ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Μικρές ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά αργεί η ισορροπία

0

Εξαιρετικά παρακινδυνευμένες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου τον τελευταίο χρόνο θυμίζουν χρυσό και όχι ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως ήταν μέχρι και το τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Οι καιρικές συνθήκες – κυρίως – αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των κόστους παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη και σήμερα η τιμή παραγωγού να έχει εκτοξευθεί στα 10 με 12 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από ένα χρόνο η τιμή ήταν στο ήμισυ ή και ακόμη χαμηλότερα.

Πλέον πολλά κρίνονται αυτή την περίοδο όπου θα φανεί εάν η επόμενη ελαιοκομική σεζόν θα είναι ικανοποιητική ή θα ακολουθήσει μία ρότα που δεν θα δώσει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και αγρότες σημειώνουν ότι μία σαφής απάντηση αναμένεται να δοθεί προς το τέλος Μαΐου, ενώ λίγο πριν το Πάσχα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μία σαφής εκτίμηση προς την κατεύθυνση που θα πάρει η παραγωγή ελαιολάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως παγκοσμίως.

Η Ισπανία θα κρίνει την αγορά

Το κλειδί της παραγωγής και της τελικής διαμόρφωσης της τιμής είναι η Ισπανία. Πέρυσι η χρονιά δεν ήταν καλή, αφού λόγω της λειψυδρίας και των ακραία υψηλών θερμοκρασιών είχε σημαντική πτώση και μετά βίας ξεπέρασε τις 800.000 τόνους, ενώ σε μέσα επίπεδα η παραγωγή της ηγέτιδας δύναμης παγκοσμίως στο ελαιόλαδο ξεπερνούσε το 1,5 εκατ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν, οι οποίες ωστόσο είναι εξαιρετικά πρώιμες, η παραγωγή μπορεί να υπερβεί το 1 εκατ. τόνους. Μένει βέβαια να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους δύο μήνες, οι οποίες για την παραγωγή ελαιολάδου, είναι καθοριστικοί.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που όλα κυλήσουν με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, οι τιμές για το επόμενο 12μηνο δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα προ του 2022 και αυτό διότι θα πρέπει να αναπληρωθούν τα αποθέματα τα οποία έχουν υποχωρήσει σημαντικά και μάλιστα σε επίπεδα λίγο πάνω από το μηδέν.

Οι τιμές στην λιανική αυτή την περίοδο στην χώρα κυμαίνονται στα επίπεδα των 12 ευρώ το λίτρο με τον τενεκέ να έχει «γαντζωθεί» στα επίπεδα των 140 με 150 ευρώ και στο ορατό μέλλον να μην υπάρχει προοπτική αποκλιμάκωσης. Και αυτό διότι ακόμη και οι εκτιμήσεις να είναι αισιόδοξες, μετά τον Μάϊο, η έλλειψη αποθεμάτων δεν μπορεί αν πιέσει προς τα κάτω την τιμή.

Η τιμή του τενεκέ δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 120 ευρώ

Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν, αναφερόμενοι στην πορεία της λιανικής τιμής, ότι για το επόμενο 12μηνο η τιμή του τενεκέ δεν πρόκειται να υποχωρήσει κάτω από τα 120 ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που όλα κινηθούν με βάση τα τις καλύτερες των εκτιμήσεων.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ