ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

25 Οκτώβριου Παγκόσμια ημέρα κατα του καρκίνου του μαστού

0

Τέχνη γένους Θηλυκό

Η τέχνη έχει εμπνευστεί πολλές φορές από την γυναίκα, την έχει μυθοποιήσει, την έχει αποτυπώσει σε καμβά, την έχει κάνει γλυπτό. Από την γυναίκα είχαν επηρεαστεί και οι αρχαίοι Έλληνες και είχαν δημιουργήσει μια κούπα σε σχήμα γυναικείου στήθους. Αυτή η κούπα ταξίδεψε μέσα στον χρόνο και μας παρουσιάζεται στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, από το εργαστήρι κεραμικής e&a ceramics. Εμπνευσμένοι από την αρχαία Ελλάδα και επηρεασμένοι από τα σημερινά δεδομένα, δημιουργούν την δικιά τους κούπα «μαστός» θέλοντας να δημιουργήσουν μια γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, όπως λένε οι ίδιοι.

Η κούπα αυτή χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια, στην αρχαία Ελλάδα, ενώ τώρα ανήκει στην συλλογή «κεραμικά που διηγούνται μια ιστορία» (“ceramics that tell story”). Μέσα από την συλλογή αυτοί οι δύο καλλιτέχνες θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα μέσα από καθημερινά αντικείμενα. Το μήνυμα που διαδίδουν μέσα από αυτή την κούπα που θυμίζει γυναικείο στήθος δεν θα μπορούσε να μην αφορά αυτό που απεικονίζει, και πιο συγκεκριμένα μια πολύ σοβαρή πάθηση για το γυναικείο στήθος.

Για πολλούς είναι ταμπού και απαγορευμένο να μιλούν για τον καρκίνο, για κάποιους όμως είναι πηγή έμπνευσης, δύναμης και θέλησης. Έτσι μέσα από την κούπα «μαστός» το εργαστήρι κεραμικής e&a ceramics παροτρύνει κάθε γυναίκα να νοιαστεί για τον εαυτό της και να μην αμελεί την καθιερωμένη ετήσια εξέταση, ούτε την συχνή αυτοεξέταση που πολλές φορές μπορεί να σώσει ζωές.

Όσο αφορά τον καρκίνο του μαστού, που αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό. Όσον αφορά στις γυναίκες όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όχι όμως στον ίδιο βαθμό.Τα στατιστικά στοιχεία είναι αρκετά για να πείσουν κάθε γυναίκα να προγραμματίσει μια εξέταση με τον γιατρό της, καθώς στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο, όμως, ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%.Μέσα από αυτά στοιχεία αυτά διαπιστώνουμε πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Τα αίτια της εμφάνισης της νόσου είναι μεταξύ άλλων, η κληρονομικότητα, το ιστορικό καρκίνου, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και έλλειψη άσκησης και η ηλικία, καθώς ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία αλλά τα ποσοστά αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι ηλικιακές κλίμακες. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του μαστού στις 25 Οκτωβρίου το εργαστήρι e&aceramics θα δώσει εκατό κούπες «μαστός» για την εκδήλωση που θα γίνει στο Ρέθυμνο από τον σύλλογο «Μανούλες του Ρεθύμνου» προκειμένου να δοθούν σε γυναίκες που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση για να μην ξεχνούν ότι πρέπει να προσέχουν και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Κέντρο Κρητικής και Λαϊκής Τέχνης (ΕΟΜΜΕΧ), Κριτοβουλίδου 17 και ώρα 18:00, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

Μουάτσου Αρσινόη 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ