ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση - ομιλία από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ρεθύμνου

0

Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 11:30, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Ομιλιών του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου, έλαβε χώρα η προγραμματισθείσα εκδήλωση- ομιλία από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ρεθύμνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος Μανουσάκης Γεώργιος, εφημέριος της κοινότητας Χρωμοναστηρίου, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, λόγω της απουσίας του στους Αγίους Τόπους, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, ο  Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γεώργιος, ο Επιτελάρχης της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού – « V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ» Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Σαριδάκης Στυλιανός, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Ξυπολυτάς Νικόλαος, Εκπρόσωπος της 115 Πτέρυγας Μάχης, Εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ  Ν. Ηρακλείου- Λασιθίου κ. Καλογεράκης Σταύρος, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνου, καθώς και του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ, ο Καθηγητής Μανούσος Μαραγκάκης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων,  εκπρόσωποι του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Ν. Ρεθύμνου, Σπουδαστές του Πανεπιστημίου Κρήτης, πλήθος εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων, καθώς και μεγάλος αριθμός κοινού.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης της Ε.Α.Α.Σ, Ταξχος ε.α. κ. Κωνσταντάκης Π. Αντώνιος, αφού καλωσόρισε τους παρισταμένους, τους ευχαρίστησε για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση και ανάγνωσε επιστολή του Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ Υποστρατήγου ε.α. κ. Δανιά Ευάγγελου, ο οποίος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σε όλους τους συναδέλφους και στους σεβαστό Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό κ. Μανούσο Παραγιουδάκη, και παρακάλεσε να μεταβιβαστούν τα συγχαρητήριά του στους ομιλητές και οι ευχαριστίες του στους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Το συντονισμό της ομιλίας είχε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος λόγω της βαθειάς του γνώσης στα θέματα Αιγαίου- Ανατολικής Μεσογείου, και με την μακρά του εμπειρία ως υπευθύνου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην αντιμετώπιση των συχνών προκλήσεων και αμφισβητήσεων του status quo στο Αιγαίο και την Κύπρο, από τους Τούρκους, προσέδιδε μία συνοχή στην όλη συζήτηση, μέσω των εύστοχων και εμπεριστατωμένων σχολίων του.

Στην παραπάνω ομιλία με σύντομες, λόγω χρόνου, εισηγήσεις, οι διακεκριμένοι καθηγητές: κ. Ξενάκης Δημήτριος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Τσάκωνας Παναγιώτης Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Υφαντής Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πλαισίωσαν την ομιλία του Λοχαγού (ΠΖ), Υποδιοικητή του Τ.ΕΘ. Ρεθύμνου και Υποψήφιου Διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παπαδάκη Κωνσταντίνου, η οποία είχε θέμα: «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδος- Τουρκίας: Προβλήματα, Τρέχουσα Κατάσταση & Προοπτικές».

Οι ομιλητές ανέπτυξαν ξεχωριστές προσεγγίσεις από διαφορετικά αναλυτικά πρίσματα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα των υδρογονανθράκων και της ΑΟΖ. Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ξενάκης Δημήτρης αναφέρθηκε ειδικότερα στις συστημικές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Ελληνικής πολιτικής στην περιοχή.  Ο Αναπλ. Καθηγτής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ.Υφαντής Κώστας ανέλυσε την Τουρκική Πολιτική της τελευταίας δεκαετίας ασκώντας συστηματική κριτική στο δόγμα Νταβούτογλου και ανέδειξε τους κινδύνους από μια πιθανή διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσάκωνας Παναγιώτης αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και στον καταλυτικό ρόλο των Ερντογάν - Νταβούτογλου στις διεθνείς σχέσεις, στους περιφερειακούς συσχετισμούς και ειδικότερα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κλείνοντας την εκδήλωση ο Λγος κ. Παπαδάκης Κων/νος αναφέρθηκε στα Στρατηγικά βήματα της Ελλάδας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ πρώτα με τις άλλες όμορες χώρες και έπειτα με την Τουρκία καθώς και στη σημασία των νομικών δεδικασμένων του Δ.Δ.Χάγης έως και σήμερα σε μία ενδεχόμενη προσφυγή των δύο χωρών σε αυτό.

Κατά κοινή ομολογία, τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν από τους παραπάνω αναφερθέντες, ήταν άκρως ενδιαφέροντα, επιμορφωτικά και οι ομιλητές απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούσαν την Ελληνική και Τουρκική Εξωτερική Πολιτική, τις διακρατικές σχέσεις των δύο γειτόνων χωρών, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες χωρών της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και τις ευρύτερες γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, επέδωσε αναμνηστικά της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στους ομιλητές, τιμής ένεκεν. Ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Μουσείου Ανχη (ΠΖ) κ. Μιχελάκη Εμμανουήλ, την 5η Ταξιαρχία Πεζικού – «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», οι οποίοι διέθεσαν στην Ένωση τον υπέροχο αυτό χώρο του Μουσείου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου, τα Μέλη του και τον Πρόεδρό του κ. Καπαρό Εμμανουήλ, οι οποίοι παρέθεσαν παραδοσιακό κέρασμα στους παρευρισκομένους, καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι διέθεσαν μεγάλο μέρος του ελευθέρου τους χρόνου για την διοργάνωση και εν τέλει την επιτυχή έκβαση της εκδηλώσεως. Κλείνοντας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάλογη εκδήλωση στο εγγύς μέλλον.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ