ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μικρό σώμα... μεγάλη καρδιά του Γιάννη Μποτονάκη

0

Συνέντευξη στο Γιάννη Μποτονάκη,

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Οι νάνοι ήταν γίγαντες

Σίγουρα όλος ο κόσμος είναι φτιαγμένος στα μέτρα των λεγόμενων «κανονικών» ανθρώπων. Αυτών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν...και ψήλωσαν. Τι γίνεται όμως, με αυτούς που ο κόσμος δεν είναι ανάλογος με το δικό τους μέγεθος; Έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει το ρατσισμό και την προκατάληψη όμως, η αλήθεια είναι μία: Ότι είναι και αυτοί άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή. Απλά όταν οι άλλοι κάνουν ένα βήμα, αυτοί κάνουν δύο.

Τι είναι ο νανισμός

O νανισμός είναι μια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μικρό ανάστημα και βάρος του σώματος των ενήλικων ατόμων μιας φυλής. Υπάρχουν περισσότερες από 200 ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν νανισμό και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στον ομαλό και στο δυσανάλογο νανισμό.

A) Ομαλός νανισμός: Προκύπτει από ιατρικές καταστάσεις της περιόδου της εγκυμοσύνης ή της πρώτης βρεφικής ηλικίας, που επηρεάζουν τη συνολική ανάπτυξη του οργανισμού. Ωστόσο, το κεφάλι, ο κορμός και τα άκρα, αν και είναι πολύ μικρά, είναι συμμετρικά μεταξύ τους, ώστε οι ενήλικες να μοιάζουν σε αναλογίες σώματος με μικρά παιδιά. Τα σημάδια και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης του παιδιού μέχρι την ηλικία των 5 ετών, περιόδους μικρής ή και μηδενικής αύξησης του ύψους, μέγιστο ύψος ενηλίκου 1.50 μ., καθώς και καθυστέρηση ή και απώλεια της σεξουαλικής ανάπτυξης. Μια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ομαλό

νανισμό είναι το γενετικό σύνδρομο Turner (προσβάλλει μόνο γυναίκες), το οποίο χαρακτηρίζεται από ύψος μικρότερο από 1.40 μ., ατελή ανάπτυξη ωοθηκών και στήθους, διογκωμένα χέρια και πόδια κατά τη βρεφική ηλικία, δυσκολία σε ορισμένα διανοητικά τεστ, καθώς και προβλήματα στους νεφρούς, το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά.

B) Δυσανάλογος νανισμός: O κορμός έχει μεσαίο ή μικρό μέγεθος, ενώ τα άκρα έχουν δυσανάλογα μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Το κεφάλι είναι αναλογικά μεγάλο, σε σχέση με το σώμα. Σχεδόν όλα τα άτομα που εμφανίζουν δυσανάλογο

νανισμό έχουν κανονική πνευματική ανάπτυξη, ενώ περίπου το 70% αυτών των περιπτώσεων πάσχουν από μία ανωμαλία που λέγεται αχονδροπλασία. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ύψος σώματος μικρότερο από 1.20 μ., δυσανάλογα μικρά χέρια και πόδια, μικρά δάκτυλα, περιορισμένη κινητικότητα στους αγκώνες, μεγάλο χαρακτηριστικό κεφάλι, τοξοειδή διάταξη ποδιών και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Ας γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς:

Michel Petrucciani: (28/12/1962-6/1/1999)

1

Ιδιοφυής Γάλλος πιανίστας της τζαζ που γεννήθηκε με ατελή οστεογένεση, πάθηση γνωστή και ως «γυάλινα κόκαλα». Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία και τη συνέχισε στην Αμερική, όπου ηχογράφησε αρκετούς δίσκους συνεργαζόμενος με άλλους διάσημους μουσικούς. Η έντονη ζωή που έζησε, τα πάθη του, οι υπέροχες συνθέσεις του και οι αυτοσχεδιασμοί του αποτυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ «Michel Petrucciani» του σκηνοθέτη Michael Radford.

Toulouse-Lautrec: (24/11/1864-9/9/1901)

2

Γάλλος ζωγράφος χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος που έπασχε από αχονδροπλασία. Αποτέλεσε σημαντικό καλλιτέχνη του μετα-ιμπρεσιονισμού. Ήταν από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας, γνωστός κυρίως, για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (Moulin Roug). Ενώ θεωρείται από πολλούς ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής, της λεγόμενης Μπελ Επόκ (Belle Epoque).

Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς:

3

Εφτά αδέρφια στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας με πατέρα τον εβραϊκής καταγωγής νάνο Σίμσον Όβιτζ. Ήταν διασκεδαστές που η επιτυχία τους ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Το 1944 κι αφού η Τρανσυλβανία είχε προσαχθεί στην Ουγγαρία μεταφέρονται με άλλους 400.000 Εβραίους της χώρας στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Επέζησαν και οι εφτά και το 1949 μετανάστευσαν στο Ισραήλ, όπου συνέχισαν να ασκούν το ίδιο επάγγελμα. Η ιστορία τους καταγράφηκε 45 χρόνια μετά την απελευθέρωσή τους σε ένα βιβλίο με τίτλο «Στις καρδιές μας ήμασταν γίγαντες».

Piter Dinklage:

4

Αμερικάνος ηθοποιός που γεννήθηκε με αχονδροπλασία στις 11 Ιουνίου του 1969. Έγινε γνωστός με ρόλους στις ταινίες «Ο σταθμός»(2003), «Elf»(2003), «Θάνατος σε μια κηδεία»(2007). Η καριέρα του όμως, απογειώθηκε με τη συμμετοχή του στη σειρά «Game of thrones», όπου ενσαρκώνοντας τον χαρακτήρα του Tyrion Lannister κέρδισε το Emmy και τη χρυσή σφαίρα β’ ανδρικού ρόλου για το 2011. Τα 150.000 δολάρια ανά επεισόδιο τον κατατάσσουν στη λίστα με τους 150 πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς που παίζουν στην τηλεόραση.

πηγες: www.wikipedia.org,  www.greek-health.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ