Ο Αντώνης Ξηρουδάκης είναι πρακτικός και πρόσφατα αναγνωρισμένος δάσκαλος της τεχνικής Bowtech
από την ακαδημία της Αυστραλίας, μοναδικής στο κόσμο με δικαιοδοσία στην διάδοση, διασφάλιση και μετάδοση της τεχνικής
Ο κ. Ξηρουδάκης μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μέθοδο, η οποία επικεντρώνεται στην ικανότητα του δικού σας σώματος για αυτοθεραπεία, βοηθώντας το να ξεπεράσει προβλήματα που το ταλαιπωρούν.
Τι είναι το Bowtech;
Το Bowtech είναι μια φυσική, ολιστική και μη επεμβατική μέθοδος, την οποία εμπνεύστηκε ο Tom Bowen στην Αυστραλία στα μέσα του 1950.
Οι χαρακτηριστικές κινήσεις Bowen εφαρμόζονται με καθορισμένη σειρά πάνω στους μύες, τους τένοντες και το συνδετικό ιστό, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι κινήσεις πρέπει να είναι σταθερές, ελεγχόμενες, αργές και προσεκτικές, για να προκαλέσουν μια ήπια δόνηση, που θα σημάνει την έναρξη της ροής μηνυμάτων και ενέργειας μέσω του νευρικού συστήματος, η οποία θα διεγείρει και θα ενισχύσει την χαλάρωση του οργανισμού.
Μεταξύ των κινήσεων αυτών υπάρχουν ολιγόλεπτες παύσεις, ώστε να δοθεί χρόνος στο σώμα να χαλαρώσει και να ανταποκριθεί στην τεχνική. Ο χρόνος των παύσεων ποικίλει, ανάλογα με τις σωματικές ανταποκρίσεις που παρατηρούνται. Ανταπόκριση θεωρείται οτιδήποτε συμβαίνει μετά το τέλος μιας κίνησης ή συνεδρίας. Πιθανές ανταποκρίσεις είναι, π.χ., αισθήματα κίνησης, ροής, θερμότητας, μουδιάσματος ή και βαθιάς χαλάρωσης . Ωστόσο μια συνεδρία θεωρείται επιτυχής ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανταποκρίσεις.
Η χαλάρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας Βοwtech, εξαρτάται από δύο βασικές προϋποθέσεις: α) ο ασκών το Bowtech πρέπει κατά τη διάρκεια των παύσεων να αποχωρεί από το χώρο της συνεδρίας και β) δεν επιτρέπεται να συνομιλεί με το δέκτη.
Σε αντίθεση με άλλες τεχνικές στο Βowtech η οικονομία κινήσεων (άρα και σαφών μηνυμάτων προς το σώμα) είναι επιβεβλημένη. Όσο λιγότερες κινήσεις γίνονται, τόσο πιο δυναμικό το αποτέλεσμα. Κινήσεις περισσότερες από τις αναγκαίες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής. Οι περισσότερες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα το πρώτο 24ωρο μετά τη συνεδρία. Οι ανταποκρίσεις μπορούν ωστόσο να συνεχιστούν μέχρι και δέκα ημέρες μετά τη συνεδρία. Αμέσως μετά τη συνεδρία το σώμα αρχίζει να επαναπροσδιορίζει τη στάση του, με αποτέλεσμα το επιβεβλημένο μετά τη συνεδρία συχνό περπάτημα, να διατηρεί αυτή την ορθή στάση. Επίσης το νερό βοηθά να μαλακώσει η περιτονία και διευκολύνει έτσι το σώμα να διατηρεί αυτή τη βέλτιστη στάση. Απαραίτητες, λοιπόν, προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της συνεδρίας είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού και η κίνηση (κυρίως το περπάτημα) .
Η τεχνική Bowen δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλες μεθόδους, διότι ακυρώνεται το ήπιο μήνυμα που στέλνει στο σώμα.
Το Bowtech συνήθως εφαρμόζεται σε ένα κρεβάτι του μασάζ και πάνω από ελαφρά ρούχα.
Ποιός μπορεί να ωφεληθεί από το Bowtech;
Το Bowtech είναι χρήσιμο για όλους.
Καθώς οι κινήσεις είναι ιδιαίτερα απαλές είναι κατάλληλο για βρέφη, έγκυες, ηλικιωμένους. Πολλοί άνθρωποι με καλή υγεία απολαμβάνουν τακτικά την τεχνική Bowen, αποζητώντας περισσότερη αρμονία, περισσότερη ενέργεια και μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας στο σώμα τους. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας δεν χρησιμοποιούνται μηχανήματα, ουσίες η οποιοδήποτε βοηθητικό μέσο, πέρα από τα χέρια του πρακτικού της τεχνικής .Το 70% των ανθρώπων που δέχονται την συνεδρία κατά την διάρκεια της, βρίσκονται σε βαθιά χαλάρωση που πολλές φορές τους οδηγεί σε ελαφρύ ύπνο. Απαραίτητος κανόνας είναι η επανάληψη της συνεδρίας όχι ποιο συχνά από της 7 ημέρες, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η ιστορία του Bowtech
O Τhomas Ambrose Bowen (1916-1982) και θεμελιωτής της τεχνικής Bowen, άρχισε από πολύ μικρή ηλικία να δείχνει ενδιαφέρον για τις μεθόδους ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και μέσω συνεχούς παρατήρησης διαπίστωσε, ότι συγκεκριμένοι χειρισμοί σε διάφορα σημεία του σώματος επέφεραν θετικά αποτελέσματα στα σημεία αυτά. Η γυναίκα του, που υπέφερε από βαριάς μορφής άσθμα, ήταν η πρώτη που δέχτηκε στο σώμα της την τεχνική του, της οποίας η υγεία αποκαταστάθηκε πλήρως με τη βοήθεια της μεθόδου που είχε ανακαλύψει. O Bowen διατηρούσε μια κλινική στο Geelong, στη Βικτώρια της Αυστραλίας, όπου, σύμφωνα με μια έρευνα της τοπικής κυβέρνησης, έβλεπε περίπου 13.000 ανθρώπους το χρόνο. Δεδομένου ότι απαιτείται ένα διάστημα επτά ημερών ανάμεσα στις συνεδρίες και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονταν μόνο 2-3 συνεδρίες, ο αριθμός των ανθρώπων ανά χρόνο ήταν εκπληκτικός.
Το 1974 ο Βowen γνώρισε τον οστεοπαθητικό Oswald Rentsch και παρόλο που ο Rentsch δε γνώριζε τίποτα για το έργο του Bowen, του ζήτησε να τον εκπαιδεύσει. Στη διάρκεια των επόμενων 2,5 χρόνων ο Rentsch μελέτησε την τεχνική και τελικά εξουσιοδοτήθηκε από τον Bowen να καταγράψει τις ανακαλύψεις και το έργο του. Επιθυμία του Bowen ήταν ο Ossie και η γυναίκα του Elaine, να αρχίσουν να διδάσκουν την τεχνική του μετά το θάνατό του.
Το πρώτο σεμινάριο έγινε στην Αυστραλία το 1986 και το 1987 ο Ossie και η Elaine ίδρυσαν την Ακαδημία Bowen Αυστραλίας. Έκτοτε, έχουν εκπαιδευτεί στην Τεχνική Bowen 20.000 άτομα σε 30 χώρες από 80 αναγνωρισμένους εκπαιδευτές.
Στην Ελλάδα το Bowtech διδάσκεται από τον Ανδρέα Ζόππο, ανώτερο εκπαιδευτικό στέλεχος της Ακαδημίας Bowtech Αυστραλίας και δια βίου επίτιμο μέλος του Αυστραλιανού Σωματείου Βowtech και άλλους αναγνωρισμένους δασκάλους της τεχνικής.
Το 2001 ιδρύθηκε και το Σωματείο Bowtech Ελλάδας, το οποίο συνεργάζεται στενά με την Ακαδημία Bowtech Αυστραλίας, για την προώθηση της τεχνικής στο ευρύτερο κοινό.
Αθηνά Πετρακάκη