνου ,το κυκλοφοριακό.
Την ανάπτυξη αστικής οργανωμένης συγκοινωνίας σε όλα τα χωριά της ενδοχώρας όπως του Καμπανού, αλλά και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής μέσω της παροχής κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών και την προώθηση τοπικών προϊόντων .Έτσι οι νέοι των οικισμών θα παραμείνουν στα χωριά ενασχολούμενοι με τον πρωτογεννή τομέα, δίνοντας και άλλη προοπτική στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Την ανάπτυξη του βιώσιμου αγροτουρισμού, αξιοποιώντας τα φυσικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της υπαίθρου. Με δημιουργία σχολών που προωθούν την κτηνοτροφία και τη γεωργία υπακούοντας στις ιδιαιτερότητες της κλιματικής αλλαγής.
Την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας, ώστε οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή.
Προτείναμε, επίσης, την κατανομή των δημοτικών πόρων για την επόμενη πενταετία με βάση τη συμβολή κάθε ενότητας στο ΑΕΠ και την αναπτυξιακή της δυναμική. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τη σημασία των περιοχών που, παρά τη διαχρονική τους συνεισφορά, έχουν παραμείνει στο περιθώριο της αναπτυξιακής πολιτικής.
Η κατασκευή του Στρατηγικού Προφίλ του Ρεθύμνου αποτελεί ευκαιρία για έναν ουσιαστικό διάλογο και για τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για το μέλλον του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με προτάσεις και ιδέες που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας