ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Μάρτιος όπως ... Ιούλιος στην Κρήτη: Ξεπέρασε τους 32 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

0

Θερμοκρασίες ρεκόρ στο νησί - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης

Μια δύσκολη μέρα ήταν για τους Κρητικούς η Τετάρτη λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα καταγράφηκε και ρεκόρ στην Κρήτη. Ο υδράργυρος έφτασε μέχρι τους 32,5 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο των Χανίων, ενώ στα Φαλάσαρνα η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 32,3 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο:

"Στους 32.5 βαθμούς έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης την Τετάρτη 27/03/2024 (32.5 βαθμούς στα Χανιά-κέντρο και 32.3 βαθμούς στα Φαλάσαρνα).

Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη από το 2010, χρονιά στην οπoία ήδη λειτουργούσαν αρκετοί σταθμοί του meteo.gr στην Κρήτη. Οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30.1 βαθμοί σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων, στις 31/03/2010.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί":

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης η ατμόσφαιρα την Τετάρτη ήταν αποπνικτική λόγω της αφρικανικής σκόνης και όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις επόμενες ώρες. Μάλιστα, αναμένονται και τοπικές βροχές γεγονός που θα καταστήσει ακόμη δυσχερέστερη την κατάσταση αφού θα παραμείνουν και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη θα είναι οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι, για τους οποίους εξέδωσε προειδοποίηση και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.  Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κρήτη, αναμένονται:

"Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και πιθανώς το απόγευμα στην ανατολική Κρήτη. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου".

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου στην προειδοποίηση που εξέδωσε καλεί τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων πλοίων και μικρών σκαφών στην περιοχή του Ηρακλείου να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους. Επίσης,

    Τα ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση για όσο θα είναι σε ισχύ τα καιρικά φαινόμενα.
    Τα ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή είναι σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθεια σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

meteo.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ