Δεν είναι δυνατό να φαντασθεί κανείς τη τόσο θετική επίδραση του γνωστού μπαχαρικού κουρκουμά , στη μείωση του καρκίνου του εντέρου στον ανδρικό πληθυσμό κατά 40% και όχι μόνον όπως θα δούμε παρακάτω . Ο κουρκουμάς είναι το γνωστό καρύκευμα κίτρινου χρώματος , που προσδίδει ευχάριστη γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο , αλλά έχει και σημαντική προστιθέμενη αξία στην υγεία του ανθρώπου .
Ποια η προέλευση του κουρκουμά
Ο κουρκουμάς ή κουρκουμίνη από τη λέξη <<KurKum>> που σημαίνει κρόκος , είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με ύψος περίπου ένα μέτρο , έχει προέλευση τροπικές περιοχές όπως η Νότια Ασία και Πολυνησία .Το φυτό ευδοκιμεί σε περιοχές με υψηλή βροχόπτωση και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (20-30οC) H ρίζα και το ρίζωμα αποτελούν τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται, τα οποία μετά τη συλλογή τους καθαρίζονται, αποξεραίνονται και θρυμματίζονται, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη σκόνη
Που χρησιμοποιείται ο κουρκουμάς
-Στην παραδοσιακή κινέζικη διατροφή και ινδική διατροφή με πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες , αλλά και σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα
-Ως αρωματική ουσία , λόγω του περιεχομένου αιθέριου ελαίου
-Ως χρωστική ουσία στην Παρασκευή τροφίμων (βούτυρο , τυρί , προϊόντα αρτοποιίας )
- Στην φαρμακοποιία για τη θεραπεία της ακμής και των δυσχρωμιών του δέρματος
Αντιφλεγμονώδη δράση και αντινεοπλασματικά αποτελέ-σματα
Ο Robert E Carroll διαπίστωσε με μια μελέτη του , ότι η βασική χημική ουσία του κουρκουμά η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη και αντινεοπλασματική δράση . Συγκεκριμένα παρατήρησε τη μείωση κατά 40% του αριθμού των βλαβών στο έντερο , λόγω θετικής επίδραση στους δυσπλαστικούς αδένες του, που είναι πρόδρομοι του καρκίνου
Ακόμη συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών του εντέρου , όπως η ελκώδη κολίτιδα. Μάλιστα εκείνη που κατανάλωναν δύο(2) γρ.κουρκουμίνης την ημέρα , συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής τους αγωγής , είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνουν σε ύφεση από εκείνους που μόλις έλαβαν τα φάρμακα τους .
Η συμβολή στη μνήμη
Ο κουρκουμάς μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει και στη μνήμη .Οι ερευνητές έχουν αποφανθεί μέσω κλινικών δοκιμών ότι η λήψη 90 χιλιοστόγραμμων κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα πάνω από ενάμιση χρόνο θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση της μνήμης , εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της και να συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνισης Αλτσχάιμερ .
Βοήθεια στην οστεοαρθρίτιδα
Πριν την παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση της εν λόγω ασθένειας στην Αρχαία Κίνα είχε χρησιμοποιηθεί η κουρκουμίνη για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας .
Επίσης μειώνει τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα Χρειάζονται όμως περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αυτή η διαπίστωση .
Καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων
Ο κουρκουμάς με τη βοήθεια της κουρκουμίνης και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της , συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων , τη μείωση της LDL χοληστερόλης ,στην υπεροξείδωση των λιπιδίων και την πρόληψη σχηματισμού θρομβώσεων .Ακόμα έρευνα στην Τουρκία έδειξε πως η κατανάλωση κουρκουμά , ήταν μία από τις πιο συχνές εναλλακτικές φυσικές θεραπείες που επιλέγουν τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα .
Κατάθλιψη
Η κουρκουμίνη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
Δράση ενάντια στον διαβήτη
Τελευταία μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη έχει ιδιότητες όπως η μείωση της παραγωγής ηπατικής γλυκόζης , η καταστολή της φλεγμονώδους απόκρισης που προκύπτει από
την υπεργλυκαιμία και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη , μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος και κατεπέκταση των συνεπειών της αύξησης της γλυκόζης στον ανθρώπινο οργανισμό .
Ας λάβουμε υπόψη μας όλα τα αγαθά της φύσης