Κατόπιν της αναγκαιότητας της διατροφής του ανθρώπου , που αναφέρθηκα σε μια από τις τελευταίες εργασίες μου , το ερώτημα που ξεπροβάλλει είναι εάν όλες οι τροφές που προσφέρονται στον άνθρωπο για κατανάλωση είναι ωφέλιμες ή ακόμη και βλαβερές . Η απάντηση είναι ότι ανάλογα της κατάστασης της υγείας μας , της ιδιοσυγκρασίας μας , του είδους της εργασίας μας , του τόπου που διαβιούμε είναι άλλες ωφέλιμες και άλλες βλαβερές.
Παρακάτω θα αναφερθώ σε αυτές τις τροφές , για άτομα που δεν έχουν προβλήματα υγείας , όσο το δυνατό περιληπτικά, για να μην κουράσω .
-ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας είναι να τον τρέφουμε υγιεινά , γιατί αυτές τον σφυρηλατούν , τον διατηρούν στη ζωή και κατά συνέπεια αποδίδει αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα του σωματικά και πνευματικά .
Τις ωφέλιμες τροφές θα μπορούσαμε να τις επιμερίσουμε σε αυτές που συντηρούν το σώμα , που βελτιώνουν την απόδοση των αθλητών , σε αυτές που τονώνουν τον εγκέφαλο , σε αυτές που συμβάλλουν στην ανάρρωση του ασθενούς , την παιδική ανάπτυξη και τέλος σε αυτές που συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του γήρατος .
Γενικά ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά
Φρούτα
1.Μπανάνα Είναι εξαιρετική πηγή καλίου , μεταλλικά στοιχεία , που συμβάλουν στην διατήρηση και καλή απόδοση του μυϊκού συστήματος του ανθρωπίνου σώματος
2.Πορτοκάλι Το πιο δημοφιλές φρούτο διεθνώς , περιέχει βιταμίνες C ,Α ,Β και διάφορα μεταλλικά στοιχεία Κ,Ca ,Fe I,F,Mn Na και Zn
-Ακτινίδιο Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας .
-Ρόδι Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε ,σίδηρο , κάλιο , φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες , προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες , το αγγειακό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης .
-Αβοκάντο Πλούσιο σε βιταμίνες Κ.C, Ε , φυτικές ίνες , φυλλικό οξύ , κάλιο και μόνο ακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και βελτιώνουν την καλή . Έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Υπάρχουν και άλλα φρούτα που συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου , όπως μύρτιλα , γκρέιπφρουτ , σμέουρα , μήλα , αχλάδια , σταφύλια , κεράσια , βερίκοκα , μούσμουλα Όλα τα παραπάνω φρούτα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου , με την προϋπόθεση ότι πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων
-Λαχανικά
Τα λαχανικά που όλοι γνωρίζουμε και συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου είναι τα παρακάτω
Ντομάτα , μελιτζάνα , κολοκύθι , σέσκουλα , μανιτάρια , φινόκιο ή μαραθόριζα , σκόρδο , γλυκοπατάτα , πατζάρια , σπανάκι , κουνουπίδι , κρεμμύδι
Κάθε ένα από τα παραπάνω λαχανικά περιέχουν διαφορετικές ή παρόμοιες βιταμίνες , διάφορα μεταλλικά στοιχεία , αντιοξειδωτικές ουσίες , που συμβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου, με την προϋπόθεση να μην περιέχουν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων
-Όσπρια
Τα όσπρια είναι μια διατροφή αρκετά σημαντική στον οργανισμό μας , γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , υδρογονάνθρακες , φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες .
Τα σπουδαιότερα είναι .Οι φακές , ρεβίθια , φάβα, φασόλια , ξερά κουκιά
-Ξηροί καρποί
Σημαντική διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό , γιατί περιέχονται βιταμίνες , μεταλλικά στοιχεία , πρωτεΐνες .
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα αμύγδαλα το βασιλιά των ξηρών καρπών , λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών των και της εκτεταμένης παγκόσμιας κατανάλωσης των σε όλο τον κόσμο. Περιέχουν βιταμίνες Ε , Β1(θειαμίνη) Β2, μεταλλικά στοιχεία ασβεστίου και σιδήρου , καθαρή πρωτεΐνη 18% και πολύ καλή πηγή μόνο ακόρεστων λιπαρών , που συμβάλλουν στην μείωση της κακής χοληστερίνης , διατηρώντας την καλή χοληστερίνη (HDL)
Καρύδια Αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση
-Ζωικές τροφές
Κρέατα
Είναι τα γνωστά- μοσχάρι , χοιρινό , αρνί , κοτόπουλο Είναι απαραίτητη διατροφή στον άνθρωπο ιδιαίτερα το μοσχάρι , γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και παρέχει το σημαντικότερο μεταλλικό στοιχείο το σίδηρο που βοηθά στην σύνθεση του αίματος
Η κατανάλωση των θέλει μεγάλη προσοχή , γιατί εκτός από το κοτόπουλο , συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερίνης , της κρεατίνης , του ουρικού οξέος
Βλαβερές τροφές
Επιβλαβή τρόφιμα είναι βασικά τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί με την βοήθεια ακατάλληλων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων , χωρίς κανένα έλεγχο .Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται κάτω από ειδικές συνθήκες με τη χρήση συγκεκρι-
-μένων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που διασπώνται σε σύντομο χρόνο , κάτω από υπεύθυνη εποπτεία. Μόνο τα ολικής καταπολέμησης τρόφιμα είναι εντελώς απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα .
Επιβλαβή επίσης τρόφιμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες , είναι αυτά που επηρεάζουν ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα , καρκινοπαθείς , με διαταραχή του μεταβολισμού των , ανθρώπων που δεν γυμνάζονται ή διαβιούν σε περιοχές της γης με θερμό κλίμα .