ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμήθηκε ο Πρύτανης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γιώργης Κλάδος

0

ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

«Πρύτανη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε τον πρώην Δήμαρχο Ανωγείων Γιώργη Κλάδο ο σημερινός δήμαρχος της ορεινής κωμόπολης κ. Μανώλης Καλλέργης, κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε τον χώρο του ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτη στα Ανώγεια, όπου  ο Δήμος Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης ΑΑΕ-ΟΤΑ, πραγματοποίησε την ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων στο χώρο του κέντρου ενημέρωσης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, σε “Αίθουσα Γεώργιος Ι.Κλάδος” προς τιμήν του σπουδαίου αγωνιστή και πρώην δημάρχου Ανωγείων. Παρόν στην εκδήλωση ο ίδιος ο π.δήμαρχος Ανωγείων κ.Κλάδος με τη σύντροφο της ζωής του Βαγγελιώ, περιστοιχισμένος από πολλούς επίσημους φορείς και απλούς πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να τον τιμήσουν. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης,ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός, ο Βουλευτές Ηρακλείου κ. Σπύρος Δανέλλης και Νίκος  Ηγουμενίδης, πρώην δήμαρχοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ο Γεώργιος Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1923. Γιος του Γιάννη Κλάδου αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά. Πήγε στο δημοτικό σχολείο Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τελείωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου. Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δε του επέτρεψε να πάρει πτυχίο. Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση τη περίοδο της Κατοχής ανέντακτος στην αρχή και στη συνέχεια από τις τάξεις του ΕΑΜ. Ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ και μέλος του Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης. Η πρώτη μέρα του πολέμου για τον έφηβο τότε Γεώργιο Κλάδο υπήρξε η συμμετοχή του στον Λατζιμά μαζί με άλλους Ανωγειανούς για να στηρίξουν τους ένοπλους μαχητές στην Μάχη της Κρήτης. Στην διάρκεια της δικτατορίας εξέδιδε και κυκλοφορούσε την παράνομη εφημερίδα “Ξαστεριά”. Παρέμεινε στην παρανομία για 5 χρόνια ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά στη ζωή του 8 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αι Στράτη.

Εξελέγη δήμαρχος Ανωγείων το 1965 μέχρι το 1967 όπου η Χούντα τον απέλυσε αμέσως και τον οδήγησε για πέντε χρόνια στην παρανομία. Μετά τη πτώση της δικτατορίας εξελέγη δήμαρχος συνολικά από το 1975 έως το 1990. Ανάμεσα στις πολλές καινοτόμες ιδέες και πράξεις του ήταν η ίδρυση του ΑΚΟΜΜ το 1988 του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος και του ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι το 2002. Ιστορία στα Ανώγεια έγραψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Μάνο Χατζιδάκη και άλλους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές.

Στην σύντομη αλλά συγκινητική ομιλία του ο τιμώμενος ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ήρθε η Δικτατορία. Κατάφερα να διαφύγω. Άφησα φαίνεται μια καλή εντύπωση στα Ανώγεια για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκα και άρχισε η πεντάχρονη παρανομία. Το τι σημαίνει αυτό δε θα σας πω με πολλές λεπτομέρειες. Σας λέω μόνο ότι εγώ κοιμήθηκα και σε μεγάλα ξενοδοχεία. Στο “Seraton” της Αλεξάνδρειας, στη “Μεγάλη Βρετανία” στην Αθήνα, αλλά και άλλες περιόδους κοιμήθηκα και σε σπηλιές και είχα στρώμα τις αστοιβίδες και σκέπασμα τις εφημερίδες, οι οποίες ζεσταίνουν πάρα πολύ καλά! Ήμουν σε τρύπες σε σπηλιές που τα έδερνε ο αέρας και η βροχή. Έτσι πέρασε αυτή η δύσκολη περίοδος. Δύσκολη και για την οικογένεια μου. Με δυο μικρά παιδιά η Βαγγελιώ. Να βγαίνει στον δρόμο να την ακολουθούν για να μη διαταράξει τη δημόσια τάξη! Και οι ίδιοι πήγαιναν μετά στα Ανώγεια και έλεγαν τι αξιόλογος άνθρωπος είναι αυτή η γυναίκα.

Έτσι πέρασε αυτή η περίοδος. Ειλικρινά μετά δεν σκεφτόμουν να είμαι ξανά υποψήφιος. Ερχόντουσαν όμως σπίτι μου άνθρωποι, επιτροπές κτλ και με παρακαλούσαν να θέσω υποψηφιότητα. Τελικά το κουβεντιάσαμε στο σπίτι και το αποφασίσαμε. Με τα καθημερινά κυνηγητά της αστυνομίας δεν είχα τότε και μέσο βιοπορισμού. Να σας πω τέλος ότι στα δημοτικά συμβούλια είναι ζήτημα αν μετείχαν παραπάνω από δυο μέλη από το χώρο που προερχόμουν δηλαδή το Κ.Κ.Ε Εσωτερικού. Παρόλα αυτά υπήρχε άψογη συνεργασία μεταξύ μας όλες αυτές τις τέσσερις τετραετίες και μπορέσαμε να κάνουμε αρκετά πράγματα…” κατέληξε ο κ.Κλάδος.

 

ΜΕ ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλλέργης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Το ΑΚΟΜΜ, που αποτέλεσε τη συνέχεια του Κέντρου Προώθησης Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανωγείων (ΚΕΠΑΑ) που υλοποίησε το Πρόγραμμα Φτώχειας, ο Σύνδεσμος ΤΕΔΚ και το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης, συμβάλανε στην πολιτική που προώθησε ο Γεώργιος Κλάδος της διακοινοτικής και διαδημοτικής ενότητας και καλλιέργησαν τη συνεργασία και το συγκρητισμό στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Γεώργιος Κλάδος με τα έργα του αυτά συνέβαλε αποφασιστικά στο άνοιγμα νέων δρόμων για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και πραγμάτωσαν την αντίληψη του για το ρόλο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν μοχλό τοπικής ανάπτυξης και φορέα της τοπικής «εξουσίας».

Η σχέση του Γεωργίου Κλάδου  με την  Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πολυσχιδής και κατά βάση ερωτική. Είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα. Δεν τον έχουν εξάλλου τυχαία αποκαλέσει «Πρύτανη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε από παλιά στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Στήριξε και πλούτισε  με τις ιδέες και την δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.

Οραματιστής αλλά και πραγματιστής ταυτόχρονα, πρωτοπόρος και καινοτόμος Δήμαρχος άνοιξε νέους δρόμους, δίδαξε, ενέπνευσε έδωσε πρότυπα.

Το έργο του δεν οφείλεται μόνο στα ιστορικά του βιώματα, στο ρηξικέλευθο  Ανωγειανό του πνεύμα αλλά και στην εργατικότητα, την μεθοδικότητα, την επιμονή, την τόλμη, την ευρύτητα αλλά κυρίως στη διορατικότητα της αντίληψης του.

Οφείλεται επίσης στο πάθος για την ακεραιότητα του, τη σύνεση και τη σοβαρότητα, τη μετριοπάθεια, το κύρος και το σεβασμό που ενέπνεε και εμπνέει.

Ο  Γεώργιος Κλάδος ήταν πάντα και είναι ένας καινοτόμος, ενεργός και δημιουργικός Πολίτης.»

Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου μίλησαν επίσης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ηγουμενίδης και Δανέλλης, ο κ. Νίκος Πετράκης, Πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός, ο κ. Γιώργος Αγγελιδάκης, Γιατρός, ο κ. Λευτέρης Χαρωνίτης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων και ο κ. Παττακός Δημήτρης, Διευθυντής του ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ