ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Παραγγελία πειραματικού αεροσκάφους για «αθόρυβες» υπερηχητικές πτήσεις

0

Αυτήν την εβδομάδα η NASA ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός νέου πειραματικού αεροσκάφους, τύπου X-plane, με την ονομασία Low-Boom Flight Demonstrator (LBFD). Η υπηρεσία υπέγραψε το συμβόλαιο κατασκευής το 2016 και τώρα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη και την κατασκευή του, που θα γίνει από τη Lockheed Martin.

Σε περίπτωση που το LBFD επιτύχει, θα αποτελέσει πρότυπο για μία νέα γενιά υπερηχητικών αεροσκαφών, που δεν θα προκαλούν ηχορύπανση και θα μειώσουν το χρόνο πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες στις δύο μόλις ώρες.

Ο Jaiwon Shin, εκ των επικεφαλής της Διεύθυνσης Ερευνητικής Αεροναυπηγικής της NASA, ανακοίνωσε το ότι η Lockheed Martin θα κατασκευάσει το αεροσκάφος έναντι 247,5 εκ. δολαρίων. Ο Dave Richardson, στέλεχος της Lockheed Martin, ξεκαθάρισε ότι το εν λόγω αεροσκάφος είναι αμιγώς πειραματικό. Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021.

Η Lockheed Martin θα επικεντρώσει τις έρευνές της στη μείωση του θορύβου από την υπέρβαση του φράγματος του ήχου, επιτρέποντας στο LBFD να ίπταται χωρίς να προκαλεί όχληση σε κατοικημένες περιοχές. Θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από συγκεκριμένες πόλεις των ΗΠΑ, και η NASA θα μετρήσει την όχληση των κατοίκων από την ηχορύπανση.

Η υπηρεσία αισιοδοξεί πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα ώστε να αρθεί η απαγόρευση των υπερηχητικών πτήσεων πάνω από αστικές περιοχές, «ανοίγοντας» έτσι τη σχετική αγορά για τις αεροπορικές εταιρείες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ