Για τα άτομα που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, η συνήθης θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν και από τη μία, οι αγωγές αυτές ρυθμίζουν τη χημεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών, είναι εξίσου υπεύθυνες για μεταβολικές παρενέργειες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία, που εκτός από ανησυχητικές για την υγεία, είναι και παράγοντες που συμβάλλουν στη διακοπή των αγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της ζωή των ασθενών.
Ως μέσο εξισορρόπησης των αρνητικών παρενεργειών των αγωγών αυτών, νεότερη πιλοτική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford συμπέρανε πως η κετογονική δίαιτα όχι μόνο αποκαθιστά τη μεταβολική υγεία αυτών των ασθενών όσο συνεχίζουν τα φάρμακά τους, αλλά βελτιώνει περαιτέρω την ψυχική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Psychiatry Research, υποδηλώνουν ότι η διαιτητική παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό βοήθημα στη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.
Οι πρώτες παρατηρήσεις της επικεφαλής συγγραφέως της μελέτης, Δρ Laura Saslow, Ph.D., αναπληρώτριας καθηγήτριας συμπεριφοράς υγείας και βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Michigan, πιστοποιημένη στην παχυσαρκία και την ψυχιατρική, ήρθαν όσο ήταν ήδη φοιτήτρια ιατρικής και εργαζόταν σε κλινική παχυσαρκίας. Εκεί, η περίπτωση ενός ασθενούς με ανθεκτική στη θεραπεία σχιζοφρένεια της τράβηξε την προσοχή, καθώς οι ακουστικές ψευδαισθήσεις υποχώρησαν με την κετογονική δίαιτα.
Η παρατήρηση αυτή την ώθησε ψάξει στην ιατρική βιβλιογραφία. Όπως ανακάλυψε, υπήρχε ένα μακρύ ιστορικό επιτυχίας στη χρήση κετογονικής δίαιτας για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, αλλά λίγες αναφορές σχετικά με τη χρήση της κετογονικής δίαιτας για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας. Έτσι, δόθηκε το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση.
Θετικός ο συνδυασμός
Στην τετράμηνη πιλοτική δοκιμή, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 21 ενήλικες συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, λάμβαναν αντιψυχωσικά φάρμακα και είχαν μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερτριγλυκεριδαιμία, δυσλιπιδαιμία ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια κετογονική δίαιτα, με περίπου 10% των θερμίδων από υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και 60% από λίπος, χωρίς να καταμετρούν τις θερμίδες. Επιπλέον, τους δόθηκαν βιβλία μαγειρικής κέτο και πρόσβαση σε έναν σύμβουλο υγείας.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσο πιστοί έμειναν οι συμμετέχοντες στις διατροφικές οδηγίες μέσω εβδομαδιαίων μετρήσεων των επιπέδων κετονών στο αίμα. Οι κετόνες είναι οξέα που παράγονται όταν το σώμα διασπά το λίπος -αντί για γλυκόζη- για ενέργεια. Μέχρι το τέλος της δοκιμής, 14 ασθενείς ήταν πλήρως αφοσιωμένοι, έξι ήταν λιγότερο αφοσιωμένοι και μόνο ένας δεν ήταν αφοσιωμένος. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορες ψυχιατρικές και μεταβολικές αξιολογήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής.
Όπως συμπέραναν, οι συμμετέχοντες έχασαν 10% του σωματικού τους βάρους, μείωσαν την περίμετρο της μέσης τους κατά 11% και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, τριγλυκερίδια, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα ψυχιατρικά οφέλη ήταν επίσης εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες βελτιώθηκαν κατά 31% σε μια ψυχιατρική αξιολόγηση της ψυχικής ασθένειας, γνωστή ως κλίμακα κλινικών συνολικών εντυπώσεων, με τα τρία τέταρτα της ομάδας να παρουσιάζουν κλινικά σημαντική βελτίωση. Συνολικά, ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Ως προς την εξήγηση πίσω από αυτά τα θετικά αποτελέσματα, η Δρ Laura Saslow επισημαίνει ότι υπάρχουν όλο και και περισσότερες ενδείξεις ότι οι ψυχιατρικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή οφείλονται σε μεταβολικά ελλείμματα στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν τη διεγερσιμότητα των νευρώνων. Συνεπώς, οι ερευνητές εικάζουν ότι όπως ακριβώς η κετογονική δίαιτα βελτιώνει τον υπόλοιπο μεταβολισμό του σώματος, έτσι βελτιώνει και τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.
ygeiamou.gr